Na pewno zdarzyło się Wam i to nie raz, że został makaron z obiadu. Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.Makaron w sumie jest już
Z Kuchni Do Kuchniletni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta. Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
Kulinarne przygody Gatitynocy! Nie chciałam pójść na łatwiznę i zamówić pizze bo to chyba by pogorszyło sprawę, dlatego zrobiłam tę sałatkę. Była pyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera mozzarella łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek
Mango Papajaponiedziałkowe śniadanie... Sałatka a'la Caprese.Składniki:100g mozzarelli;duży pomidor;grubo mielony pieprz;bazylia najlepiej świeża ale można użyć też suszonych ziół;oliwa z oliwek. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemiennie wraz z liśćmi bazylii (w przypadku suszonych ziół posypujemy nimi pomidorki i mozzarellę). Wszystko posypujemy grubo mielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Smacznego
Miksturownikbalsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól
Symfonia Smakówmusicie nam wierzyć na słowo, po prostu boska sałatka, kilka składników współgrających ze sobą. Wielbicielom łososia i awokado bardzo polecamy. Szczególnie polecamy użycie łososia wędzonego na zimno <3 Składniki 2 jajka 2 avocado sok z 1/2 grejpfruta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki rozkruszonego majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonego rozmarynu sól(...)dodałem resztę soku, doprawiłem solą i cukrem do smaku. Jajka obrałem i pokroiłem na kawałki, wymieszałem delikatnie z kawałkami avocado. Łososia wędzonego pokroiłem na cienkie paski i wyłożyłem na sałatkę. Polałem sosem. Podałem z tartym chrzanem
R'n'G Kitchengwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki(...)Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku
Pełny talerzpółcentymetrowe plastry pieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz. Z resztek pomarańczy wycisnęłam
Kuchenne zapiski Edytygramów parmezanu 1 białko 1 łyżeczka oliwy z oliwek sok z połowy pomarańczy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz ziołowy Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki (nie tniemy nożem, bo nam witaminy uciekną) Sok z pomarańczy wyciskamy do miseczki przez dłoń. Dzięki temu ewetualne pestki zostaną na dłoni, a nie w sałatce:) Dodajemy oliwę, szczypte soli i pieprz ziołowy Pierś
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoliwek, 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz czarny, sól morska. Przygotowanie: Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem
Aga w kuchnipomidorki i jajka. Całość polewamy sosem. składniki na sos / dresing: 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu Worcester 1 ząbek czosnku sól, pieprz wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę
Domowy Smak JedzeniaŚliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone. Składniki(...)piniowych 2 łyżki octu winnego z Jerez 4 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem
Quinoa Raz!filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej 4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe
Czary - gary w kuchniSałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze
Pij soki wyciskanesmakami, które przypominają mu dziecięce lata. Ostatnio przygotowałam sałatkę ze szpinakiem i ugotowanych buraczków. Całość posypałam pokruszonym serem pleśniowym (kozim) i polałam sosem musztardowo-miodowym. Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 4 średniej wielkości buraki 100 g sera koziego (pleśniowego) sól, pieprz sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardowy francuskiej 1 łyżeczka miodu Buraki umyć
Ugotować