Witam Was!Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim
Pora coś zjeśćPodzielę się więc z Wami moim przepisem na tę najpopularniejszą włoską sałatkę. Sałatka caprese 2 mozzarelle (duże kulki) 2-3 duże pomidory 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru pieprz z młynka 1 łyżeczka suszonej bazylii 10 łyżek oliwy z oliwek 5-6 gałązek świeżej bazylii Ser i pomidory pokroić w okrągłe plasterki, układać(...)łyżek), ponownie mieszam, polewam łyżką równo miernie pomidory i mozzarellę. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką
Kuchnia Prezydentowejwydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej” sałatce ..bo ile można jeść to samo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą , kuchnia słonecznej Toskanii , nie może być(...)żeby pomidory puściły sok , a cebula zmiękła ) . Łączymy z wystudzonymi grzankami , liśćmi bazylii , posypujemy oliwkami i gotowe . Można jeszcze przyprószyć parmezanem .Panzanella – gotowa . Serwujemy od razu – smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Panzanella – toskańska sałatka chlebowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyMłodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz(...)octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać
Moja DelicjaMłodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz(...)octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać
Moja Delicjaprzyprawy i zioła, najlepiej 1 łyżka zmielonej papryki, oliwa z oliwek, sól. Przepis : Umyć ziemniaki. Włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia. Dalej gotować przez 20 minut. Równolegle pokroić w plasterki ser kozi. Podgrzać piekarnik. Umyć rukolę. Rozłożyć ją w dużym naczyniu. Później na sałatce z rukoli rozłożymy nasze plasterki ziemniaków zapiekane z serem. Odcedzić
MODA NA BIOSkładniki: 30 dag bobu 10 dag suszonych pomidorów szczypior (według smaku) świeża bazylia 20 ml octu winnego 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy ostrej (sarepska) 1 łyżeczka miodu 1 duży ząbek czosnku Sposób wykonania: Bób ugotować w osolonej wodzie. Gotowy odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Pomidory, listki bazylii i szczypior pokroić w cienkie paski i dodać(...)bobu. W szklance połączyć ocet z musztardą a następnie z oliwą, cały czas energicznie mieszając. Pod koniec dodać miód i zmiażdżony czosnek. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuświątecznego stołu... Wieniec Caprese, na wzór słynnej sałatki, zrobicie dosłownie w 5 - 10 minut, a długo będzie cieszył oczy na świątecznej kolacji :) Wystarczy poukładać według uznania pokrojone na pół oraz w plasterki pomidorki koktajlowe na przemian z kuleczkami mozzarelli i ziarenkami granatu. Całość ozdobić listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ot, cała filozofia(...)kilka listków bazylii oliwa z oliwek (użyłam aromatyzowanej chili) sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Na ozdobnym talerzu rozłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na dwa sposoby: na pół oraz w plasterki. Między nie ułóż kuleczki mozzarelli i ziarenka z granatu. Udekoruj całość bazylią, skrop delikatnie oliwą, posól i popieprz (przyprawy najlepiej użyć przed podaniem sałatki). W środek wieńca wlej na talerz
Słodko-Słony Świat Ilonyoregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo
Wyprawy kulinarnekoktajlowych czerwonych, pomarańczowych sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i układamy na półmisku, mozzarellę i pomidorki przecinamy na pół, szynkę rwiemy albo kroimy w paseczki, figi myjemy i tniemy na ćwiartki. Całą sałatkę zalewamy sosem ( składniki sosu dobrze ze sobą połączyć. Smacznego
Niezły Młyneksera feta (dobrej jakości) oliwa z oliwek pieprz , só l zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy oliwą i grillujemy (na patelni grillowej, w piekarniku, na grillu). Fetę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeWykwintna sałatka z wyszukanym bogactwem składników i witamin. Bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu i jakże smaczna... Mmmm... Składniki: Sałata Mix Pomidory Nasiona (słonecznik, dynia i pinia) Bazylia świeża - posiekana sok z cytryny - odrobina oliwa z oliwek Przyprawy: 18 Ziół ojca Mateusza Czarnuszka Pieprz czarny - świeżo miażdżony Pieprz cytrynowy Sól morska Proporcje składników wedle uznania. Do wczoraj stosowałam do potraw(...)cytrynowy, co niezbyt mi się podoba. Postanowiłam więc stosować własną mieszankę, właściwie na bazie tych samych składników, ale zamiast kwasku będę po prostu dodawała soku z cytryny ;) Spróbujcie tej sałatki, naprawdę przepyszna. Możecie też zastosować własną kombinację. Smacznego
Ukojenie Podniebieniakażdej innej smacznej sałatki, a mianowicie szybko i bezboleśnie ;) Sałatka idealna na cieplejsze dni podana prosto z lodówki, znakomicie chłodzi przy wysokich temeparturach. Zważywszy na szybkość jej znikania zaleca się robić jej troszkę więcej :D Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 duże pomidory, 3/4 papryki czerwonej, duży zielony ogórek, garść oliwek, 1/2 cebuli, 1/2 puszki kukurydzy, opakowanie sera feta, sos ziołowy
Kuchnia Pełna Pasjipokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitsamodzielne danie na lunch, bądź lekką kolację. Ja często przygotowuję tę sałatkę w sezonie grillowym, bo najbardziej smakuje mi ona z dobrze wypieczoną kiełbaską z ogniska lub grillowanymi żeberkami. Mniam :) SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 200-220 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Podzielić brokuł na małe różyczki, włożyć(...)migdałów podprażyć na średnim ogniu. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć prosto do miski. Dodać oliwę, odrobinę soli, nieco więcej pieprzu i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie. Sałatkę podawać najlepiej od razu, na świeżo
Calzonella.com