Helladzie zabrał nas szef kuchni - Servet Kovaci. Z mezedes do gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem
Food Squarewłoskie caprese, które równie dobrze smakuje z serkiem włoskim zamiast klasycznej mozzarelli. Delikatna, pyszna i aromatyczna sałatka. Niebo w gębie! Łapcie pomidory, teraz są najsmaczniejsze! Składniki: d wa serki typu włoskiego około 10 pomidorów lima duża garść świeżej bazylii oliwa z oliwek extra virgin Sól, czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Serki włoskie pokroić w kostkę. Pomidory umyć
Pyry na GazMarynowane tofu idealnie nadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. Składniki: 1 opakowanie tofu oliwa z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli garść posiekanej natki pietruszki
Łycha smakówsię idealnie do typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków mięty - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (jeśli nie masz użyj soku
SMYKWKUCHNIwersja, o błogim, kremowym smaku. Nie rozpisuję się dłużej tylko zapraszam Was na małą ucztę ;-))) JAPOŃSKO - LIBAŃSKA SAŁATKA Z CIECIORKĄ NA PARZE SKŁADNIKI: - 1 puszka cieciorki na parze Bonduelle - 200 g sałaty mizuna japońska odmiana: musztarda - 150 g truskawek polskich - oliwa z oliwek najwyższej jakości (użyłam greckiej) - świeży młody koperek - sól himalajska - kilka kropel soku z cytryny - świeżo zmielony pieprz
SMYKWKUCHNIwielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. Kapustę posiekać na paseczki, ogórka i rzodkiewki
Tagebuch po polskusałatka z paluszkami kraba składniki 250 g krabowych paluszków 1,5 szklanki dowolnego makaronu 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka sok z połowy cytryny garść oliwek 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Gotujemy makaron, oraz jajka ( jajka na twardo, makaron na pół twardo
Miód i pieprzkoktajlowe. Pokroić w kostkę fetę. Odsączyć fasolę. Razem wymieszać składniki. Doprawić do smaku oliwą z oliwek, odrobiną octu, posolić, dodać pieprz. Delikatnie wymieszać. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Zapraszam na mój Instagram po regularną porcję „inspiracji” sałatkowej: Prosta szybka i smaczna salatka : fasola, feta, pomidorki koktajlowe, bazylia. #healthy #healthyfood #instafit #instafood #fit #fitness #followall #foodphotography #foodporn #crochet
MODA NA BIODziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście
potrawyregionalnektóre jedliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie. A Wy w jakiej postaci najbaradziej lubicie to warzywo? Sałatka z buraka z rukolą i orzechami Składniki: garść rukoli 1 ugotowany burak garść posiekanych pekanów i orzechów włoskich łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami, przepis tutaj Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Obranego buraka korimy na plasterki i układamy
Moja smaczna kuchniapęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności wystarczy) lub użyć po prostu oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, paprykę, ogórek, pomidory i szczypiorek pokroić. Marchew
W kuchni u MonikiMieliśmy niesamowitą ochotę na połączenie naszego ulubionego sera z owocami. Wyszła przy tym smaczna i zdrowa sałatka. Składniki 200 g truskawek opakowanie roszponki 70 g sera koziego ( u mnie Cabecou ) garść listków bazylii polewa Glassa Gastronomica Sos : 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki wody sól pieprz bazylia suszona Przygotowanie Sos : oliwę
R'n'G KitchenNajprostsza i najsmaczniejsza! Sałatka z mozzarellą! Świeże, dojrzałe i soczyste pomidory malinowe, kulka mozzarelli, świeże oregano i bazylia, wszytko oprószone różową solą ( od www.skworcu.pl ), i skropione oliwą z oliwek tym razem włoską. Pyszota! Na kolację, na obiad a nawet na śniadanie. Rozpływa się w ustach! Pychotka! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNISałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już wiele różnych wariantów tej sałatki. W tamtym roku prezentowałam Wam Caprese po polsku. Składniki: 1 duży pomidor malinowy 1 mozzarella 9-10 listków bazylii świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Układać na talerzu na przemian Czytaj dalej... Artykuł
Pasja SmakuSzybka, prosta i bardzo sycąca sałatka - w sam raz na kolację lub do zabrania na wynos w lunchboxie. SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki oliwek 2 grubsze plastry sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego ewentualnie sól i pieprz do smaku 1. Jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę, a oliwki
Kto ugości moich gości?