Sezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy(...)tegorocznych ogórków, to po kilku dniach od zrobienia możecie już taką zupę zaserwować. Przepisy na zupy ogórkowe: zupakrem z ogórków małosolnych ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa zabielana z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw. Kiedyś przyrządzane ze względu na potrzebę zakonserwowania mięsa - w ostatnich czasach bardzo modne. Obecnie wędliny dojrzewające można znaleźć na każdym szanującym się stanowisku wędliniarskim. Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się(...)przygotowanie - tym bardziej, że wcale nie jest to trudne. Sprawdźcie sami: Składniki: ok 1,5 kg kawałek schabu środkowego cukier, sól - tyle co do porządnego natarcia mięsa papryka wędzona papryka słodka majeranek rozdrobniony liść laurowy szczypta ziół prowansalskich pieprz ziołowy mielony lub inne przyprawy wg upodobań Przygotowanie: Umyty kawałek schabu obtaczamy w cukrze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Trzymamy
Kuchnia po mojemudobrze je wypełnił. Układać w słoiku, dołożyć czosnek pokrojony na grubsze plastry lub ćwiartki, posypać ziołami prowansalskimi i zalać podgrzaną dość mocno oliwą (lub olejem) do całkowitego pokrycia papryki. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Pamiętajcie, że oliwa trzymana w lodówce zmienia konsystencję, wygląda jakby skrystalizowała się. Wystarczy wyjąć ja odpowiednio wcześniej, kiedy ogrzeje się, to wróci(...)sposób na ostrych papryczkach chili :) Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji. Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest(...)ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu i dostała przepis od razu zrobiłam porcyjkę:-) Składniki: 3 kg obranych ze skórki pomidorów 1 kg papryki słodkiej (bez gniazd nasiennych) 5-6 papryczek chili (dodawać pojedynczo, aby uzyskać preferowaną ostrość) - ja dałam 2 takie jak na zdjęciu 1 kg marchewki 1 kg jabłek (obranych i wydrążonych) 1 szkl. cukru
IMPRESJA SMAKUDziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka ! Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii. Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane(...)filet z kurczaka – ok. 300 g * pomidory koktajlowe – 200 g * mozzarella – 100 g * czarne oliwki – 50 g * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta * oliwa z oliwek – 50 ml * świeża bazylia – 1 pęczek * dziki ryż – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 2 kawałki
Ostra na SłodkoPrzepis dostałam od bratowej, bo kiedyś tam u Niej ją jadłam i mi smakowała. Zmieniłam kilka składników, ale i tak wyszła pyszna. Będzie oczywiście wśród potraw
Magiczne Życie Martyskładnik został dokładnie przeanalizowany przez dwie sfrustrowane swoją obecnością przy garach kobiety. W konsekwencji sałatka wyszła na prawdę smaczna, wyrazista i syta :) - bo co dwie głowy, to nie jedna :) Sałatka to jedna z lepszych jakie jadłam. Wystarczy jej by zapełnić dwa spore półmiski. Jak wygląda u Was relacja z rodzicielkami w zaciszu kuchennym? Zgadzacie się w kucharzeniu czy raczej macie(...)paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, zostawić
Poezja Smaków - blog kulinarnywiem jak Wy ale ja bardzo lubię brokuły i kalafiory. Można z nich przygotować bardzo smaczne i ciekawe potrawy. Zapiekanki tutaj sałatki tutaj lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak(...)cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko
O kuchni z uczuciemPierwsza sałatka, jaką w życiu zrobiłam - a było to ładnych parę lat temu. Do dziś zajadam się nią ze smakiem. W pierwszej wersji nie miała orzeszków ziemnych, ale teraz nie wyobrażam sobie jej bez tego chrupiącego dodatku! SKŁADNIKI: 25-30 dag makaronu (ok pół standardowej paczki) 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 5 dag orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka majonezu(...)Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki i majonez. Dokładnie wymieszać. 3. Doprawić do smaku - u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Kto ugości moich gości?Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakTa surówka nie dosyć, że jest prosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Korzystne działanie
Walijskie Pichcenielekko zmięknie. Dodać osączoną cukinię i smażyć chwileczkę, mieszając co chwilkę. Zdjąć z patelni i dodać do mięsa. Teraz czas na przyprawy – oregano, bazylię, ostrą i słodką paprykę, vegetę, kurkumę,proszek do pieczenia, sól, pieprz i sery. Jeśli nie lubicie kurkumy można ją pominąć, ale warto pamiętać że jest bardzo zdrowa. Dodać jajko, mąkę dokładnie wymieszać i formować duże(...)piec te placuszki w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła. W nagrzanym piekarniku do 200 C 20-30 minut, aż lekko nabiorą złotego koloru. Będą wtedy mniej kaloryczne Serwować z sałatką, frytkami
Kuchnia Pokoleńhalloumi, pokrojone w kostki, - 1 cebula, pokrojone w ćwiartki, - pół cukinii, pokrojona w grubsze półplasterki, - kilka, kilkanaście pieczarek, - namoczone wodą drewniane patyczki do szaszłyków, - oliwa, - sól, pieprz, przyprawy: bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek, przyprawa do szaszłyków. Zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach. Przykryć czymś i zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Warzywa doprawić. Na namoczone patyczki nałożyć(...)kurczak będzie gotowy, obracać co jakiś czas, żeby usmażyły się z każdej strony. Przez większość czasu grillować pod przykryciem. Ja podawałam z ryżem, sosem czosnkowym i zieloną sałatką. Przepis brał udział w akcji Grill
Corner With Recipesaromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan 70 g drobnego bulguru 25 g rodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty(...)greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Ż eby przygotować chermoulę , mieszamy w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, skórkę
Smakowity Blog Kulinarnyjuż sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz(...)200g kabaczka (waga po obraniu) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 2 łyżki parmezanu (startego) 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku papryka w proszku sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła olej do smażenia "Ziarna Inków" ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie - według przepisu z opakowania. Następnie mieszankę odcedzić
Di gotuje