Paprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeszybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego tymianku 6-8 listków(...)oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki marynata czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 papryczka chilli ( z pestkami
DefinicjaSmakuMyślę, że ta sałatka jest bardzo znana przez wszystkich. Jeśli nie robiliście tej sałatki w swoim domu to zapewne próbowaliście jej na jakimś przyjęciu. Salatka gyros zyskała ooogromną popularność w Polsce. Możemy ją przygotować warstwowo lub wymieszaną, która wersja bardziej Wam odpowiada? Dla mnie szczerze powiedziawszy to nie ma znaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja(...)dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś z kurczaka, przyprawa kebab-gyros pół
kulinarne odsłony patiprzepis na pulpo a la gallega , czyli ośmiornicę po galicyjsku z ziemniakami. Poza głównymi składnikami była tam użyta tylko oliwa z oliwek, kilka przypraw, sok z cytryny i duuużo papryki. Prosto i ze smakiem, jednak czegoś w tym daniu mi brakowało i dzisiaj chyba wiem już czego! Kilka dni temu zastanawiając się, co dla Was ugotować wpadła mi w ręce(...)fasolką szparagową i pesto. Totalnie mnie to zachwyciło i postanowiłem powrócić tym daniem do moich wspomnień i nieco z nimi pofantazjować. Wyszło naprawdę genialnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób Sałatka: 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków
Food Squaresmaku albo ma tak okropny, że nie da się tego jeść. Ale się myliłam, można zjeść smacznie i zdrowo i to wcale bez żadnych wyrzeczeń. Dzisiaj pokaże Wam sałatkę, która jest prosta w przygotowaniu, zdrowa, świetnie nadaje się dla osób które chcą zgubić parę kilogramów ale przede wszystkim jest przepyszna! Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1 kulka(...)jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę, wtedy wszystkie składniki się ''przegryzą'' i sos jest smaczniejszy). Gdy sos gotowy, kroję
Kuchnia VikiBułkę typu paryska pokroić skośnie na długie kromki. Jedną połowę każdej kromki posmarować masłem, a drugą sałatką jarzynową (lub ziemniaczaną). Na maśle umieścić zwinięty w rożek plaster salami. Na sałatce ułożyć zwiniętą w rulonik szynkę. Dodać ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka, pomidor, korniszon, dwa słupki żółtego sera i listek pietruszki. Kanapka z jajecznym kotletem: 1 jajko rozbełtać z 1 łyżką(...)drugą stronę). Kromkę zwykłego świeżego chleba posmarować grubo łagodną musztardą (najlepiej plnotucna) . Na warstwie musztardy ułożyć gorący kotlet, a na nim plasterki pomidora oraz marynowanych warzyw: cebuli, ogórka, papryki. Udekorować zieloną pietruszką
zadanie-gotowaniemożna zastąpić sałatą lodową), 155 g małych pomidorków ( mogą być duże), małe pomidorki przekrojone na pół lub na ćwiartki ( duże pokrojone w grubą kostkę), 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą(...)virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami posypać gdy sałatka jest już podzielona na porcje. Smacznego
W kuchni u Monikiniewątpliwie jedna z ulubionych sałatek w mojej rodzinie. Gości prawie na każdym przyjęciu. W zasadzie można ją przyrządzać przez cały rok, ale najlepiej smakuje jesienią gdy składniki pochodzą niemalże prosto z krzaczka (w moim przypadku własnego). Pasuje do wszystkiego: na biwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo(...)prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu odrobinę suszonej mięty, dzięki czemu nabrała orzeźwiającej nuty. Zioła mogą być oczywiście również świeże
Wiem co jembabci zrobi :) Zresztą oczywistą oczywistością jest, że babcie robią najlepsze sałatki. Więc przepis znaleźć się musi :) Sałatka - mimo że nie wyględna - to pyszna :) No to może zacznijmy od tej sałatki, pozostałe pyszności z dzisiejszego dnia w kolejnych wpisach. makaron "łezki" - taki w kształcie ryżu 3 jajka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy wędlina sól, pieprz majonez No i sprawa prosta: makaron(...)obcieknąć na sitku, wędlinę też ładnie w kosteczkę. Wszystko do kupy mieszamy, dodajemy pieprz, sól, majonez. Mieszany, przechładzamy trochę w lodówce i gotowe :) Opcjonalnie można dodać pokrojona w kostkę paprykę. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSkładniki: natka pietruszki 5 pęczków, ząbki czosnku 5 sztuk, oliwa - ile potrzeba, woda 1/2 szklanki, sól morska 1/2 łyżeczki, papryka marynowana 2 sztuki opłukać pęczki pietruszki i odciąć zbędne łodygi pęczki pociąć nożyczkami na mniejsze porcje i włożyć do dzbanka miksującego dodać sól, obrane ząbki czosnku, 2 małe marynowane w oleju papryczki chilli lub świeże strączki wlać wodę filtrowaną(...)wodę zimną przegotowaną i zacząć miksować dolewać oliwę tyle, aby pesto miało konsystencję majonezu light schować do słoiczka i do lodówki my lubimy posmarować pesto na tosty, dodać do sałatek, do sosów, do zup.............. SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejny błyskawiczny piątek to dla mnie dzień urlopowy więc przygotowałam sobie rano słoiczki z łososiem do zabrania ze sobą w drogę. Bo jedziemy dzisiaj na wycieczkę
Magiczne Życie MartyJAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNigdy wcześniej nie jadłam kuskusu. Podchodziłam do niego jak przysłowiowy pies do jeża. Na szczęście w końcu przekonałam się i ... jest super! Kolejne opakowanie już zakupione
Pasja SmakuDzisiaj coś dla dorosłych i dzieci też (mój syn się zajadał). Obiad, kolacja w formie sałatki lub po prostu warzywa na ciepło z indykiem i sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka(...)końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)) Składniki na 3 porcje: 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi) 1 większa papryka czerwona 1 cebula czerwona 300 g pieczarek pomidorki koktajlowe mała cukinia mix sałat (u mnie z roszponką) pieprz sól olej do smażenia (u mnie kokosowy) Sos winegret: 2 łyżeczki octu winnego 4 łyżki oliwy
kruche babeczkiczerwonej cebuli 1 marchewka (surowa lub z rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić(...)pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie