jest tutaj konieczny. Sałatka nabiera niezwykłości, smaki uzupełniają się , są lekkie i wyraźne. Zapraszam na sałatkę wiosenną, rzodkiewkową, pyszną! Składniki liście rzodkiewki- te muszą być ze sprawdzonego źródła, soczyste, chrupiące, nie oklapnięte ser koryciński- u mnie z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem, suszonym pomidorem czarne oliwki IndexFood suszone pomidory u mnie Ponti IndexFood glassa gastronomica u mnie Ponti IndexFood
Z Kuchni Do KuchniPozostają, może trochę nieudolne, próby odtworzenia pewnych smaków w domu. Na początek świetna, lekka sałatka z fenkuła i rzodkiewek. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "Istambul" autor - Rebecca Seal składniki 200 g fenkuła - kopru włoskiego 200 g rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka do wody 1 łyżeczka sumaku sól nasiona
Stare Garymarynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Łycha smakówkilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 mała szalotka drobniutko pokrojona łyżka oliwy z oliwek extra virgin szczypta płatków chili sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Awokado przekroić
Codzienne Gotowanietakie połączenie :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Sałatkę podałam na pięknej porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 1/2 papryki czerwonej 3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek 2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki
Sama słodycz i szczypta chiliSałatka Colesław , to pyszna sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką masę. Następnie z powstałej
Mango Papajawłoskiego dodaje jej wyrazistości , a papryka delikatnej ostrości . Polecam wszystkim łasuchom sałatek a szczególnie jaroszom , gdyż jest niskokaloryczna i zdrowa . składniki na 4 porcje 4 pęczki rzodkiewki 150 g papryki konserwowej 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki sól i pieprz przepis Rzodkiewkę opłukujemy odcinamy ogonki i kroimy na półplasterki
Smakowite Daniagodzin zaspokoiła głód , ponieważ świąteczny szał jedzenia dodał mi kilka kilogramów to myślę że ta sałatka była najbardziej wskazana . Polecam wszystkim . składniki na 4 porcje 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 ogórek 1 mała cebula opakowanie sera mozzarella 10 dag czarnych oliwek odrobinę oliwy z oliwek odrobinę octu balsamicznego sól i pieprz przepis Odsączamy kukurydzę i fasolę
Smakowite Daniazwiązku z czym każdy może wybrać te , które bardziej lubi. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej 2 pomidory malinowe 2 ogórki kiszone lub korniszony 1 cebula czerwona sól , pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Z fasolki usuwamy końce i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinagrodami będą zestawy smakołyków od Gustiqo i Łowców Smaku:) RZODKIEWKI Z PATELNI Z DUKKAH - CHRUPIĄCA SAŁATKA / składniki na 1 osobę, przepis własny przygotowany w ramach projektu z Łowcami Smaku / 1 pęczek rzodkiewek 1 dojrzałe awokado solidna garść szpinaku baby 1 jajko oliwa z oliwek De Prado dukkah z pistacjami i sumakiem sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rzodkiewki
KUCHARNIAdomu a jeszcze do końca nie mają pomysłu na menu, mam pewną podpowiedź. Sałatka z łososiem. Szybka, elegancka, wyborna. Składniki:1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.) 180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę 10 pomidorków koktajlowych maly słoik czarnych oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie sos miodowo - musztardowy Sposób przyrządzenia: Wszystkie
pieprzny smaczekDzisiaj przedstawię "męską", treściwą wersję wariacji na temat sałatki caprese. Tą potrawę wymyślił mój W. i zajada się nią na obiad/kolację. Składniki: pomidory koktajlowe lub zwykłe :) ser mozzarella, 2szt. pojedyncza pierś z kurczaka oliwa z oliwek przyprawy świeża bazylia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy wg uznania i smażymy na łyżce oleju roślinnego. Mozzarellę kroimy w plastry, a plastry
Taste Of My DayNaszła nas dzisiaj ochota na coś sycącego a równocześnie lekkiego z odrobiną chrupkości, sałatka ta idealnie nadaje się na drugie śniadanie bądź kolację. Składniki:- 1 pęczek selera naciowego- 1 puszka kukurydzy- 1 papryka czerwona- 1 ogórek gruntowy- 1 ser mozzarella- kilka oliwek czarnych- majonez- sól, pieprzPrzygotowanie:Selera, paprykę, ogórka oraz ser kroimy w kostkę, wrzucamy do salaterki
Zainspirowana w kuchniczasu do czasu Misia, czyli żona Misia, też zrobi coś pysznego:) Najczęściej jest to jakaś sałatka. Ta prezentowana poniżej jest dość sycąca. W sam raz na domowe party. Składniki: brokuły – 0,5 kg jajka na twardo – 4 szt. suszone pomidory ser feta 200g oliwki majonez – 2 łyżki jogurt naturalny – 100 ml czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowujemy sos z majonezu
Gotuj z Misiempostanowiłam, że zrobię sałatkę. Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić
Sajkofanka smakuzdrową. Może ona choć trochę rozjaśni pochmurny, mało zachęcający do czegokolwiek wieczór. Enjoy! Sałatka z jajem i serem lazur- kilka liści sałaty lodowej- pomidorki koktajlowe - 4 sztuki- ogórek- szczypiorek- dwa jaja - prażone ziarna słonecznika- ser lazur winegret:- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżka wody - pół cytryny- łyżeczka musztardy francuskiej
Sajkofanka smakupropozycja smacznej i pożywnej sałatki, która kryje pyszny smak suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej. Wypróbuj! Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 200 g szynki parmeńskiej 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (285 g) garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Makaron ugotuj al dente
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapatelni, a następnie duszone w sosie chrzanowym. Podane z kopytami i sałatką wiosenną Składniki na kopytka: ugotowane ziemniaki 500 g mąką pszenna typ 500 Kłos Pol ( dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku sprasowanego Sos chrzanowo- beszamelowy: 4 łyżki masła(...)łyżeczki z gotowego słoiczka sól biały pieprz gałka muszkatowa Krok 1 Żeberka umyłam pokroiłam kawałki, natarłam je sola i pieprzem. Czosnek sprasowałam i dodałam do niego oliwę z oliwek i natarłam żeberka.Na noc wstawiłam do lodówki owinięte folią spożywczą. Krok 2 Masło rozpuściłam na większej patelni i wsypałam mąkę, mieszałam koło 2 minut. Wlałam mleko powoli
Różowa kuchniajest świetny. Składniki. 200g ryżu długoziarnistego 50 g ryżu dzikiego 1 łyżeczka masła 2 mandarynki 1 grapefruit różowy 1 pomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części(...)maleńkim ogniu. Osobno ugotować ryż dziki. Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu dodajemy fileciki cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka i obsypujemy pestkami granatu. Zamiast pestek granatu dobra też jest żurawina
Kulinarny karnet Christophera