Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek 200 g młodych ziemniaczków, podobnej wielkości 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek sól morska Przygotowanie: Umyte ziemniaczki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, nie obieramy ze skóry. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczony filet z kurczaka
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek 200 g młodych ziemniaczków, podobnej wielkości 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek sól morska Przygotowanie: Umyte ziemniaczki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, nie obieramy ze skóry. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczony filet z kurczaka
Moja smaczna kuchniacałkowitego "uduszenia" Ryż opłukać na sitku Kostki maggie drobno pokroić, a najlepiej zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać(...)piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie! Coraz częściej jest kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie
Kuchnia PROzdrowotnaGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnaPo raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: Naleśniki PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 1 mała cukinia 1 kulka mozzarelli z zalewy przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. papryka ostra olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** W pierwszej(...)jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Cebulę, cukinie i paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa dodajemy do mięsa i całość razem smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Farsz delikatnie doprawiamy do smaku *** *** Następnie patelnie zdejmujemy z ognia, farsz przekładamy do miski
Blog z ApetytemKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy 1 średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz
Roślinna - blog wegańskikomosa została wypchnięta przez ziemniaki (nawiasem mówiąc, który jest w nawiasie, prawie kompletne źródło białek, w tym egzogennych, w tym lizyny ). Czasem ugotowałam komosę czarną lub czerwoną do jakiejś sałatki ale ogólnie używałam jej znacznie mniej, niż bym chciała, ze względu na niestety słaby popyt na nią w domu... Dziś postanowiłam zrobić kolejne podejście, bo jednak samymi kartoflami nie żyje(...)tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy do marchewki, posypujemy łyżeczką pieprzu, - 2 małe cebulki kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu). Cebulę pokroiłam(...)indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenaNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery Fajeryzdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca po włosku. W tle grała klimatyczna włoska muzyka. Menu jest takie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski serów i wędlin umożliwiające poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się(...)wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli nie chcemy się przejść. Mój Mąż nie mógł sobie odmówić zupy
Chilli Czosnek i OliwaW tej sałacie najważniejszy jest sos. Z podanych proporcji wyszło go sporo, ale to dobrze - przez kolejne dni polewałam nim dosłownie wszystko - pomidory, wędliny, szparagi. Mimo
Stare Garyzależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym pieprzem, papryką wędzoną i chilli. Wcieramy dokładnie przyprawy i zalewamy letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki (na całą noc). Po dwóch godzinach wyjmujemy (galaretka skrzepła) i wstawiamy na 60 sek. do mikrofali. Gdy galaretka się rozpuści(...)łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne
mojewypiekiinietylkobogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników(...)sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków papryka ostra przyprawa do wieprzowiny lub mięsa mielonego (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości około 1cm, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, aż puszczą
Czerwona Porzeczka