sałatka z papryką - 4033 przepisów (strona:214/269)

Banica z mięsem drobiowym 169

ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić(...)minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość ładnie się zrumieni. Podałam z sałatką ze świeżego szpinaku. talerz

królestwo garów
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 166

serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce).  Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków(...)cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 170

coraz ciężej,  ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego doczekać. Dziś na tapecie młoda kapusta.  Obecnie mój nieodłączny składnik sałatek w formie surowej i dań obiadowych w wersji duszonej z cebulką. Są dni, że mam ochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki.  "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę(...)łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem.  Po 3 minutach wyciągamy liście

Jeść, by żyć w zdrowiu
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 175

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia(...)kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Składniki: 1 szt. fenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem,  sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam się fenkułem. Umyłam go, przekroiłam na pół

potrawyregionalne
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 131

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura

Cztery Fajery
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 187

Wertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 193

solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie(...)podbijał smak jabłek. Lody z maślanką są czymś nowym w lubelskiej gastronomii. W ogóle nie czuć było tego mlecznego posmaku. Punktem kontrującym te delikatne smaki było zdecydowanie puree/mus z papryki, która nadała całości słodyczy. Na talerzu deserowym znalazł się także puder z czekolady / wafelków czekoladowych, który z kolei wniósł w potrawę pewien nowy akcent, jeśli chodzi o strukturę deseru. Podsumowując

Right Behind The Kitchen
Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę 283

zimę ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę – Składniki: Składniki warzywne: 2 kg małych (lub średnich) ogórków gruntowych 1 średnia papryka czerwona – ok. 280 g 1 średnia papryka żółta – ok. 240 g 2 średnie cebule -ok. 280 g Składniki do namoczenia koreczków: 5 szklanek przegotowanej, ostudzonej wody (może być letnia(...)wszystkie składniki na zalewę wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia i od tego czasu gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do ostudzenia. Obie papryki umyć, pokroić w średnią kostkę. Dodać do ogórków i cebuli, przemieszać. Przełożyć do słoików (u mnie 6 słoików o pojemności 720 ml). Ostudzoną zalewą wypełnić słoiki z warzywami, zakręcić

Kulinarne Przeboje
Cairo shoarma. Dobry przepis na 116

Idziemy do kuchni Czy wyrażają Państwo chęć na orientalne smaki? Ta niepowtarzalna mieszanka aromatycznych przypraw stanowiąca między innymi podstawę świetnej bazy nadającej niepowtarzalny smak każdemu serwowanemu

sierotka maRysia w kuchni
Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni 170

Stargany pełne pięknych warzyw i owoców. Korzystajmy z dobrodziejstw natury jak najwięcej. W końcu, to samo zdrowie. Dziś zapraszam Was na pyszną czerwono-zieloną sałatkę z

Słodkie okruszki
Kofty 193

sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek(...)którym wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami

Kuchnia Prezydentowej
Egzotyczna sałatka jajeczna 157

kulinarny blog Futrzaka ) dręczył w Argentynie  brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę Składniki (proporcje na 4 osoby) 8 jajek jeden duży ziemniak wielki pęczek szczypioru puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj trzeba wstawić ze 3 ogórki kiszone) jedno dojrzale avocado duuuzo(...)szczypiorek się przegryzł  :) Moje modyfikacje polegały na dorzuceniu: 3 porwanych na kawałki liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, ale pominąłem majonez, awokado i ziemniaka. Też smacznie wyszło, mimo że doprawiłem tylko solą i pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab w ziemniaczanej skorupce 185

parmezanu 2-3 łyżki posiekanych ziół / pietruszka, szczypiorek, tymianek, majeranek….do wyboru/ ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól i pieprz /do smaku   Wykonanie: -Mięso natrzeć solą i czosnkiem, oprószyć papryką  i majerankiem. -Skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny. -Zamarynowane  mięso włożyć do rękawa foliowego, / można dorzucić do środka 2 ząbki czosnku(...)minut. -Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a mięso podgrzać. -Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na  podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach. -Podawać z  ćwikłą lub buraczkami nadziewanymi sałatką selerową z chrzanem

Zakamarki mojej kuchni
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 180

minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych), 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki   (można zastąpić musztardą), skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie), suszony tymianek i oregano, jajko, sól i pieprz do smaku, olej d smażenia. Przygotowanie: Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami(...)piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.  Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek

SzczyptaSmaQ
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 174

Mamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :) My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo(...)smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy

vegetanie

Proponowane wyszukiwania