Zapraszam dziś na niezwykły przepis - ryż po meksykańsku - jak sama nazwa wskazuje danie pochodzi z kuchni meksykańskiej . Jest to swego rodzaju risotto , ale bez ryżu arborio
Kawa z mlekiemwarstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się już konkretnie. Zapraszam po przepis! Inspiracji do tej potrawy dostarczył mi blog Domowe Potrawy . Scroll down for recipe in English(...)ząbki czosnku, drobno posiekane 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 5 ziemniaków, obranych 1 mała lub ½ średniej wielkości cukinii, pokrojonej w 0,5 cm plasterki 1 nieduża marchewka, starta na tarce 150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 x400 g puszka krojonych pomidorów ½ szklanki bulionu drobiowego zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano szczypta cukru
karmelowynazywałam ją wersją pomidorową) raz nie, ale zawsze podawana z młodymi tłuczonymi ziemniakami i koprem. Młodą kapustę gotuję kilka razy w roku, na różne sposoby, dziś z cukinią i marchewką, także z dużą ilością kopru. Bo jakże by inaczej:) Kapustę podaję z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pieczonym lub smażonym drobiem, dziś z roladkami z kurczaka. Wersja młoda kapusta plus(...)zamrozić, smacznego Składniki: 3 młode kapusty 2 cukinie 3 marchwie 2 duże cebule 4 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe 6 szklanek bulionu warzywnego (użyłam z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową) lub wody sól, pieprz do smaku większa łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu świeży duży pęczek kopru Przygotowanie: Z kapusty odrywam wierzchnie liście, wrzucam na wrzącą wodę na kilka
Zasmakuj KuchniPrzepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie
e-PrzepisyKulinarneNajszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki
To co kochamMłode cukinie są bardzo delikatne i smaczne - te właśnie są najlepsze są na surówki. U mnie w ogrodzie jak zwykle będzie ich dużo. Zapowiedziałam domownikom
Smaki EwySurówki szybko nam się nudzą, dlatego staramy się wymyślać coraz to nowsze połączenia smaków. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę, ale nie ma co ukrywać - dla
Szefowa kuchnidodawać kiełbasę, boczek i śmietanę, które podwyższają wartość kaloryczną, proponuję wykorzystać trochę więcej warzyw, np. seler i pietruszkę. Przed Wami przepis: Składniki: - natka i korzeń pietruszki - 2 duże marchewki - 2 liście laurowe - ziele angielskie - cebula - seler - pieprz - sól - bulion mięsny w kostce - koperek - jogurt naturalny Wlać ok. 2 litry wody do garnka, wrzucić do niego ziele angielskie(...)minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki. 5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ Składniki: - 5 suszonych pomidorów - 2 duże jajka - pęczek natki pietruszki - pęczek szczypiorku - garść rzeżuchy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - mozzarella w kulkach - 3 szt. Umyć
KatsuumiDziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy
Kawa z mlekiemTego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy
Karola gotujeChoć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale(...)trafiły też do chili con carne Wiemy, że to herezja, ale nie przepadamy za naciowym selerem i korzeniowy, ugotowany w rosole świetnie sobie poradził w zastępstwie. Dodaliśmy też trochę marchewki zgodnie ze strategią przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę klusek dodatkowo wzbogaciliśmy o buraczki ćwikłowe. Kiedy Miłosz zobaczył upieczone buraczki powiedział: „Buraczki
Niedzielny kucharzJestem zdecydowaną zwolenniczką przystawek śledziowych. Dziś w towarzystwie grzybów, marchewki i cebuli. Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 3 marchewki 3 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby opłukać w ciepłej wodzie i ugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć(...)półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna Kuchniapodaną z nim sałatką. Uwaga, przystawka jest bardzo sycąca, miałam wrażenie, ze nie wcisnę już dania głównego:) Mój partner otrzymał łososia marynowanego gravlax, z pieczonymi figami, musem pomarańczowym i sałatką, a wszystko to podane na ziemi jadalnej (29 zł). Jest on moim największym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim czasie oczekiwania dotarły(...)bakłażanem (36 zł). To było przepyszne, delikatne, rozpływająca się w ustach jagnięcina, idealnie wysmażona i wpółgrająca z resztą elementów na talerzu. Połówek otrzymał męską porcję polędwicy wołowej z młodą marchewką, puree z marchewki i młodym pieczonym czosnkiem (59 zł). Stwierdził, że był to jeden z najlepszych steków jaki jadł. Zdążyłam nawet spróbować co nie co i faktycznie, mięso było rozpływające
karmelowytakże hamburgerów. Ta surówka wspaniale wzbogaci każde danie, zarówno smakowo jak i kolorystyczni. SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ To bardzo popularna, znana i lubiana surówka na bazie kapusty, marchewki i majonezu. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to gorąco Wam polecam, ponieważ jest pyyyszna! Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadów, grilla, a także do burgerów. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ PRZEPIS TUTAJ(...)dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PAPRYKI PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka w zalewie octowej, z cukinią i papryką w roli głównej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda. Polecam! SAŁATKA WIELOWARZYWNA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna sałatka
Blog z Apetytemlwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa(...)tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą
Codziennik Kuchennysałatka to wyjątek. Jest słodko- pikantna i bardzo wyrazista. Zawsze jest elementem składowym domowych hot-dogów. W zimie świetna do obiadu, razem z pokrojonym w słupki jabłkiem. Do tej sałatki najlepsze będą grube i duże ogórki gruntowe. Ważne, żeby nie były puste w środku – powinny być twarde i zwarte. Ogórki należy bardzo dokładnie umyć z piasku a następnie dość cienko(...)już pokrojone ogórki. Zostawiamy je w solance na 1,5 godziny, żeby zmiękły i nabrały smaku. Po tym czasie dokładnie je odcedzamy (nie płuczemy!) a solankę z moczenia wylewamy. Marchewki obieramy i koimy w grubsze plasterki. Składniki zalewy mieszamy w dużym niereaktywnym garnku (wszystko, byle nie aluminium!) i zagotowujemy. Wyparzamy słoiki i wygotowujemy zakrętki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy
Karo in the Kitchenokreślonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw(...)kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy