sosu sojowego BG Wykonanie: Ogórki i oliwki siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z quinoą, zielonym pieprzem, doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Smaczliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Z każdej połówki wydrążamy łyżką trochę miąższu i rozgniatamy go widelcem, mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i nakładamy ją do wgłębień
Quinoa Raz!grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa wersja zimowa. Na zdjęciach może nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, ale za to oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze(...)miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić aż całkiem ostygnie, następnie wstawić do lodówki na ok. 45 min. (Jeśli sałatka ma być spożywana na ciepło, ten etap należy pominąć i spożywać zaraz
Kuchnia PrezydentowejCzas odczarować początek Nowego Roku, najlepiej smaczną sałatką... :) Składniki 300 g kaszy pęczak 2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki 2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone 150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy) 1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku sól sos: 1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu(...)wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się w wysokich lampkach do wina. Życzę Wam prawdziwej wiary w siebie
Bon Appetit Małgorzatyłyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki białego octu winnego 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy stołowej sól, pieprz Sposób przygotowania : Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry. Rzodkiewki i ogórki także kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Roszponkę płuczemy na sicie. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Doprawiamy
Pobite gary BarbarySałatki z serem halloumi mają to do siebie... że szybko znikają ze stołu. Dodatek tego sera sprawia, iż są wykwintne, bardzo smaczne i nadają się na każdą okazję- szybki obiad lub elegancki lunch ze znajomymi. Dodatek grillowanych warzyw sprawia, iż całość jest sycąca a zatem świetnie nadaje się na zimowy obiad lub kolację. . Składniki (na 2 porcje): opakowanie mieszanki sałat(...)paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej warzywa i ser po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu rozkładam sałatę, pomidora kroję na ćwiartki i układam na sałacie. Następnie dodaję grillowane warzywa i ser. Skladniki dressingu mieszam i tuż przed podaniem polewam nim sałatkę. Całość dekoruję świeżymi ziołami. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja1 oscypek mix sałat 4 średnie pomidory 2 łyżki masła 4 kromki chleba tostowego Sos: 3 łyżki Oliwy z oliwek 3 łyżki Octu winnego sok z
O kuchni z uczuciemAromatyczna ,pyszna ,prosta i szybka w przygotowaniu sałatka jest jedną z najczęściej podawanych w naszych domach. Świetnie sprawdza się też jako przystawka. W upalne dni orzeźwia. Składniki ser feta 200 g ogórek sałatkowy kilka pomidorków czereśniowych sałata lodowa cebula czarne oliwki (według uznania) oliwa z oliwek ocet Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)kroimy w krążki ,pomidory w ćwiartki. Ogórka kroimy w plasterki. Na sałatę wykładamy wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę fetę. Ocet i oliwę podajemy osobno ,by każdy mógł doprawić sałatkę według własnego uznania
R'n'G Kitchenlubicie połączenie mięsa, sałat i egzotycznych owoców - polecam, bo sałatka jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 osoby) podwójna pierś kurczaka 1 duża pomarańcza 1 duże dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 6 dużych garści rukoli (lub innych ulubionych sałat) sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek na dressing: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki soku(...)pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE Piersi oczyszczamy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i przekrawamy na 4 cieńsze kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Grillujemy na złoto, przestudzone kroimy w paski. Sałaty myjemy i rozkładamy na 4 talerze. Awokado i mango obieramy i kroimy w paski
Moje Kuchenne RewelacjeDługo kręciłam się po kuchni, ponieważ miałam "pypcia" na coś dobrego, w końcu zaczęłam działaći wyszła super sałatka! Składniki na 2 porcje
Bon Appetit Małgorzatydodajemy do sałaty. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, czarny sezam i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przyznaję... to jedna z najlepszych moich sałatek. Pyszna, aromatyczna i lekko pikantna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkiemu, zielonemu grejpfrutowi
Kuchnia Pani Wiosnymozzarella 250 g brokułów (w tym 125 g na pesto) 100 g zielonej soczewicy 5 pomidorków czereśniowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta suszonego oregano sól pieprz Przygotowanie: Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy(...)minut. Odcedzamy Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce
Moja smaczna kuchniatradycyjnie przygotowuje się z bulgurem, ale ponieważ to gluten w czystej postaci, którego nie wolno mi jeść, zastąpiłam go quinoą i wyszło fantastycznie. Jak zwykle komosa ryżowa zdała egzamin ;) Sałatka jest aromatyczna i lekka z dużą ilością zieleniny, a dzięki świeżej mięcie z pewnością łatwiej będzie strawić te wszystkie steki i kiełbaski ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy pęczek(...)łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Ogórek, pomidorki i szalotkę kroimy w dość drobna kostkę. Miętę i pietruszkę starannie szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do miski i mieszamy starannie razem z quinoą. Można jeść od razu, ale warto schłodzić sałatkę pół godzinki w lodówce. Składniki na sałatkę
Quinoa Raz!Przepis będzie w troszkę innym wydaniu niż zawsze, ponieważ sałatkę zrobiłam sobie spontanicznie i nie mam dokładniejszych proporcji. Opiszę Wam jak ją zrobiłam. Wymieszałam roszpunkę, szpinak, rukolę i wyłożyłam je na talerz. Zieleninki miałam ze dwie garście. Kawałek czerwonej papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, oczywiście wcześniej ją oczyściłam z pestek. Ze dwie łyżki słonecznika uprażyłam na suchej patelni i odłożyłam(...)położyłam ją na zieleninie. Przygotowałam sos z oliwy z oliwek wymieszanego z oliwą extra virgin, z przewagą tej drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach. Na koniec posypałam słonecznikiem i sałatka gotowa. Prawda, że prosta? Smacznego
W kuchni u Monikiteż spodoba. Wykonanie jak tradycyjnie w sałatkach, nic skomplikowanego. Największą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego! Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz(...)odrobiną soli i mieszamy całość ze śmietaną i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojonego w kostkę przestygniętego kurczaka. Z dwóch kromek chleba robimy grzanki na maśle, które dodajemy do sałatki
Lubczyk i Waniliaktóry jest esencją każdej sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat) 1 ogórek 1/2 piersi z kurczaka 1 pomidor 2 jajka 5-6 truskawek 1 łyżka prażonego słonecznika zioła do kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 czerwona cebula Na sos: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oliwy z oliwek zioła takie, jakie lubimy
W kuchennym oknie Ewypowstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka orzechów nerkowca sól(...)oliwek, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny
Oryginalny smak