Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i różnymi warzywami to pyszne sycące danie, które można podać na obiad oraz na ciepłą kolację
Korniszonkibalkonie ciepło, ciepło, wczoraj to nawet było gorąco…Wreszcie skończyła się zima przyszła wiosna od razu razem z latem. To jest zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Kiedy świeci słońce, a lekki podmuch wiatru roznosi aromat rozgrzanych ziół i kwiatów to po prostu chce się żyć. Nie mogę się doczekać kiedy pojedziemy do Polski do naszego leśnego domku(...)zeszłym roku po raz pierwszy wsiałam jarmuż. Jedliśmy go aż do późnej jesieni za nim jeszcze łodygi zdążyły zgrubieć. Takie młode liście jarmużu są bardzo smaczne i idealne na sałatki . Mam nawet czerwony rabarbar , który rozrasta się w porządną rozetkę ale jeszcze musi urosnąć. Wiosna przyszła późno i obserwuję to po moich balkonowych uprawach. Ale jak tylko zrobiło się ciepło
codojedzeniawciąż jedzono te same. W przeszłości najwięcej jadało się ziemniaków, kapusty, buraków, dyni, cebuli, marchwi, grochu, szczawiu, ogórków, pomidorów, sałaty. Dziś do naszej kuchni wprowadzamy mniej znane do tej pory w Polsce warzywa, bo chcemy sprawdzić ich smak. Na półkach sklepowych zaskakują nas swoim wyglądem i od razu chcemy je kupić. Więc kupujemy najpierw na próbę, bo chcemy zobaczyć(...)dochodzące nawet do 50 centymetrów. Jest delikatny w smaku i bardzo odżywczy. Z jego udziałem można przygotowywać różne potrawy podobnie, jak z fasolką szparagową. Może być dodatkiem do zup, sałatek, surówek, galaret mięsnych, albo stanowić samodzielną przystawkę do dania głównego przy obiedzie. Posiada wiele makroelementów i mikroelementów. Ma dużo białka, skrobi, minerałów i witamin. Fasolnik może stanowić także ozdobę. Gdyż
ProstePesto.plogórki w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Przepis na tą sałatkę jest dość znany, robiła ją moja mama i babcia. Pyszna, kolorowa w słodko- kwaśnej zalewie. Przygotowuje się ją w sezonie letnim, zamyka w słoikach i zimą jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Więc jeśli lubicie ogórkowe sałatki to polecam Was ten przepis :) Składniki: * około 2 kg ogórków gruntowych * około(...)dłońmi. Miskę z warzywami odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku i przekładać do wyparzonych słoików. Do każdego słoika na górę włożyć przyprawy. Teraz pora na zalewę. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki z warzywami, tak by zalewa w całości pokrywała warzywa. Słoiki mocno zakręcić. Na dno garnka wyłożyć ścierkę
Zrób to smaczniewówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię ten sos. Idealnie pasuje do pizzy, jako składnik sałatek lub dodatek do kanapek. Sałatka z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku 2016-04-22 09:32:58 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy
Słodkie okruszkimarginesie dodam, że kilka dni bez garów mnie trochę zasmuciło i jak się dorwałem do kuchni to oprócz tego kurczaka to zrobiłem jeszcze niesamowite ziołowe ślimaczki z boczkiem i sałatkę krabową. Ale o tym... w kolejnych wpisach-przepisach :) A tymczasem kurczak ma się tak: 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki(...)się na mnie krzywo patrzy :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureżyciu i pamiętam, że smakowało mi jakby ktoś namydlił ziemniaka. Wierzcie mi, że mydlony ziemniak nie smakuje fajnie. Ale chyba smak mi się zmienił, awokado rulez! ;) A taka sałatka spokojnie starcza na nakarmienie 4 osób. 500 g piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i obsypujemy granulowanym czosnkiem, słodką papryką, grubo mielonym czarnym pieprzem(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturekości 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę. Przygotowaną(...)Zapiekamy mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach. Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i sałatką z buraczków
Kuchenna Kontrrewolucyadania miała informować, że są w nim śliwki, brak lokowania produktów (nie chcę prowadzić reklam na swoim blogu), wpisy miały zawierać banerek akcji. Chciałabym szczególnie wyróżnić wpisy: surówka z porów ze śliwkami z bloga Z kartoflanego pola zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem z bloga Kuchenne kajakowanie za przesłanie przepisów na śliwkowe potrawy wytrawne oraz śliwki marynowane w occie(...)śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem
Weekendy w domu i ogrodziewięc, po wyczerpującym dniu kuchennych finałowych zmagań nadeszła pora na Wielki Piknik. Park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miejsce. Atrakcje tego dnia były otwarte dla wszystkich. Sponsorzy i organizatorzy nie poszli na łatwiznę i zadbali o to, aby nikt się nie nudził. Były zorganizowanie przeróżne pokazy gotowania ze świetnymi mistrzami kuchni(...)człowiek gdyby mógł z wielką chęcią by się przynajmniej roztroił, aby być w każdym możliwym i ciekawym miejscu. W oddalonym kilka metrów stoisku Fit&easy częstowało gości pysznymi sałatkami, cały czas do samego końca można było degustować piwo Amber (było super zimne i pyszne). Poza namiotem również nie brakowało atrakcji. PATISERKA serwowała znakomite lody. Domowe pełne owoców i zaskakujące
Malinowe PocałunkiMięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku(...)maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki). Ugotowane i oczyszczone ze skóry i kości mięso można wykorzystać do krokietów lub pierogów. Natomiast selera, pietruszkę i marchew zużyłam do sałatki jarzynowej. Rosół można udekorować natką pietruszki
Czerwień i błękitoraz tysiące innych produktów na wyciągnięcie ręki Każdy człowiek lubi dobrze zjeść. Oczywiście u różnych ludzi będzie to oznaczało różne potrawy oraz inne smaki. Ktoś będzie fanem smacznie przyrządzonej sałatki jarzynowej, inna osoba sięgnie po naleśniki, a komuś będzie się śnił domowy pasztet drobiowy. Dobry pasztet drobiowy można zrobić samemu. Potrzebne nam będzie do tego dobrej jakości mięso drobiowe, ziele(...)chęć na smakowity domowy pasztet drobiowy, a także tysiące innych produktów dostępnych online, koniecznie powinniśmy odwiedzić witrynę internetową www.frisco.pl. Te potężne internetowe delikatesy sprawią, że kupimy tam o każdej porze dnia czy nocy, wszystko czego dusza zapragnie. W naszym koszyku znajdziemy, np.: alkohole, środki czystości, jedzenie dla zwierząt, gałkę muszkatołową, liście laurowe, pasztet z dzika, ziele angielskie oraz wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kapusty. Podawane są z kaszą i z fasolą. Na słodko i na wytrawnie. Jako dodatek do zup i jako ich główny składnik. Na Kresach często dodaje się je do sałatek w towarzystwie włoskich orzechów, ale w połączeniu z orzechami są również doskonałym farszem do wigilijnych pierogów. Niegdyś każda gospodyni sama suszyła w piecu chlebowym śliwki węgierki lub wędziła(...)Pogranicza Nadsańskiego. Krupnik z wędzonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak 1 filet z piersi kurczaka 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, p pietruszki, kawałek selera i pora) 100 g wędzonych śliwek 2 łyżki oleju 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu tymianek sól
Trzeci talerzwiem jak Wy ale ja o tej porze roku nabieram ochoty na lżejsze, kolorowe dania pełne warzyw, najlepiej świeżych. Na moim parapecie już rośnie szczypiorek i natka pietruszki, a dodatkowo zabrałam się za uprawę kiełków. Skłoniła mnie do tego otrzymana jakiś czas temu do przetestowania kiełkownica słoikową firmy Semini.To bardzo proste urządzenie składające się ze szklanego słoika, którego ścianki(...)wystarczy nasiona od czasu do czasu przepłukać (przepłukiwanie zmniejsza ryzyko powstania pleśni) i po kilku dniach mamy gotowe kiełki. Ja wyhodowałam już kiełki z soczewicy, które skończyły w tejże sałatce, a teraz nastawiłam lucernę. A Wy lubicie kiełki? Rozpisałam się strasznie, ale już podaję przepis. Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) mała czerwona
Cynamonowe szczęściezamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy. Kolor majonezu(...)Powinno wszystko ładnie się połączyć w jednolita masę. Spróbujcie również zasąapić sok z cytryny octem winnym i zobaczyć jak to wpłynie na smak i kolor majonezu. Dość gadania, pora ubijania majonezu Drukuj Majonez domowy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku
Mieszam w Garnku