salatka z pora - 4953 przepisów (strona:264/331)

Jak Zrobić Domowe Sushi 177

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań japońskich, znane na całym świecie. My Polacy także pokochaliśmy tę potrawę, dlatego pojawia się coraz więcej barów i restauracji serwujących

Przepiski.pl
Ogórki w zalewie curry 375

curry do słoików, to kolejny świetny sposób na przechowanie nadmiaru tego popularnego warzywa. Dlatego jakiś czas temu postanowiliśmy skorzystać z przepisu naszej znajomej i przygotować kilka słoików. Od tamtej pory, w trakcie każdego ogórki w tej pysznej zalewie zjawiają się na półce w naszej spiżarni. Jeśli masz również za dużo ogórków w swoim ogrodzie, skorzystaj z naszego przepisu(...)czym pisaliśmy powyżej w przepisie. Ogórki z curry Przepisy na ogórki z przyprawą curry możemy spotkać w wersji bez obierania lub w wariancie bez skórki. My proponujemy do tej sałatki dodać ogórki ze skórką. Z podanego przez nas przepisu powinno wyjść ok. 6 – 7 słoików o pojemności 720 ml. W razie potrzeby odpowiednio zwiększ proporcje poszczególnych składników. Jeśli szukasz

Kuchnia Na Wypasie
Makaron chow mein z wołowiną 269

Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z tuńczykiem i ricottą. 151

tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super(...)Jeśli szukamy przepisu na obiad pełen białka to przepis na tartę z tuńczykiem i ricottą będzie idealnym rozwiązaniem. Tarta jest wszechstronna i pełna smaku, możemy ją jeść o każdej porze dnia i roku. I jest o wiele łatwiejsza do wykonania niż się wydaje, więc dlaczego by nie zaszaleć i nie zrobić jej dziś na obiad ?! TARTA Z TUŃCZYKIEM

Zdrowy Styl Joanny
Liebster Blog Award 197

odpowiedzi: 1. Ulubiona przyprawa? Papryka, pod każdą postacią. 2. Ulubiony deser? Każdy, ale z mrożoną cytryną. 3. Ulubiona pora dnia do gotawania? Lubię gotować, bez względu na porę dnia. 4. Dla kogo najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich. 5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego. 6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców(...)cieszysiemicha.blogspot.ie/ http://www.maniawypiekania.pl/ http://www.biegacznadiecie.pl/ http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/ http://bitofcinnamon.blogspot.ie/ http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych: Na słodko, czy wytrawnie? Łakoć, bez którego nie możesz się obejść… Twoja popisowa sałatka. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Babka z bakaliami, czy bez? Czy lubisz owoce morza? Najpiękniejsze miejsce

mojewypiekiinietylko
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 189

restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż(...)sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bakłażan a’la ryba po grecku 104

Dziś kolejny świąteczny przepis. Mam jeszcze ich parę w zanadrzu, rano kolejne wyszły także z pieca i wylądowały w lodówce. Upiekłam pyszny pasztet, zrobiłam kolejną sałatkę z myślą o Bożym Narodzeniu, takie tam różne. Wszystko wkrótce wyląduje na blogu. Część rzeczy zjemy (niektóre nie przeżyją mrożenia), część zamrożę. W ogóle dziś napatoczył mi się w lodówce kompot z suszonych śliwek(...)nich (ręcznikiem papierowym) kropelki soku, który jest gorzki. Powiem Wam szczerze, że rzadko zdarza mi się to robić, jednak bakłażany jakie teraz kupiłam były wyjątkowo gorzkie. Może to kwestia pory roku, nie wiem. Jeżeli macie obawy, że i Wasze mogą być gorzkie, zróbcie to, o czym wcześniej wspomniałam. Odsączone bakłażany układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia

Kardamonovy
10 zdrowych przepisów na dobry początek 161

praktycznie dostępne przez cały rok. U mnie rośnie na balkonie. Jarmuż jest odporny na niskie temperatury, więc świeżym jarmużem można się delektować nawet zimą. Z jarmużu można przyrządzić pesto , sałatki jak również pożywne zupy . Quinoa czyli zdrowsze węglowodany Quinoa uważana jest za zdrową. Należy jednak zwrócić uwagę, że obok pokaźnej ilości białka zawiera również dużo węglowodanów. Dlatego jedząc quinoa lepiej(...)delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry osobom na diecie bezglutenowej jak również osobom, które pragną ograniczyć jedzenie węglowodanów. Są smaczne i można je podać z różnymi dodatkami. Zdania na temat glutenu

codojedzenia
Sałatka z dressingiem z kefiru. Przepis krok po kroku 169

Sałatka z dressingiem z kefiru. Przepis krok po kroku     Dzisiaj podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem. Jest to 

kuron.com.pl
Menu na tydzień: 5 obiadów z 4 składników lub mniej 135

tydzień w dużej mierze powstało z tego co było w domu. Wykorzystaliśmy ryż czerwony i jaśminowy, konserwową fasolę, krewetki, które siedziały w zamrażalniku, zamrożonego na święta łososia, którego najwyższa pora byla zjeść, do tego kupionego przed tygodniem na przecenie brokuła. Do obiadów dokupiliśmy tylko pałki z kurczaka i bataty. Generalnie lista składników w tym tygodniu jest bardzo krótka(...)przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Dania nie zawierają dużo składników, dlatego, żeby miały pełną wartość odżywczą, warto je zjeść z jakimiś dodatkami, np. do kopytek batatowych świetnie pasuje prosta sałatka ze szpinaku, skropiona dresingiem z cytryny. Do kurczaka adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów

Niedzielny kucharz
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 286

był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue(...)umieszczamy w rondlu. Do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy mięso. Po 10 minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Ma to na celu zamknięcie porów. Mięso można również obsmażyć na patelni. Po 20 minutach całość zalewamy szklanką wody, rondel przykrywamy pokrywką, a temperaturę zmniejszamy do 100-120°C. W ten sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez

Food Square
Buraczki na ciepło 191

Zastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu

Marder&Marder Manufacture
Hydroponika okiem laika 241

poetyckiej nazwie Krydda) dostałam od konQbka na Gwiazdkę w formie zmontowanej, więc nie mam doświadczenia, jeśli chodzi o skręcanie metalowej konstrukcji. Nasza ma trzy piętra i do tej pory na rośliny używaliśmy co najwyżej dwóch- trzecia półka służy jako 'magazyn' na nasiona, nawozy i inne dodatkowe gadżety. Z tego co sprawdzałam najdroższym elementem zestawu są lampki imitujące światło słoneczne(...)plony potrafią zaskoczyć. Naszym największym sukcesem była endywia i sałaty rzymskie- liście były duże i soczyste. Wielką przyjemnością było wybrać się na żniwa i przynieść michę zieleniny na zdrową sałatkę. Dla mnie wielkim plusem był 'aspekt science fiction.' Uwielbiam filmy o kosmosie, a ta konstrukcja wygląda jak uprawa warzyw w stacji kosmicznej w "Marsjaninie". Co za frajda! :-) Obecnie rozwijamy drugi

les mirabelles
Podróżowanie w ciąży - kto, gdzie, czym i kiedy?...Moje wspomnienia 161

uważa się, że najlepszy wiek na rodzenie dzieci to tak od 20 do maksimum 28 lat, potem to już po ptakach. Stara babuleńka co na wnuki czekać musi....Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalo !!! Pora się obudzić. W innych krajach to nie jest żadne święto lasu, że kobieta mająca lat 30, co tam 30, ale taka co ma lat 40 i 45 decyduje(...)sobie pozwolić a na co nie. Jadłam praktycznie wszystko z tym, że zachowałam umiar. Gdy miałam ochotę np. na ser pleśniowy to zjadłam go kawałek pokruszony na kanapkę lub sałatce. Jadłam owoce morza....ojej kilogramami taką miałam ochotę. Robiłam je sobie sama lub szłam z mężem do restauracji. Sushi też jadłam, bo robiłam sama z wędzonego łososia i paluszków surimi

ClauditteMissCooking
Lekka zupa z fasolki szparagowej 111

zrobić zupę z fasolki szparagowej żółtej? Zapraszamy na przepis! Lekka z upa z fasolki szparagowej Składniki: fasolka szparagowa: 300 – 400 g marchewka: 2 szt. pietruszka: 1 szt. kawałek pora kawałek korzenia selera cebula: 1 szt. makaron (świderki, kolanka, muszelki): 100 g skrzydełka: 4 szt. czosnek: 2 ząbki estragon: 1 – 2 łyżeczki cząber: 1 – 2 łyżeczki(...)ziele angielskie: 2 – 3 ziarna sól i pieprz do smaku posiekana pietruszka do podania Zupa z fasolki szparagowej – przepis Przygotowanie: Czyste skrzydełka, obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek pora oraz seler wkładamy do garnka. Dodajemy obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody. Gotujemy na niskiej mocy palnika. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końcówki

Kuchnia Na Wypasie