(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi to bardzo popularne, polskie danie, które uwielbiamy. Najczęściej przygotowujemy tradycyjne pierogi ruskie z ziemniakami i serem. Dziś przedstawimy Wam nieco inną odmianę
Przepiski.plBardzo dobry rosół azjatycki - japoński rosół na żeberkach i kurczaku Bardzo dobry rosół azjatycki przygotowała jakiś czas temu Agnieszka. Klarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek
Cztery FajeryMożecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki
Kuchnia PokoleńSałatka z tortelloni, porem, szynką konserwową, ogórkami i kukurydzą. Fajna na co dzień. 1 op. tortelloni (u mnie mięsne, 400 g) 1 mała puszka kukurydzy (160
Smaki Na Talerzu(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi to bardzo popularne, polskie danie, które uwielbiamy. Najczęściej przygotowujemy tradycyjne pierogi ruskie z ziemniakami i serem. Dziś przedstawimy Wam nieco inną odmianę
Przepiski.plmasła 10 dkg kapusty włoskiej 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula (6 dkg) 30 dkg buraka ćwikłowego 15 dkg marchwi 10 dkg selera korzeniowego 5 dkg pora 20 dkg ziemniaków 20 dkg białej fasoli z puszki 5 dkg korzenia pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 dkg pomidorów 1 łyżka soku z cytryny(...)pieprzu czarnego 300 ml zakwasu z buraka Dodatkowo (opcjonalnie): kwaśna śmietana świeży koperek jajka ugotowane na twardo Jak zrobić barszcz po ukraińsku. Wszystkie warzywa poza porem i kapustą pokroić w kostkę lub słupki. Pora i kapustę pokroić w cienkie paski. Na patelnię włożyć masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone warzywa (poza ziemniakami), liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć
MeCooksbabcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku Na zalewę: około 200 ml białego, wytrawnego(...)chłodnym miejscu. Zalewę tak naprawdę przyrządzamy według swojego smaku, powinno się czuć słodycz w tym wytrawnym winie:) Tak marynowany czosnek jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, serów i sałatek. Czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu, a w smaku delikatny- wyśmienity :) Jeśli zrobimy z podwójnej porcji to będziemy mieć 4 małe słoiczki marynaty. Jeszcze raz zapraszam na konkurs -> KLIK
Proste PotrawyOstatnio na kilku blogach natknelam sie na przepisy z batatami. Poniewaz do tej pory znalam je tylko z widzenia i opowiesci, w koncu postanowilam zakupic to wychwalane cudo i zrobic cos dobrego. Na poczatek zrobilam pieczone bataty i byly nawet smaczne. Moze sa zbyt slodkie jak dla mnie, ale ostatecznie nie mowie im "nie". Przy moim drugim podejsciu pomyslalam(...)sobie, ze takie slodkie warzywo lubi bardziej wyraziste dodatki i dlatego wlasnie wykorzystlam je w salatce. Z rukwia wodna, ktora jest dosc ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero teraz docenilam ich slodycz i delikatny smak. Salatka z batatow skladniki dla 2 osob: 3 plastry boczku wedzonego 1 spory batat mieszanka salat (ja uzylam
Przysmaki KarolkiSzybki gulasz warzywny Pyszny obiad nie tylko dla wegetarian Szybki gulasz warzywny - przepis dla całej rodziny, bardzo uniwersalny i łatwy do modyfikacji, aby był taki, jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsa, 100g pełnoziarnistego makaronu, 250ml kremu pomidorowego oraz 1 łyżki jogurtu naturalnego zawiera ok 350 kalorii. Polecam! Składniki: filet z kurczaka 400ml wody włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie świeża bazylia, nać pietruszki, tymianek) 1 puszka pomidorów bez skóry Przyprawy: sól, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy Dodatkowo: gęsty(...)się ze 100g mięsa, 100g makaronu, 250ml kremu pomidorowego oraz 1 łyżki jogurtu zawiera ok 350 kalorii *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FIT ZUPA KREM BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ Artykuł Niskokaloryczna zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem – FIT PRZEPIS! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsię za kudły złapały. 😉 I to mnie właśnie skłoniło do przewertowania tematu mizerii. Jak to z nią było i skąd ta różnorodność składników? Historia mówi.... Mizeria - rodzaj sałatki ze świeżego ogórka, w okresie letnim podawana z mlekiem, maślanką lub śmietaną. W późniejszych okresach także z innymi dodatkami, takimi jak cebula, czosnek, mięta, olej, pieprz a nawet cukier. Skąd(...)dużymi nasionami i otoczką przypominającą watę szklaną był sposób. Ścierano je na tarce, albo bardzo drobno siekano i dopiero podawano. Dziś, robimy i podajemy jak chcemy, bez względu na porę roku, ale wciąż korzystamy ze starych praktyk. Jak wyżej wspomniałam, najlepsze są te z początku sezonu. Takie zerwane prosto z ogródka, nie potrzebują nic więcej, jak tylko śmietanę i odrobinę
Dieta moja pasja(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki drobiowe to bardzo popularne danie obiadowe, które można zaserwować na wiele różnych sposobów. Ich głównym składnikiem jest farsz, od którego również zależy
Przepiski.plzamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki: 1 kg ładnego schabu bez koś 3-4 pęta białej, surowej(...)wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny
Bon Appetit Małgorzaty