Szybka, prosta i bardzo sycąca sałatka - w sam raz na kolację lub do zabrania na wynos w lunchboxie. SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki oliwek 2 grubsze plastry sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego ewentualnie sól i pieprz do smaku 1. Jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę, a oliwki
Kto ugości moich gości?surowych pieczarek ma bardzo charakterystyczny i nowatorski smak . Chociaż różni się od tradycyjnych sałatek z majonezem jest tak samo smaczna . składniki na 4 porcje 2 małe makrele 10 dag białych pieczarek 1 cebula sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz natka pietruszki przepis Pieczarki myjemy starannie i osuszamy ,ścieramy je na tarce o dużych
Smakowite DaniaChleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.Składniki:50 g drożdży,320 g mąki pszennej,½ łyżeczki cukru,75 ml oliwy z oliwek,1 łyżeczka soli,80 g czarnych oliwek. Przygotowanie:W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Moniki SmakołykiTej włoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu! Składniki:1 kulka mozzarelli1 duży pomidoroliwa z oliwekpieprz
Kuchnia domowa Aniposiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła i zalej odpowiednią porcja oliwy z oliwek. Gotowe pojemniki zamroź i tak przygotowane przechowuj do momentu zużycia w zamrażarce.Możesz na nich smażyć wszelakie dania albo z rozpuszczonych przyrządzić sos do sałatek. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysłony, więc trzeba go było nieco zneutralizować :) Dobrałam mu do towarzystwa roszponkę i granata i powstała taka oto sałatka...Składniki:120 g roszponki150 g sera Saloio Gourmet dojrzewającego z mleka krowiego, koziego i owczego1 duży dojrzały granat60 ml oliwy z oliwek Roszponkę układamy na salaterce, na to ucieramy na tarce ser, posypujemy nasionami granata i polewamy oliwą z oliwek
Delicious Titbitswyszło najgorzej. Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
Mania GotowaniaTeraz jest sezon na najsmaczniejsze młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek. Składniki: 0,5 kg szparagów0,5 kg kapusty30 dag truskawek15 oliwekSos.4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki jasnego balsamicosól ,pieprz ,cukierKapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje.Szparagi oczyścić ,ugotować(...)czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki.Pocięte szparagi wmieszać do kapusty.Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość przed podaniem polać pomarańczowym sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu)Smacznego ,na zdrowie
Kulinarny karnet Christopherazmotywować i porządnie spocićA oto wyciskacze potu i nie tylko ;) A oto moja propozycja na śniadanie: Sałatka z tuńczyka: 1 ogórek kwaszony 1/2 cebuli 1 łyżka kukurydzy 4 łyżki Twarożku o niskiej zawartości tł. 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek czarnych 4jajka Wszystkie składniki warzywne i jajka kroimy drobno dodajemy kukurydze, twarożek i tuńczyka...ponieważ twarożek
NaKońcuJęzykaJedna z najprostszych sałatek. Szybka i smaczna Caprese ze świeżych pomidorów, mozarelli i bazylii to klasyczna włoska antipasti - przystawka.Składniki;1 mozarella3 pomidoryświeża bazyliaoliwa z oliwekkrem balsamicznysól morska, pieprz - ewentualniePomidora i mozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, ewentualnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem
wyzwania kuchenneBłyskawiczna i lekka sałatka, idealna na upalne popołudnia. Składniki na 2 porcje: 2 pomidory 2 małe ogórki 1 papryka czerwona 1 mała cebula 100g sera owczego oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, mieszanka ostrych papryczek Przygotowanie:Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ja pokroiłam cebulę w paseczki, ale następnym razem lepiej jak będzie pokrojona drobniej;)Ser można
Ze smakiem i z pasjąproponuje Wam dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje 1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki, dodajemy posiekane listki mięty. Z oliwy i octu balsamicznego robimy
Przysmaki Karolkisałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj. Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! SAŁATKA GRECKA (porcja dla 4 osób) Składniki: - 4 duże liście sałaty lodowej - 100 gram sera typu feta - 6 pomidorków koktajlowych - pół czerwonej cebuli - kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają) - kilka kropli oliwy z oliwek - szczypta suszonego oregano Sałatę posiekać, ser pokroić
Zgrabne Gotowanie