samodzielne danie na lunch, bądź lekką kolację. Ja często przygotowuję tę sałatkę w sezonie grillowym, bo najbardziej smakuje mi ona z dobrze wypieczoną kiełbaską z ogniska lub grillowanymi żeberkami. Mniam :) SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 200-220 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Podzielić brokuł na małe różyczki, włożyć(...)migdałów podprażyć na średnim ogniu. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć prosto do miski. Dodać oliwę, odrobinę soli, nieco więcej pieprzu i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie. Sałatkę podawać najlepiej od razu, na świeżo
Calzonella.comsałatkę ziemniaczaną z dodatkiem szparagów, jajek i cebuli z jednego przepisu . Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia. Składniki : 300g młodych ziemniaków duży pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 mała czerwona cebula parmezan pieprz Winegert : 40ml oliwy z oliwek extra virgin 40ml octu winnego 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki(...)słoiczku, aż wszystkie składniki się połączą. W dużej misce wymieszać ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, szparagi i cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość zalać sosem winegretem i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, położyć na niej jajka pokrojone w ćwiartki, oprószyć pieprzem i parmezanem. Podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieCaprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Te trzy kolory – zielony, biały i czerwony, mają odzwierciedlać włoską flagę. Bardzo popularna
To co kochamKapusta pekińska bardzo fajnie komponuje się w sałatkach i surówkach. Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej. Przyprawiłam ją pieprzem ziołowym, octem winnym i oliwą z oliwek. Prosta, lecz smaczna surówka. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 średnia cebula czerwona sól i pieprz do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżeczki
Smak mojego domupowstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu garść listków świeżej bazylii garść listków natki pietruszki sól pieprz
Kulinarne przygody GatityDziś propozycja rybna, robi się ja ekspresowo. Podana z lekką sałatką... mniam! Składniki; 2 patroszone dorady, 4 ząbki czosnku garść pomidorków cherry, sól, pieprz, 2-3 łyzki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok pół szkl. wody, mleko do namoczenia ryb, zielona pietruszka Przygotowanie; Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszna, lekko pikantna i bardzo zdrowa sałatka - to dzisiejsza propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Marchewkę zamarynowaną w lekko ostrej marynacie upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu wymieszałam z migdałami, oliwkami i natką pietruszki. Inspiracja z Jadłonomii
Milion Smakówzaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących z Genui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów pinii i parmezanu
Moja smaczna kuchniabotwinki (przepis znajdziesz tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika
Łycha smakówmiękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu, - przyprawiamy: pół łyżeczki pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgoździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn
Smaki Przyprawy i KoloryProsta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze smaczna sałatka z awokado. Składniki: ( jedna duża porcja lub dwie mniejsze) 2 duże liście sałaty, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki
W kuchni u Monikideszczowy poranek ...szybka śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim. opakowanie serka wiejskiego pół papryki ( żółtej, czerwonej ) 2 jajka na twardo garść orzeszków ziemnych ( mogą być solone ) ewent. zielone oliwki pokrojone w plasterki Paprykę kroimy w paski, jajka w kostkę. Łączymy z serkiem wiejskim, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy orzeszkami. Smacznego
Atlas Smakówcałą paczkę pysznych produktów z tygodnia włoskiego, wiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody
Z Majeczką w kuchniTerre Rosse ma intensywny aromat i lekko pikantny smak oraz głęboki lekko zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników
Bon Ton Italia