Połączenie pieczonych buraczków z ...i sałatka wyszła ekstra !!!! Składniki 2 średnie buraki 2 mandarynki 100 g świeżego ogórka szklarniowego pęczek szczypiorku 100 g szynki parmeńskiej Sos : 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury(...)Przygotowałem sos : Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz. Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem. Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem
R'n'G Kitchenzalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej(...)przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto starannie ok. 10-15 minut - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! Na końcu dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść aż składniki się połączą. Odstawić ciasto w misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je oliwą.Uformować
Grunt to przepis!Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiemi grzankami. SKŁADNIKIMix sałat z sałatą rzymską i marchewką30 dag wędzonego kurczaka2 pomidory50 g twardego sera żółtego5 kromek chleba tostowego z ziarnamioliwa
Moje Kuchenne Rewelacjerównież do lunch-box'u. Składniki: 150 g makaronu farfalle (kokardki) 4 łyżki oliwy extra vergine do sałatki 2 czubate łyżeczki sezamu pęczek zielonych szparagów 2- 3 małe cukinie (łącznie o wadze około 500 g - 600 g) kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Makaron przekładamy(...)patelni, gdy są miękkie, ale jeszcze chrupkie. Na tą samą patelnię dolewamy trochę oliwy i podsmażamy cukinię. Cukinię podczas podsmażania również solimy do smaku. Wszystkie składniki sałatki łączymy i mieszamy: makaron, szparagi, cukinię, sezam. Smacznego
Smak mojego domuChociaż jestem pewna, że sałatka z figami posmakuje każdemu. Przepis na sałatkę z figami, serem pleśniowym i gorgonzolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki 2 garście szpinaku 2 figi 4 plastry szynki parmeńskiej kilka plasterków sera pleśniowego łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Przygotowujemy sos. Miód, musztardę i oliwę wlewamy do małego
Kuchnia Bazyliisoli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem(...)camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone
OstryKęssoli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem(...)camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone
OstryKęsCześć!Moja tablica z aktualnościami na Facebooku to samo jedzenie... jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, w postaci zdjęć, linków do blogów, artykułów, wszystko kręci się
Pora coś zjeśćporcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek sal sa 1/2 dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy
DefinicjaSmakudobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino - wytrawne i cierpkie(...)próżno szukać w menu sałatki caprese, jest za to sałatka z buraków i z pomarańczy. Wieczór z winem i przekąskami to także dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem
Chilli Czosnek i Oliwamakaron z pszenicy durum, świetny jako baza wszystkich sztandarowych dań kuchni włoskiej, np. zapiekanek. 7) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą i gruszką albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno
Poranek na słodkoszparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju. Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje im mnóstwo aromatu
Codziennik Kuchennypracy. Mi przypadła ona bardzo do gustu, szczególnie dobrze smakuje „wymiąchana” na drugi dzień. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 filiżanka bulguru (przed ugotowaniem) 1 burak upieczony w folii w piekarniku ser kozi (wg uznania) oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżeczki gęstej konfitury z czarnej porzeczki Bulgur gotujemy – 1 filiżankę kaszy w 2 filiżankach wody
Szybko Tanio SmacznieSałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach
nietadietaobecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej
Dzieje kuchennej Wiewióry