Dziś polecam pyszne skrzydełka z grilla. Są łatwe, tanie i szybkie do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na grilla gości. SKŁADNIKI: 1/2 kg skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach(...)godziny w chłodne miejsce. 2. Na tacce aluminiowej układam skrzydełka. Tackę układam na rozgrzanym grillu. Skrzydełka grilluję po około 12-15 minut w każdej strony. Podaję z sałatką
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku
BullioSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku
Bulliogrillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa wersja zimowa. Na zdjęciach może nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, ale za to oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze(...)grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć
Kuchnia Prezydentowejcodzienny obiad, ale też na bardziej wyszukane okazje. Roladki można przygotować dzień wcześniej i do czasu smażenia przechowywać w lodówce. Świetnym uzupełnieniem może być prosta i szybka SAŁATKA RYŻOWA SKŁADNIKI / 4 porcje ROLADKI 2 pojedyncze piersi kurczaka ( 2x200 g) 6 plasterków szynki parmeńskiej 80 g koziego serka w roladce skórka otarta z 1/2 cytryny ( tylko żółta zewnętrzna część(...)syropu klonowego 1 łyżka octu balsamicznego garść listków świeżej bazylii plus kilka listków do przybrania sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku DODATKOWO: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, do podania - jogurt naturalny WYKONANIE SOS POMIDOROWY : Pomidory myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
cool and mintyLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smakówDziś proponuję Wam sałatkę idealną na lato, sycącą i lekkostrawną, świetnie nadającą się jako przekąska na grilla, do zabrania na piknik czy do pracy. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle. Przygotowanie 15 min Chłodzenie(...)godz Dla 4-6 osób ● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków(...)tartaletek ułożyć po plasterku żółtego sera, wyłożyć mięso a następnie pomidorki, mozarellę i plasterki camemberta. Piec w 200*C około 20-25 minut. Podawać na ciepło z sałatką z pomidorów i sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego(...)postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze sprawdza się wirówka do sałaty. Pomidor
Weekendy w domu i ogrodzieroku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony - ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno. Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu(...)smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy 1,5 szklanki octu 2 i 3/4 szklanki cukru
Poezja Smaków - blog kulinarnyCześć! Dziś mam dla Was prosta sałatka z tuńczykiem idealną na piątkowy wieczór ;-) składniki jajko 1/4 czerwonej cebuli mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1/4 ogórka zielonego 1 pomidor duża garść sałaty 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz i zioła prowansalskie Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z sosu. Ogórka i pomidora kroimy(...)kostkę, cebulę w piórka. Sałatę drzemy na mniejsze kawałki. Oliwę , musztardę oraz przyprawy mieszamy do powstania sosu. Sałatę przekładamy do miseczki wrzucamy paprykę ,ogórka, tuńczyka. Na wierch układamy pokrojone w ćwiartki jajko oraz cebulę. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. Smacznego
Cukier&Puderśrodka i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć lekko cebulę, dodać czosnek i paprykę. Przez kilka minut smażyć na większym ogniu. Dodać estragon, tymianek sól i pieprz. Wymieszać i odstawić. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni. Podpiec(...)odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli, zielonej papryki. Obierz ziemniaki pokrój na cząstki, dodaj suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, nastęnie kolendry Skworcu. Następnie pokrój drobno suszone pomidory Ole i dodaj do ziemniaków, dodaj również olej(...)całości i pokrój ser żółty w kawałki, dodaj na wierzch. Zamknij brytfannę Toscana. I włóż do piekarnika na 200 stopni. Upiecz aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z ulubiona sałatką. Posyp parmezanem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczęsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja(...)niewielkiej ilości oleju smakuje wybornie, a w smaku mi przypomina włoską mortadellę. Najpierw upiekłam szyneczkę, nastęnie wpiłam jaja. Poczekałam ,aż ładnie się zetnie. Udekorowałam talerz salatką lodową, rzodkiewką, pomidorem, papryką... i szybciutko zjadłam. Nie lubię zimnych śniadań.. Bardzo pożywne śniadanie i kolorowe. Jest również wspaniałą alternatywą dla mięsa! Zaskoczona jestem smakiem . Pozytywnie. Dla mnie ta szynka jest na duży
Z Kuchni Do Kuchni