sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniasałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combędę Wam tu ściemniać, że u nas w domu królują na stole warzywa. Dzieci na śniadanie jedzą po dwa pomidory, zagryzając brokułami, a dzień kończą zajadając się chrupiącą marchewką i papryką pokrojoną w słupki. Otóż... nic z tego ;) Nie wchodząc w szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam(...)przepis nie pochodzi z żadnej książki. Podczas ferii zimowych Hania była na półkolonii w Akademii Młodego Kucharza i każdego dnia przynosiła kolorowe kartki z przepisami. Te kotleciki i sałatkę dzieci przyrządzały same pod okiem sympatycznych pań z AMK. W domu Hania prawie samodzielnie przygotowała obiad, pomogłam jej jedynie posiekać orzechy. Może z czasem doczekam się, że sama będzie zamieszczać tutaj
bistro mamaJeśli macie nadmiar cukinii, zróbcie koniecznie ten przepis. Surówka, sałatka wychodzi przepyszna! Ja robiłam ją z podwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej
CookYourselfJeśli macie nadmiar cukinii, zróbcie koniecznie ten przepis. Surówka, sałatka wychodzi przepyszna! Ja robiłam ją z podwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej
CookYourselfJeśli macie nadmiar cukinii, zróbcie koniecznie ten przepis. Surówka, sałatka wychodzi przepyszna! Ja robiłam ją z podwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej
CookYourselfbardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje. Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki żelatyny ugotowana marchewka do dekoracji świeże zioła do dekoracji Serek wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe sól , pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chilijest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około(...)śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki). Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo możemy posypać posiekaną zieleniną
Nie tylko w kuchniWykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.
Maminek kulinarnyłyżki musu z rabarbaru ( TU przepis) 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno mąka z czerwonej soczewicy klarowane masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Warzywa (ziemniaki, buraki, marchewkę i pietruszkę) starannie szorujemy, gotujemy na parze i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w plasterki, układamy na talerzach, posypujemy quinoą, miętą, siekaną dymką ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem(...)uzyskamy jednolitą konsystencję podobną do majonezu). Żabie udka solimy, obtaczamy w mące z soczewicy i smażymy na klarowanym maśle z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy razem z sałatką i obiad gotowy
Quinoa Raz!Surówka chińska według Ewy Wachowicz – to propozycja na pyszną surówkę do obiadu. Do jej wykonania potrzebne są zaledwie 2 główne składniki – czyli biała kapusta
Kulinarne PrzebojeMłoda marchew lub mini marchewki baby są bardzo słodkie i świetne do zajadania na surowo. Jeszcze lepsze są jednak pieczone w piekarniku. Sprawdź mój przepis na młodą marchew z piekarnika z masłem i czosnkiem. Jeśli lubisz warzywa z pieca, to myślę, że spodoba Ci się moja sałatka z pieczonych buraków z fetą
AniaGotuje.plWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!twardo 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Marchewkę i pietruszkę gotujemy i obieramy. Warzywa i jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy je z chrzanem, śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy. Chrzanem z warzywami można faszerować jajka, czy szynkę, ale można go również podać jako sałatkę, czy dodatek do mięs na zimno. Smacznego! :) Chrzan
Trzeci talerzWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 25 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, mała cebula, 1/2
JejKuchniaSałatka bardzo dobrze wszystkim znana. Od lat gości w naszych domach. Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia robiła ją w formie kulek. Układała kulki na półmisku, przyozdabiała majonezem i zieloną pietruszką. Majonez oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku
Agusiowe smakołykiKrucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiobieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się
dobra gospodyni dom wesołym czyniDługi weekend przed nami, a więc robimy coś, co możemy zrobić wcześniej i co dłużej postoi. Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i
W kuchennym oknie EwyLekka, lekko słodka sałatka z buraków. Niestety przez wielu z nas to warzywo jest kojarzone jedynie z ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej
IMPRESJA SMAKUNasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach. Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube
Maminek kulinarnyŚwietna surówka dla całej rodziny.Chrupiąca,lekko ostra ze względu na odrobinę chrzanu , a winna z powodu jabłka.Całość łączy por.Zapraszam.! kapusta pekińska 1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardziej znanej surówki chyba w moim domu nie ma. Najprostsza, najpyszniejsza, do wszystkiego pasująca . Zapraszam na porcję witamin z rana. Składniki: 3 garści poszatkowanej kapusty
Z Majeczką w kuchniW mojej rodzinie jeden z ulubionych dodatków do obiadu, szczególnie przez dzieci. Gdy zapytałam córkę co chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę
Smaki EwySmak dzieciństwa, obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu Składniki
Z Majeczką w kuchniseler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu
Jadło i czytadłozalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy
Maminek kulinarny