które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy(...)Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca
Taste Of My DayOszukanych wersji sałatki Cezar może być wiele. I tu pojawia się druga, bardzo podobna jednak wiele składników różni się, przede wszystkim ser. Polecam wypróbowanie tej, jak i poprzedniej wersji, którą znajdziecie tutaj . Składniki (na dwie porcje): główka sałaty lodowej łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego sól pieprz ząbek czonsku cebula dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi(...)kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się
Mango PapajaZakończyłam ogórkowe przetwory a teraz czas na cukinię. Włożyłam już sałatkę z cukinii a teraz produkuje keczup. W tamtym roku zrobiłam pierwszy raz jedną porcję na spróbowanie. W tym roku też robię ale zdecydownie większą ilość. Keczup jest przepyszny i gęsty. składniki: 1,5 kg obranej cukinii bez miąższu i pestek 0,5 kg obranej cebuli 2 szklanki(...)cukru 3/4 szklanki octu 10% 400 g koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki soli kamiennej 1 czupata łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie garnek postawić na ogniu
Monia miesza i gotujeJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia Łukaszanasze organizmy domagały się czegoś zdrowego, świeżego, nieprzetworzonego. Nie miałyśmy kompletnie czasu, więc musiało to być też coś szybkiego. Najlepiej takiego, co można sobie dołożyć. No wiec padło na sałatkę. Szybciutką i prostą tak, że przygotowując ją kończyłyśmy rozdziały "Diagnostyki Chorób". I tak, gdzieś pomiędzy "Białaczką kotów" a "Parwowirozą" powstała zawartość tej miseczki. Nawet nie musiałyśmy wychodzić do sklepu. Jadłyśmy(...)Czary? Magia? SKŁADNIKI: - Bukiet 3 świeżych sałat, - Pomidory, 3-4 (najlepsze malinowe), - Pikle z ogórków (Polecamy "Orzech") - serek ziarnisty, - majonez (najlepiej domowy) 2-3 łyżki, - oliwki czarne, - oliwki zielone, - papryka czerwona spora, - prażone ziarna dyni, - prażona mieszanka ziaren i ziół "Ziołowo Mi" - czosnek główka, - czosnek niedźwiedzi , - cebula, 2-3 czerwone - pieprz czarny, - suszona mieszanka warzywna domowa typu Vegeta ...................................................................................... dodatkowo: Starty
Wypisz Wymalujszklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu(...)gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko z sałatką
kruche babeczkiSmakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżka cukru łyżka octu winnego oregano, bazylia do smaku sól, pieprz do smaku papryka ostra i słodka do smaku łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Z pomidorów zdejmujemy skórki według poniższej porady zamieszczonej na moim blogu: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Najlepsza-metoda-na-obieranie-pomidorow-ze-skorki.html Następnie kroimy je w drobną kostkę, wsypujemy do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek. Po minucie dodajemy pokrojoną w drobną
Zasmakuj Kuchniziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA ! Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej? Zapraszam. Składniki: 3 bataty 3 gałązki świeżego rozmarynu 1 szczypta cynamonu 1 szczypta słodkiej papryki 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy W ykonanie: Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki(...)oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia. Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami
Wino Francja KuchniaTuż po powrocie do życia zawodowego rozpisywałam się o sałatkach jakie przygotowuję sobie do pracy. Część produktów przygotowywałam dzień wcześniej - resztę szykowałam rano w domu. Cóż - najprościej mówiąc minęły już te czasy. Nie twierdzę, że bezpowrotnie, ale przynajmniej na razie. Pięć minut więcej snu wygrywa z porannym krojeniem warzyw, a kilka minut swobody wieczorem więcej góruje nad staniem w kuchni(...)bezwysiłkowy zestaw śniadaniowy, który od kilku dni towarzyszy mi każdego ranka: 1 pomidor malinowy 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej 2 paski sałatkowego sera typu greckiego solidna szczypta ziół prowansalskich kapka oliwy z oliwek Jedyne co robię w domu to myję i osuszam warzywa oraz kroję w pojemniczek odpowiednią ilość sera, który zasypuję ziołami prowansalskimi i skrapiam oliwą. W pracy
Kuchnia po mojemuwersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki(...)się z tym nie spotkałam... Polecam wypróbować, takie ogórki ze skórą są duuużo lepsze i super chrupią. ;-) Składniki: - 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą) - 4 pomidory - 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże
Smaczne ZdroweWakacjami staramy się jeść lekko i tutaj kolejna lekka propozycja sałaki obiadowej z kurczakiem. Lekka a zarazem sycąca. Składniki: pierś kurczaka kilka pomidorków
Niezły MłynekPieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy
Mienta blogNie bez przyczyny można mnie nazwać sałatkożercą, gdyż ciągle poszukuję w nich nowych doznań smakowych. Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i urozmaicona dodatkiem serka wiejskiego. Zjedzona
Fabryka pomysłówindyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego sól ok. 100 ml oleju do smażenia Paprykę i chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie(...)przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe
Weekendy w domu i ogrodzieSezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości. Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory(...)ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 1 opakowanie sera feta Sos: 200ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, bazylii, słodkiej papryki, ostrej papryki, estragonu 1. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półplastry, koperek i cebulę siekamy. Ser feta kroimy w dość grubą kostkę. Wszystko wraz z mieszanką sałat przekładamy do miski
Szefowa kuchni