jodowanejCukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów.Kilka liści laurowychKilka ziaren ziela angielskiegoDo słoików wkładamy:Kawałki kopru,Ząbek czosnkuKawałek korzenia chrzanuTrochę gorczycyMożna włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę. Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;)Gotujemy zalewę. Wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy(...)trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Gotowe. W ten sposób robiłam już nie raz sałatki wszelkiego rodzaju. I wytrzymują spokojnie nawet w temp pokojowej. Smacznego
Malinowe Pocałunkizastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi
Quinoa Raz!jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem
Poranek na słodkoorzeźwiająca, lekko pikantna sałatka z wyraźną nutką azjatyckich przypraw. Serwowałam ją do koreańskiego bulgogi (najpierw marynowane, a następnie krótko grillowane cieniutkie plasterki wołowiny) z ryżem (przepis już niedługo!). Z dodatkiem grzanki lub tosta może być też doskonałym samodzielnym daniem na lekki lunch lub kolację. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie (ja wzięłam te wielkości cykorii) 1 marchewka 1 mała cukinia
Kuchnia Prezydentowejdziećmi przygotowałam sałatkę z myszkami, była to nie tylko kulinarna zabawa, ale smaczna i zdrowa potrawa. Składniki: na 1 porcję 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej
Moniki Smakołykiwymieszać składniki sosu. Sałatkę polać sosem przed podaniem. Guacamole : Składniki : * awokado * pół czerwonej papryki * mała cebulka szalotka * sok z cytryny * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Awokado rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną paprykę oraz szalotkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Idealny sos do warzyw. Na piknik zawsze zabieram pokrojoną w słupki marchewkę, kawałki ogórka, rzodkiewki
Magiczne Życie MartySmaczna surówka zawsze podbije smak każdego dania głównego. A do tego łatwa, smaczna i zdrowa surówka powinna znaleźć się na każdym stole. Polecam zatem pyszną, szybką
karmelowyNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta
Pysznosci Babci BasiTe kotleciki robię już od dłuższego czasu. Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki
Salonik smakówobiadową z kapusty, marchewki, papryki, z mineralną wodą gazowaną i olejem. Surówka z kapusty do słoików, bez gotowania. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą z powodzeniem można przechowywać w lodówce nawet przez 2-3 tygodnie. Z podanej ilości składników uzyskuje się ok. 4 litrowe słoiki surówki. Surówka z kapusty do słoików - przepis wypróbowany, sałatka robiona już kilkukrotnie
Moja Książka Kucharskakalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla . Film Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie. Składniki – błyskawiczna zupa kalafiorowa średni kalafior jedna duża marchew jedna cebula 5-10 dkg masło klarowane 1 l bulionu pęczek pietruszki i kopru pieprz i sól Przepis Zaczynamy od krojenia w kostkę cebuli i posiekania w plasterki marchewki. Następnie zabieramy
Kuchennyviral.plróżnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami) 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki
Kuchcik gotujenatka pietruszki - 1-2 łyżki, posiekanej oliwa - 2-3 łyżki Pikantny ryż: ryż - ok. 1 szklanki (dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym) cebula - 1/2 niewielkiej marchewka - 1 duża (opcjonalnie) papryka słodka - 2 duże szczypty papryka ostra - 2 szczypty papryczka chili - 1/2, drobno posiekana (opcjonalnie) bulion - ok. 2 szklanek sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty umieszczamy(...)bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Skrzydełka podajemy z ryżem i prostą sałatką. Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i bardzo pyszne! Przypadnie do gustu wszystkim :) [foodiepress] [hide] Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem
Pogotujmy.plDziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food . Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode
Chilli Czosnek i OliwaSurówka z selerem konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem
Szefowa kuchnitrochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu
Posadzone i zjedzonemałe ogórki garść żurawiny 2 pomidory ja użyłam malinowego i pomarańczowego Przygotowanie Umyty i osuszony szpinak przełożyć do miski. Pomidory , ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce dodać do reszty. Na wierzch posypać żurawiną. Dressing musztardowo- miodowy 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu(...)ząbek czosnku 2 łyżki ulubionej musztardy ( ja użyłam kremskiej) szczypta pieprzu Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos polej na wierzch sałatki. Jeżeli wolisz ostrzejszy smak użyj musztardy dijon
Kukuleczkipyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek Ogórki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieostra sałatka, nie za łagodna, taka z fajnym posmakiem. Przygotowałem ją do potrójnego burgera z serem comté, na który przepis pojawi się za jakiś tydzień. Bo jak być może pamiętacie od kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też burger będzie. Już teraz zapraszamy. 400 g białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki
Marder&Marder ManufactureWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujeBardzo prosta w przygotowaniu i smaczna surówka dla całej rodziny. Nigdy nie myślałem, że surówka z kapustą i marchwią może być taka smaczna. Bardzo serdecznie zapraszam
Kuchnia Łukaszacyklu szybkie obiady do pracy mam kolejna sałatkę do zaproponowania dla wszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron
NaKońcuJęzyka