sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:107/236)

Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem 129

powstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu garść listków świeżej bazylii garść listków natki pietruszki sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem. 103

Dziś propozycja rybna, robi się ja ekspresowo.  Podana z lekką sałatką... mniam! Składniki; 2 patroszone dorady, 4 ząbki czosnku garść pomidorków cherry, sól, pieprz, 2-3 łyzki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok pół szkl. wody, mleko do namoczenia ryb, zielona pietruszka    Przygotowanie; Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny

Radość kipiąca uśmiechem.
Marchewka pieczona z migdałami 92

Pyszna, lekko pikantna i bardzo zdrowa sałatka - to dzisiejsza propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Marchewkę zamarynowaną w lekko ostrej marynacie upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu wymieszałam z migdałami, oliwkami i natką pietruszki. Inspiracja z Jadłonomii

Milion Smaków
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 124

zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących z Genui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów pinii i parmezanu

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z zapiekanymi szparagami, serem pleśniowym i pesto z botwinki 108

botwinki (przepis znajdziesz  tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika   5 łyżek oliwy z oliwek  pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika

Łycha smaków
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 136

miękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu, - przyprawiamy: pół łyżeczki pieprzu, 2 duże ząbki czosnku,  garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Feta i oliwa 126

goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z awokado. 162

Prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze smaczna sałatka z awokado. Składniki: ( jedna duża porcja lub dwie mniejsze) 2 duże liście sałaty, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki

W kuchni u Moniki
Sałatka z serkiem wiejskim 129

deszczowy poranek ...szybka śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim. opakowanie serka wiejskiego pół papryki ( żółtej, czerwonej ) 2 jajka na twardo garść orzeszków ziemnych ( mogą być solone ) ewent. zielone oliwki pokrojone w plasterki Paprykę kroimy w paski, jajka w kostkę. Łączymy z serkiem wiejskim, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy orzeszkami. Smacznego

Atlas Smaków
SAŁATKA WŁOSKA 173

całą paczkę pysznych produktów z tygodnia włoskiego, wiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody

Z Majeczką w kuchni
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 247

Terre Rosse ma intensywny aromat i lekko pikantny smak oraz głęboki lekko zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników

Bon Ton Italia
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1099

najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki.     5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ Składniki: - 5 suszonych pomidorów - 2 duże jajka - pęczek natki pietruszki - pęczek szczypiorku - garść rzeżuchy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - mozzarella w kulkach - 3 szt.     Umyć i oczyścić rzodkiewki. Pokroić je w plasterki. Jajka ugotować na twardo

Katsuumi
Sos winegret 618

Chyba jeden z najczęściej wybieranych sosów do sałatek. Ja wykonuję go osobiście, jakoś nie przekonują mnie gotowe sosy z torebki.  Potrzebujemy: 1 łyżkę soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli pieprz 1 łyżeczka musztardy Do miseczki wkładamy musztardę dodajemy sól i sok z cytryny - mieszamy. Dodajemy oliwę i doprawiamy   pieprzem

Kolejny blog o gotowaniu
Feta i oliwa 131

Czasami robię takie małe słoiczki pełne aromatu.Słoiczek pierwszySkładniki:Ser fetaPomidorki koktajloweCzosnekListek bazyliiKilka ziaren kolendry3 goździkiOliwa.Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi

Kulinarna rozmowa
Omlet z makaronu 146

Na pewno zdarzyło się Wam i to nie raz, że został makaron z obiadu. Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.Makaron w sumie jest już

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywna sałatka na ciepło 261

letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również  sosem feta. Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z krewetkami, mango i serem mozzarella 454

nocy! Nie chciałam pójść na łatwiznę i zamówić pizze bo to chyba by pogorszyło sprawę, dlatego zrobiłam tę sałatkę. Była pyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera mozzarella  łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek

Mango Papaja
Sałatka a'la caprese. 333

poniedziałkowe śniadanie... Sałatka a'la Caprese.Składniki:100g mozzarelli;duży pomidor;grubo mielony pieprz;bazylia najlepiej świeża ale można użyć też suszonych ziół;oliwa z oliwek. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemiennie wraz z liśćmi bazylii (w przypadku suszonych ziół posypujemy nimi pomidorki i mozzarellę). Wszystko posypujemy grubo mielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Smacznego

Miksturownik
41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 354

balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka  Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól

Symfonia Smaków
Sałatka z avocado, z jajkiem i łososiem 170

musicie nam wierzyć na słowo, po prostu boska sałatka, kilka składników współgrających ze sobą. Wielbicielom łososia i awokado bardzo polecamy. Szczególnie polecamy użycie łososia wędzonego na zimno <3 Składniki 2 jajka 2 avocado sok z 1/2 grejpfruta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki rozkruszonego majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonego rozmarynu sól(...)dodałem resztę soku, doprawiłem solą i cukrem do smaku. Jajka obrałem i pokroiłem na kawałki, wymieszałem delikatnie z kawałkami avocado. Łososia wędzonego pokroiłem na cienkie paski i wyłożyłem na sałatkę. Polałem sosem. Podałem z tartym chrzanem

R'n'G Kitchen
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 127

gwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki(...)Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku

Pełny talerz
Mix sałat z pieczenią i pomarańczą 133

półcentymetrowe plastry  pieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz. Z resztek pomarańczy wycisnęłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka Cezar 375

gramów parmezanu 1 białko 1 łyżeczka oliwy z oliwek sok z połowy pomarańczy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz ziołowy Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki (nie tniemy nożem, bo nam witaminy uciekną) Sok z pomarańczy wyciskamy do miseczki przez dłoń. Dzięki temu ewetualne pestki zostaną na dłoni, a nie w sałatce:) Dodajemy oliwę, szczypte soli i pieprz ziołowy Pierś

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi 176

oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz czarny, sól morska. Przygotowanie:     Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem

Aga w kuchni
sałatka cezar 285

pomidorki i jajka. Całość polewamy sosem. składniki na sos / dresing: 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu Worcester 1 ząbek czosnku sól, pieprz wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z czarną quinoą, śliwkami, serem maziowym i prażonymi orzeszkami piniowymi 162

Śliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone.  Składniki(...)piniowych 2  łyżki octu winnego z Jerez 4 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i  czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem

Quinoa Raz!