Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że
Bea(u)ty kitchenSałatka warstwowa z brokułem i jajkiem wpadła mi w oko podczas przeglądania gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. Jest prosta w wykonaniu, a zarazem
Kulinarne PrzebojeChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników
Malinowe Pocałunkigrubości ok. 1 cm dwa jajka 2 -3 łyżki zimnej wody dobrej, gęstej śmietany szczypta czarnego pieprzu duża szczypta soli 5-7 cienkich plastrów dowolnego żółtego sera ostra papryka w proszku do posypania do smaku klarowane masło do smażenia Jajka rozkłócamy z wodą i śmietaną, lekko podbijamy, dosypując soli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem(...)minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejktórych prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie. Smak szpinaku wzbogać ulubionymi dodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości. Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem? Dodatkiem, bez którego(...)przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj
Moja smaczna kuchniaMacie już pomysł na jutrzejszą kolację? Mam nadzieję, ze ten Wam się spodoba :-) tym bardziej, że podobno wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc może i w
Czary - gary w kuchnijest to cudowne połączenie – wystarczy posmarować ugotowany lub upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym i zjeść! Kiedyś tak ‚podjadłam’ całego batata – pokroiłam go w plasterki i miał być do sałatki, ale nagle zachciało mi się czegoś słodkiego – zjadłam więc talarki z batata przesmarowane masłem migdałowym, posypane cynamonem i kawałkami daktyli. A teraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim(...)wielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion
Fill The Bowlłyżki mielonej kawy 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką) 2 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2 ząbki(...)rozgrzanym grillu, do marynaty, która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 30 minut. Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem. Sos idealnie nadaje się do maczania chlebka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była
Stare Garystole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego, jak lasagne alla Bolognese
Chilli Czosnek i OliwaWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery Fajeryporcji na ciasto 2 szk mąki 1 jajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano(...)Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych
Gotowanie jest łatweJest zima. I to nietypowa, bez specjalnego wyrazu zawieszony mop do podłogi na niebie...brrrrrr! I myślę, że nie jestem jedyna, która nie cierpi tych ponurych
upichconaDzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na
e-PrzepisyKulinarne