Wiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w GarnkuNieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakLazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna
Kuchnia ŁukaszaIdealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju
Magiczne Życie MartyKomosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli(...)lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki
Moja smaczna kuchniaskładniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których wycinamy dzióbki a pozostałe części posłużą za stópki. Kuleczki mozzarelli kroimy na ćwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw(...)główkę, następnie brzuszek a na końcu marchewkowe stópki. Gotowe pingwinki „malujemy” oliwą z oliwek aby się błyszczały. Tak przygotowane pingwinki układamy np. na sałatce albo na półmisku z wędliną
Domowy Smak Jedzeniaminut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu(...)zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania(...)oczyszczonejszczypta solipłatki migdałowe do posypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto
Kulinarne przygody Gatitymasła orzechowego. Można dodać do niej dowolne warzywa, choć proponowany przez nas zestaw sprawdza się doskonale. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji: 2 Tym można się najeść Tą sałatką można nakarmić drwala! Danie jest bardzo sycące dzięki porcji steka i solidnej dawce warzyw. Można do niej dodać jeszcze np. stostowane pieczywo, grzanki lub podpieczone, pokrojone na mniejsze kawałki tortille(...)aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski lub w julieny 2 szklanki czerwonej kapusty startej na tarce o grubych oczkach 1 czerwona papryka pokrojona w paski Dojrzałe mango pokrojone w kostkę Kolendra lub pietruszka
Niedzielny kucharzkonsultacji z bratem, podrzucam Wam przepis na sałatkę, która kojarzy nam się z domem rodzinnym. To tak przy okazji zbliżających się świąt... Zawsze gdzieś mi tam dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze - z ziemniakami(...)gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości
Kardamonovyjuż robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej(...)Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 1 duża kość schabowa 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 mniejsze korzenie pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości schabowej. Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone
Moja smaczna kuchnianiewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają możliwość poznania smaków z zakątków świata do których jeszcze(...)spróbować w innych okolicznościach. Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem? I koniecznie dajcie znać co wyszło z waszych eksperymentów! Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 3 kg kapusty białej poszatkowanej 3 marchewki 2 cebule 1/3 szklanki cukru składniki na zalewę: 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu ( u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym) 2 łyzki soli 1/2 szklanki cukru Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl. cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz. Składniki(...)zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią kapustę, wymieszać drewnianą łyżką Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować. Przepis zamieściłam jakiś czas temu, ale przez przypadek uległ usunięciu. Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie. Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie. Sałatkę można przechowywać do miesiąca
Proste Potrawyszparagową fasolą . Dzisiejsza zupa fasolowa na pozór przypomina grochówkę ale podałam ją z pieczonym kalafiorem. Uwielbiam kalafiorową ale i pieczony kalafior , który świetnie pasuje jako dodatek do zup czy sałatek na ciepło. Osobiście wolę kalafior pieczony niż gotowany. Sądzę, że ten sposób przyrządzania kalafiora przekonał mnie do jego jedzenia. Teraz nie ma tygodnia, aby kalafior nie gościł na moim stole(...)moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych
codojedzeniaKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZnalazłam ten przepis u Dany na blogu i postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym
Moje Małe CzarowanieGrzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujeZauważyłam, że często szukacie przepisów na surówkę do obiadu. Dużym zainteresowaniem cieszą się przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę
BullioKuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób(...)kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym
Gotuj Sam!świetne na zmęczenie, i na różne infekcje?Uznawane też są za najbardziej ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże ilości białka.D latego(...)Mają potężną też dawkę witC. 50 dag.kasztanów jadalnych 2 łyżki masła klarowanego 2 czerwone cebulę 2-3 Ząbki czosnku kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 1 duża Marchewka 750 ml.bulionu domowego 1 szkl.mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 3 małe liście laurowe 1/4 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka tymianku sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści suszonej kolendry
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiIdealny dodatek do obiadu przez cały rok. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych ½ kg marchewki 40 dag cebuli 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka oleju ¾ szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru Wykonanie: Ogórki obrać i pokroić w talarki razem z cebulą, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszać, dodać natkę pietruszki, posiekany(...)czosnek, wlać olej i ocet. Po czym doprawić solą i cukrem, raz jeszcze dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniasałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem. Składniki: puszka(...)groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyjdę wrócę autobusem, a idąc na przystanek wstąpię na targ i kupię ogórki. Tak też się stało. Kupiłam 6 kg ogórków, chrzan, koper i zielony i ten z baldachimami, marchewki, a i pomidorki były takie ładne.... Z dwoma wypchanymi reklamówkami wróciłam do domu. Normalnie taka dumna z siebie byłam, że śmiałam się pod nosem do siebie. Banan z twarzy(...)zaufać? Tu nie miałam zbytnio problemu, bo od razu poszłam na blog Margarytki . Kobieta nie raz ogórki robiła i w ogóle jej ufam i już. Plan: Korniszonki i Sałatka Szwedzka. Spisałam na kartkę składniki i co i jak, bo z laptopa nie umiem gotować. Ogóreczki dokładnie umyłam czyściutką gąbeczką. Normalnie aż pedantycznie. Powrzucałam do słoików co trzeba, ogórki
Blondynka GotujeSurówka ta zajmuje czołowe miejsce wśród dodatków do obiadu w mojej rodzinie. Powiem więcej, kiedyś przygotowałam tę sałatkę na jakiś większy obiad rodzinny, gdzie na stole stało mnóstwo przystawek, sałatek i właśnie ta oto prosta surówka...jako pierwsza zniknęła ze stołu. Smaczna, zdrowa, bardzo soczysta, szybka w wykonaniu, tania i banalnie prosta. Zwykła surówka z kapusty białej, ależ jak bardzo(...)nietuzinkowy smak zawdzięcza sosowi. Najlepiej smakuje jeśli przechłodzimy ją w lodówce, ale u mnie w domu, znika bezpośrednio po zrobieniu:) Składniki: pół główki średniej kapusty białej 2 małe marchewki 1 średnia cebula 3/4 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Kapustę najlepiej poszatkować
na moim stole...gorczycy białej 10 dkg cukru woda Sposób wykonania : Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku(...)cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie
Przepisy i porady kulinarneprzez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Obrane ze skórki marchewki starłem na tarce o średnich oczkach. Na tej samej tarce starłem również obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłko oraz około trzycentymetrowy kawałek korzenia imbiru. Wszystkie składniki wymieszałem w miseczce(...)jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą drobno posiekaną natką kolendry
Wyprawy kulinarne