posiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła i zalej odpowiednią porcja oliwy z oliwek. Gotowe pojemniki zamroź i tak przygotowane przechowuj do momentu zużycia w zamrażarce.Możesz na nich smażyć wszelakie dania albo z rozpuszczonych przyrządzić sos do sałatek. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysłony, więc trzeba go było nieco zneutralizować :) Dobrałam mu do towarzystwa roszponkę i granata i powstała taka oto sałatka...Składniki:120 g roszponki150 g sera Saloio Gourmet dojrzewającego z mleka krowiego, koziego i owczego1 duży dojrzały granat60 ml oliwy z oliwek Roszponkę układamy na salaterce, na to ucieramy na tarce ser, posypujemy nasionami granata i polewamy oliwą z oliwek
Delicious Titbitswyszło najgorzej. Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
Mania GotowaniaTeraz jest sezon na najsmaczniejsze młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek. Składniki: 0,5 kg szparagów0,5 kg kapusty30 dag truskawek15 oliwekSos.4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki jasnego balsamicosól ,pieprz ,cukierKapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje.Szparagi oczyścić ,ugotować(...)czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki.Pocięte szparagi wmieszać do kapusty.Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość przed podaniem polać pomarańczowym sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu)Smacznego ,na zdrowie
Kulinarny karnet Christopherazmotywować i porządnie spocićA oto wyciskacze potu i nie tylko ;) A oto moja propozycja na śniadanie: Sałatka z tuńczyka: 1 ogórek kwaszony 1/2 cebuli 1 łyżka kukurydzy 4 łyżki Twarożku o niskiej zawartości tł. 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek czarnych 4jajka Wszystkie składniki warzywne i jajka kroimy drobno dodajemy kukurydze, twarożek i tuńczyka...ponieważ twarożek
NaKońcuJęzykaJedna z najprostszych sałatek. Szybka i smaczna Caprese ze świeżych pomidorów, mozarelli i bazylii to klasyczna włoska antipasti - przystawka.Składniki;1 mozarella3 pomidoryświeża bazyliaoliwa z oliwekkrem balsamicznysól morska, pieprz - ewentualniePomidora i mozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, ewentualnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem
wyzwania kuchenneBłyskawiczna i lekka sałatka, idealna na upalne popołudnia. Składniki na 2 porcje: 2 pomidory 2 małe ogórki 1 papryka czerwona 1 mała cebula 100g sera owczego oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, mieszanka ostrych papryczek Przygotowanie:Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ja pokroiłam cebulę w paseczki, ale następnym razem lepiej jak będzie pokrojona drobniej;)Ser można
Ze smakiem i z pasjąproponuje Wam dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje 1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki, dodajemy posiekane listki mięty. Z oliwy i octu balsamicznego robimy
Przysmaki Karolkisałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj. Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! SAŁATKA GRECKA (porcja dla 4 osób) Składniki: - 4 duże liście sałaty lodowej - 100 gram sera typu feta - 6 pomidorków koktajlowych - pół czerwonej cebuli - kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają) - kilka kropli oliwy z oliwek - szczypta suszonego oregano Sałatę posiekać, ser pokroić
Zgrabne Gotowaniekolację z prażonymi orzeszkami ziemnymi, firmy KRESTO Sałatka z rukoli , kurczaka i orzeszków ziemnych Składniki : rukola - 4 garście papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa kebab- gyros - 2 łyżki tłuszcz do smażenia orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczkę musztardy(...)kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu. Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Połączyć mięso z rukolą i papryką, wymieszać. Sos: Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusisera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki 1 gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli(...)bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba
Kolizje Smakówwith smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo cieniutkie(...)osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę
Kulinarny karnet Christopherajeszcze fajniejsza jest gdy wykorzystamy rożne ich odmiany. Sałatka z pomidorów z grzanką czosnkową składniki 2 pomidory malinowe 2 pomidory żółte 2 pomidory san marzano 1 mała czerwona cebula mini mozzarella - około 10 kulek bagietka czosnkowa (użyłam gotowej) 2 gałązki bazylii 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz wykonanie: Grzankę przygotowujemy(...)cebulkę oraz porwane listki bazylii. Przygotowujemy dresing z oliwy i octu winnego. doprawiamy sola i pieprzem. dodajemy do pomidorów. Na końcu dokładamy grzanki. Delikatnie mieszamy. Uwaga : Im dłużej sałatka stoi tym więcej wody puszczają pomidory, a grzanki robią się bardziej rozmiękłe
Przysmaki Karolki