składników (np. grubość szatki). Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Składniki: • 1 mała kapusta lub 1/2 główki większej (ok. 700 g) • 2 marchewki • 1 duża cebula • świeży koperek
KUCHNIA POLSKAśniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki+fasolka szparagowa lub sałatka: 2 jajka+1/2 awokado+2 ogórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posiekać i przełożyć do miski. Marchewkę, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do miski z posiekaną sałatą. Szczypiorek drobno posiekać i również wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszać. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Jeżeli lubimy lekko słodkawy posmak surówek, możemy dodać odrobinę cukru. Zalać tym sałatkę i ponownie dokładnie wymieszać. Źródło
Świat Domowej Kuchnibulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem PRZEPIS NA KASZĘ ZE SZPINAKIEM Kasza ze szpinakiem, składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego garść świeżego szpinaku żółte i czerwone pomidorki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur z 1 łyżeczką suszonych warzyw i ziół (marchewka, seler, natka, lubczyk), sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka warstwowa z serkiem topionym znana w moim domu jako "mimoza". Nie jest najlżejsza, ale za to pyszna, pomimo znikomej ilości przypraw. Pasuje na każdą okazję, choć nie jest do zrobienia [na szybko] , bo wymaga mrożenia serków. Najlepiej wykorzystać serek o neutralnym smaku i bez dodatków. 5 jajek 3 marchewki 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 200 gram serka topionego
Czerwony Gupikpasował świeży ogórek, papryka, marchewka, czyli takie klasyki do chrupania). Sos tahini jest tak pyszny, że w sumie można by go używać po prostu jako smarowidło na kanapki. Pewnie to wszystko zasługa mleczka kokosowego Konsystencja gotowego sosu tahini w moim wykonaniu była dosyć gęsta… jak majonez dekoracyjny. Jeśli chcesz uzyskać sos do polania sałatki, to dolej więcej płynów. Pasta
Blendmankalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę oraz zupę . Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 4-5 marchewek 45 dag groszku (użyłam
Pobite gary Barbarypokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli. Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet. Ponownie zagotowałam. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka
potrawyregionalneprzepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper
na moim stole...salatke jarzynowa. Salatka jarzynowa dobra na kazda okazje i chyba znana jest w kazdym polskim domu. Chociaz wiele razy ja jadlam, nie znudzila mi sie . Moj partner tez ja lubi, wiec robie ja nie tylko na swieta, ale tez w normalne dni, bez okazji. Ponizej podaje przepis ;) SKLADNIKI: -6 ziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie
PychaDaniaosobie taką właśnie uroczą sałatkę. Zajmie Ci to około 10 minut a uśmiech drugiej osoby murowany! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 talarki zielonego jabłuszka 3 talarki banana kilkanaście suszonych jagód goji 3 kostki suszonego kokosa (mogą być płatki) 6 migdałów łyżka drobno starter marchewki sok z 2 mandarynek mąka ziemniaczana
Kuchnia PROzdrowotnaSmaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę
e-PrzepisyKulinarneW poprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki.Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty.W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy
Maminek kulinarnysię go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić(...)wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Pieczone warzywa: 4-5 niewielkich buraków 1-2 marchewki kilka cebul szalotek kilka gałązek świeżego tymianku 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smaku