sałatka z papryką - 4033 przepisów (strona:212/269)

Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych 153

Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że

Bea(u)ty kitchen
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem 541

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem wpadła mi w oko podczas przeglądania gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. Jest prosta w wykonaniu, a zarazem

Kulinarne Przeboje
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 192

Chciałabym podać coś innego bardziej  świątecznego na tegoroczną Wigilię.  Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się.  Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników

Malinowe Pocałunki
Tosty francuskie 139

grubości ok. 1 cm dwa jajka 2 -3 łyżki zimnej wody dobrej, gęstej śmietany szczypta czarnego pieprzu duża szczypta soli 5-7 cienkich plastrów dowolnego żółtego sera ostra papryka w proszku do posypania do smaku klarowane masło do smażenia Jajka rozkłócamy z wodą i śmietaną, lekko podbijamy, dosypując soli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem(...)minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 151

których prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie. Smak szpinaku wzbogać ulubionymi dodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości.  Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem?  Dodatkiem, bez którego(...)przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek.  Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z jajkiem i kurczakiem 130

Macie już pomysł na jutrzejszą kolację? Mam nadzieję, ze ten Wam się spodoba :-) tym bardziej, że podobno wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc może i w

Czary - gary w kuchni
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 159

jest to cudowne połączenie – wystarczy posmarować ugotowany lub upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym i zjeść! Kiedyś tak ‚podjadłam’ całego batata – pokroiłam go w plasterki i miał być do sałatki, ale nagle zachciało mi się czegoś słodkiego – zjadłam więc talarki z batata przesmarowane masłem migdałowym, posypane cynamonem i kawałkami daktyli. A teraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim(...)wielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion

Fill The Bowl
Smoliste żeberka w mielonej kawie 198

łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką) 2 łyżki pikantnego keczupu  1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2 ząbki(...)rozgrzanym grillu, do marynaty, która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 30 minut. Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem. Sos idealnie nadaje się do maczania chlebka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka na ostro - dla Dominiki 262

Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 192

Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była

Stare Gary
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego, jak lasagne alla Bolognese

Chilli Czosnek i Oliwa
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 108

Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających

Cztery Fajery
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 129

porcji na ciasto 2 szk mąki 1 jajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano(...)Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych

Gotowanie jest łatwe
Pomidorowe kapeluszniki z kolorową sałatką 164

Jest zima. I to nietypowa, bez specjalnego wyrazu zawieszony mop do podłogi na niebie...brrrrrr! I myślę, że nie jestem jedyna, która nie cierpi tych ponurych

upichcona
Wiosenna surówka i pierś z kurczaka smażona na papierze (269 kcal) 387

Dzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania