wszystkie serdecznie dziękuję w imieniu swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie(...)Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym autorka: mops w kuchni z bloga Mops w kuchni Surówka z kiszonej kapusty i warzyw autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieCóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną
Codziennik KuchennySałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze
To co kochamSałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy(...)kostkę. Dodajemy pokrojony drobno por. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy i schładzamy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień. Sałatkę podajemy na chrupkim pieczywie
Aga w kuchniziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje
Sajkofanka smakuSurówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego
Kulinarne Przebojesycąca sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas świątecznego dnia, takiego jak dziś SKŁADNIKI: 40 dag pieczarek, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 duży por, ½ puszki groszku konserwowego, 10 dag sera żółtego w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą(...)układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną
słodki bratekfaszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu(...)faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiem A deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję: deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym Tartaletki z musem czekoladowym, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajbardziej wisielczy dzień, możemy sobie go po prostu w jakiś sposób urozmaicić. Dziś proponujemy Wam powrót myślami(smakami ;))do pory jaką jest cudowna, zielona i ciepła wiosny, a zarazem lekkie ożywienie podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej(...)żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich z tonami majonezu czy innych ciężkich dressingów na bazie smietany. Można ją spożywać zarówno na ciepło
Symfonia SmakówSałatkę ziemniaczaną można jeść ze wszystkimi sezonowymi smakami. Teraz jest pora na szparagi, więc dodaję je do wszystkiego, zabieram w pudełku do pracy i mrożę na zimę. Klasyczna sałatka też nie może się bez nich obejść. Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie
Ugotowane pozamiatanesprawą ananasa, lekko słodkawy smak. Dlatego dodatek szczypiorku delikatnie go wyostrza. Jeśli chcecie aby była bardziej wyrazista możecie zamiast szczypiorku dodać pokrojonego w półplasterki pora. Gwarantuję, że będzie równie pyszna! Jeśli przygotowujecie sałatkę na imprezę z większą ilością osób to proponuję zwiększyć ilość składników. Zobaczycie, że każdy poprosi o dokładkę ;) Sałatkę podałam w miseczce "Agawa Platin" od Porcelany Bogucice
Smakołyki AsiSałatki bardzo często goszczą w moim jadłospisie i myślę, że to się długo nie zmieni. Przygotowuję je na wiele sposobów i dostosowuję do pory dnia. Tą poniżej zaserwowałam sobie na obiad. Taka sałatka dostarcza białko z kurczaka, węglowodany z komosy ryżowej, tłuszcze z pestek i nasion oraz jest bogata w świeże warzywa , liście, będące źródłem witamin. Tym razem dressing
Zdrowie na języku :PSerdecznie zapraszam na pyszną sałatkę z wędzonym kurczakiem. Doskonała na każdą imprezę. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 por, 1 wędzony filet z piersi kurczaka, 4 ogórki konserwowe, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam na sitku. 2. Jajka gotuję na twardo, obieram(...)kroję w kostkę. 3. Kukurydzę odsączam z zalewy. Ogórki oraz filet z kurczaka kroję w niewielką kostkę. 4. Pora, jajka, kukurydzę, ogórki i kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiŚledzie kroję na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Ogórki kroję w kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w półplasterki. 3. Przygotowane śledzie, por, groszek, ogórki oraz jajka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i delikatnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję
Tradycyjna kuchnia Kasipozostaje bez zmian. Można również przyrządzić ją na bazie kaszy kuskus lub jaglanej, jak moja poprzednia Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku. Sałatka jest orzeźwiająca, idealna na kolację letnią porą. Składniki: • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej • 2 średnie ogórki zielone • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty(...)minut. • Natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. • Wymieszać kaszę, odciśnięte ogórki, bób i zieleninę. • Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. • Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem
To co kocham