sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:106/236)

Sałatka z ziemniakami i serem feta 395

każdej innej smacznej sałatki, a mianowicie szybko i bezboleśnie ;) Sałatka idealna na cieplejsze dni podana prosto z lodówki, znakomicie chłodzi przy wysokich temeparturach. Zważywszy na szybkość jej znikania zaleca się robić jej troszkę więcej :D Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 duże pomidory, 3/4 papryki czerwonej, duży zielony ogórek, garść oliwek, 1/2 cebuli, 1/2 puszki kukurydzy, opakowanie sera feta, sos ziołowy

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 234

pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem

Czerwień i błękit
SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 929

samodzielne danie na lunch, bądź lekką kolację. Ja często przygotowuję tę sałatkę w sezonie grillowym, bo najbardziej smakuje mi ona z dobrze wypieczoną kiełbaską z ogniska lub grillowanymi żeberkami. Mniam :)  SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 200-220 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Podzielić brokuł na małe różyczki, włożyć(...)migdałów podprażyć na średnim ogniu. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć prosto do miski. Dodać oliwę, odrobinę soli, nieco więcej pieprzu i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie. Sałatkę podawać najlepiej od razu, na świeżo

Calzonella.com
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i jajkiem 126

sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem szparagów, jajek i cebuli z jednego przepisu . Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia.  Składniki : 300g młodych ziemniaków duży pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 mała czerwona cebula parmezan pieprz Winegert : 40ml oliwy z oliwek extra virgin 40ml octu winnego 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki(...)słoiczku, aż wszystkie składniki się połączą. W dużej misce wymieszać ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, szparagi i cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość zalać sosem winegretem i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, położyć na niej jajka pokrojone w ćwiartki, oprószyć pieprzem i parmezanem. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka Caprese 139

Caprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Te trzy kolory – zielony, biały i czerwony, mają odzwierciedlać włoską flagę. Bardzo popularna

To co kocham
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej, z jabłkiem i marchewką 187

Kapusta pekińska bardzo fajnie komponuje się w sałatkach i surówkach. Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej. Przyprawiłam ją pieprzem ziołowym, octem winnym i oliwą z oliwek. Prosta, lecz smaczna surówka. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 średnia cebula czerwona sól i pieprz do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżeczki

Smak mojego domu
Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem 127

powstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu garść listków świeżej bazylii garść listków natki pietruszki sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem. 100

Dziś propozycja rybna, robi się ja ekspresowo.  Podana z lekką sałatką... mniam! Składniki; 2 patroszone dorady, 4 ząbki czosnku garść pomidorków cherry, sól, pieprz, 2-3 łyzki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok pół szkl. wody, mleko do namoczenia ryb, zielona pietruszka    Przygotowanie; Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny

Radość kipiąca uśmiechem.
Marchewka pieczona z migdałami 87

Pyszna, lekko pikantna i bardzo zdrowa sałatka - to dzisiejsza propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Marchewkę zamarynowaną w lekko ostrej marynacie upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu wymieszałam z migdałami, oliwkami i natką pietruszki. Inspiracja z Jadłonomii

Milion Smaków
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 121

zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących z Genui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów pinii i parmezanu

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z zapiekanymi szparagami, serem pleśniowym i pesto z botwinki 105

botwinki (przepis znajdziesz  tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika   5 łyżek oliwy z oliwek  pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika

Łycha smaków
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 132

miękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu, - przyprawiamy: pół łyżeczki pieprzu, 2 duże ząbki czosnku,  garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Feta i oliwa 123

goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z awokado. 150

Prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze smaczna sałatka z awokado. Składniki: ( jedna duża porcja lub dwie mniejsze) 2 duże liście sałaty, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki

W kuchni u Moniki
Sałatka z serkiem wiejskim 126

deszczowy poranek ...szybka śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim. opakowanie serka wiejskiego pół papryki ( żółtej, czerwonej ) 2 jajka na twardo garść orzeszków ziemnych ( mogą być solone ) ewent. zielone oliwki pokrojone w plasterki Paprykę kroimy w paski, jajka w kostkę. Łączymy z serkiem wiejskim, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy orzeszkami. Smacznego

Atlas Smaków
SAŁATKA WŁOSKA 169

całą paczkę pysznych produktów z tygodnia włoskiego, wiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody

Z Majeczką w kuchni
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 235

Terre Rosse ma intensywny aromat i lekko pikantny smak oraz głęboki lekko zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników

Bon Ton Italia
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1096

najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki.     5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ Składniki: - 5 suszonych pomidorów - 2 duże jajka - pęczek natki pietruszki - pęczek szczypiorku - garść rzeżuchy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - mozzarella w kulkach - 3 szt.     Umyć i oczyścić rzodkiewki. Pokroić je w plasterki. Jajka ugotować na twardo

Katsuumi
Sos winegret 615

Chyba jeden z najczęściej wybieranych sosów do sałatek. Ja wykonuję go osobiście, jakoś nie przekonują mnie gotowe sosy z torebki.  Potrzebujemy: 1 łyżkę soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli pieprz 1 łyżeczka musztardy Do miseczki wkładamy musztardę dodajemy sól i sok z cytryny - mieszamy. Dodajemy oliwę i doprawiamy   pieprzem

Kolejny blog o gotowaniu
Feta i oliwa 129

Czasami robię takie małe słoiczki pełne aromatu.Słoiczek pierwszySkładniki:Ser fetaPomidorki koktajloweCzosnekListek bazyliiKilka ziaren kolendry3 goździkiOliwa.Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi

Kulinarna rozmowa
Omlet z makaronu 142

Na pewno zdarzyło się Wam i to nie raz, że został makaron z obiadu. Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.Makaron w sumie jest już

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywna sałatka na ciepło 257

letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również  sosem feta. Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z krewetkami, mango i serem mozzarella 450

nocy! Nie chciałam pójść na łatwiznę i zamówić pizze bo to chyba by pogorszyło sprawę, dlatego zrobiłam tę sałatkę. Była pyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera mozzarella  łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek

Mango Papaja