Uwielbiam takie sałatki. Poezja smaku. Składniki :* dowolny, ulubiony mix sałat* ulubiony ser pleśniowy - u mnie z niebieską pleśnią* figa* sos balsamiczny * oliwa z oliwek * sól, pieprz Przygotowanie :Sałatę wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną w ósemkę figę oraz kawałki sera. Polać oliwą z oliwek wymieszaną z solą i pieprzem. Całość doprawić sosem balsamicznym
Magiczne Życie MartyNa nadchodzące upalne wieczory polecam bardzo prosty przepis na sałatkę caprese - caprese błyskawicznąSKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego.Składniki na 2 porcje:rukola2 pomidorygarść czarnych oliwek200 g sera fetaoliwa z oliweksok z cytrynykrem balsamicznysól, pieprzPomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na połówki, a fetę w kostkę. Rukolę umyć i osuszyć, ułożyć na głębokich talerzach, dodać pomidora i oliwki, a na końcu fetę. Całość
wyzwania kuchenneSałatka śledziowa.Składniki dla 2 -3 osób:4 filety śledziowe (w oleju);5 - 6 pomidorków suszonych;1/2 puszki kukurydzy;100 g oliwek; szczypiorek;cebulka;2 - 3 łyżki majonezu;pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi).Smacznego
Miksturownikbardzo cienki placek. Kroić w paski szerokości około 2 cm, długości - 10 cm.Paski ciasta smarować oliwą, posypać mieszanką sera, oliwek i rozmarynu. Zwijać w spiralkę, układać na blasze.Piec w 170 stopniach C do zrumienienia.Paluszki to doskonały dodatek do sałatek, sosów, zup,. a także jako przegryzka do piwa lub wina. Smacznego
kolorowotorcikowoużyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też byładostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło wyborna. SAŁATKA NAJSZTUBA. /inspiracja z warsztatów./ dla 2-3 osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula (lepiej jednak pasuje czerwona) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy
W kuchni Karmel-itkisię" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanajbardziej smakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami. Bogaty w żelazo, potas, kwas foliowy; działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem magnezu, a więc powinny go jeść osoby zestresowane, działa uspokajająco. Najsmaczniejsze są młode i drobne listki, który z powodzeniem można dodawać do sałatek i koktajli. Większe należy dokładnie oczyścić, także z łodyżek. Szpinak(...)parmezanu. Prawdziwym rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz do włoskich ravioli czy sos do makaronu. Do potraw ze szpinakiem najczęściej dodajemy startą świeżą gałkę muszkatołową oraz świeżomielony czarny pieprz. Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Składniki: kolorowy makaron spaghetti na dwie porcje
Moja smaczna kuchniaprażonymi orzechami) Sałatę płuczemy, odsączamy i wkładamy do naczynia na sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ser pleśniowy w kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego
Zawsze głodna!pokaźny zestaw pudełek typu lunchbox, tak aby zawsze móc zabrać posiłek ze sobą, kiedy czeka mnie długi dzień poza domem. I właśnie większości przypadków są to tak pyszne sałatki. Pamiętajcie, że 25 października jest światowy dzień makaronu, więc ten przepis koniecznie wykorzystajcie w ten dzień ;-))) Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem ;-))) SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1/2 opakowania makaronu(...)kroimy na pół - drylujemy granat - ser kroimy na trójkąty - z 4 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczek soku z cytryny i łyżeczki miodu, przygotowujemy dressing, doprawiamy go solą i pieprzem. Całość wykładamy na głęboki półmisek i mieszamy ze sobą, na wierzch posypujemy ziarenka z granata. Sałatkę polewamy obficie dressingiem. Propozycja ta sprawdzi się również w roli obiado- kolacji, bądź przepysznej
SMYKWKUCHNIłyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego w paski ugotowanego buraka, układamy na sałatce kawałki żółtego sera pleśniowego. Posypujemy sałatkę grzankami
Aga w kuchniwykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść szpinaku sałatkowego 1 cykoria Winegret: oliwa z oliwek ocet balsamiczny szczypta cukru 1,5 łyżeczki musztardy sól pieprz woda Wykonanie: Składniki(...)kroimy na kawałki. Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski. W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatitygrzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta
Moja smaczna kuchniapomidorków * kulka mozzarelli * łyżka oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny * sól, pieprz Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić na płaty, zamarynować w ulubionych przyprawac h i zgrillować po 2-3 minuty z każdej strony. Kurczaka i mozzarellę p okroić w kostkę , dodać pokrojone pomidorki. Przygotować sos. Polać sałatkę, można posypać ulubionymi ziarnami
Magiczne Życie Martyswoich przepisach mimo jego goryczkowatości która okazuję się być świetnym uzupełnianiem innych smaków. Sałatka idealna dla ludzi stosujących dietę i liczących każda kalorię. Posiłek zdecydowani lekki ale i wartościowy, co czyni go świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Składniki: 500g świeżego szpinaku, 3 duże pomidory, garść oliwek czarnych i zielonych, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 duży świeży ogórek, duża papryka, pierś(...)wrzucamy na rozgrzany olej. 2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do salaterki. 3. Szpinak myjemy, dodajemy do reszty składników. 4. Ser żółty kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. 5. Dodajemy ostudzonego kurczaka do reszty składników. 5. Przygotowujemy sos vinegret, wlewamy do sałatki. Odstawiamy na 15 min do lodówki, aby składniki się przegryzły:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasji