Tradycyjna sałatka z gotowanych warzyw idealna na święta i nie tylko. U mnie w rodzinie każdy ją uwielbia. Nie dodaje groszku zielonego. Dodaje majonezu Kieleckiego. SKŁADNIKI: 3 Marchewki 2 Pietruszki 3 Ziemniaki 1 Seler 1 Jabłko 3 Ogórki Kiszone 1 Cebula 3 Jajka 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa gotuję. Następnie czekam aż wystygną. Kroję
Gotowanie Patkiszparagów bez główek ( te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały
Smaki EwyMój obecny hit ;) Sałatka którą mogłabym ją jeść non stop ... do obiadu ... na kolacje ... obojętnie! Spróbujcie koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić
Atlas SmakówKolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem
Tradycyjna Kuchniagrzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry
Tradycyjna Kuchniakoktajlowe na pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne
Mango Papajazjeść do obiadu dobrej sałatki. Ja mam dla Was gotowca, wystarczy teraz przygotować a w zimie tylko pójść do piwnicy po słoiczek i gotowe :) Ja tą sałatkę robię w dwóch wersjach jedna z papryką a druga bez. Składniki: - 4 kg ogórków - 1/2 kg cebuli - 1/2 kg marchwi - 1/2 kg papryki czerwonej - 3 łyżki soli - 1 szklanka oleju(...)solimy i zostawiamy na 1 godzinę. Marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kostkę a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Po upływie godziny wyciskamy ogórki z cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy
Zainspirowana w kuchniinnych sosów pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy Sriracha. Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor(...)frytki to coś wspaniałego :D Beztłuszczowe frytki z ketchupem i sałatką Takim samym sposobem można, także zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj można zaszaleć z przyprawami i dodać czerwoną paprykę, czosnek czy płatki drożdżowe :) Polecam spróbować karmelizowane ziemniaki z curry, o których pisałam tutaj. Pieczone ziemniaki z marchewką i sałatą Pieczone ziemniaki z przyprawą curry Idealnym pomysłem na lunch
wegujemyprzy piątku, lekko, pysznie i przyjemnie. Sałatka a'la caprese tylko po polsku. Bazylię zamieniłam na selera naciowego a oliwę z oliwek na sos koperkowo - ziołowy. Osobiście uwielbiam mozzarellę, także dla mnie ona jest najważniejsza a czy będzie z pietruszką czy marchewką to już obojętnie :-) Nie wiem czy wiecie ale caprese w swojej pięknej odsłonie ma odzwierciedlać flagę włoską dlatego(...)Mozzarellę i umyte pomidory pokroić w grube plastry. Układać na talerzu przemiennie. Natkę selera poszatkować. składniki na sos wymieszać i polać nim pomidory i mozzarellę . Na koniec przyprawić sałatkę solą, pieprzem i posypać natką selera
pieprzny smaczekprzetwory na zimę? Dziś najlepsza sałatka na zimę, minimum składników, maksimum smaku - w moim domu jest robiona co roku, już od paru lat. Trzeba przyznać, że sprawdza się wyśmienicie - bez porównania do kupnych słoików. Jeśli przetwory przed Wami - musicie wypróbować! Smacznego! Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa
psgotujemyZawsze przygotowuję zupę w większym garnku i więcej po to, by przez najbliższe 2-3 dni cieszyć się jej coraz głębszym smakiem. Zupa z dodatkiem śmietanki, która dodaje - oprócz marchewki - dodatkowej słodyczy zupie. Przełamuję ją ostrą papryczką. Do tego kontrast smakowy świeżego koperku, dzięki czemu powstaje zupa w sam raz dla mnie:) Nasiona chia - ostatnio bardzo popularne, na pewno(...)dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora 2 liście
Zasmakuj Kuchniwracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ... zresztą oceńcie sami :-)) Składniki: 200 g ryżu ugotowanego na sypko puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych 3 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez ser żółty 5 ugotowanych na twardo jajek 3 ugotowane marchewki pieprz szczypiorek Wykonanie: Na płaskim talerzu układamy plastikową(...)bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort
Walijskie Pichcenieniepowtarzalnego smaku. Spróbujcie, bo jest to naprawdę pyszna propozycja. Taka sałatka idealnie się sprawdza, gdy mamy małą ilość czasu, a musimy przygotować coś pysznego, zdrowego i sytego. Składniki: (porcja dla 1-2 osób) 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka * 4 łyżki jogurtu typu grackiego duża szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka(...)producenta. Do miseczki przekładamy 4 łyżki jogurtu typu greckiego. Dodajemy dużą szczyptę soli ziołowej *. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, próbujemy. Ugotowany makaron, studzimy i przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt i mieszamy całość do połączenia składników. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy. * mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g pomidorków 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 awokado natka pietruszki bazylia oregano s ó l, pieprz ocet balsamiczny oliwa extravergine **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 g di ceci lessati 200 g di pomodorini 2 zucchine 2 carote 1 cipolla rossa 1 limone(...)gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa dokładnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka a pomidorki na połówki. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z octem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy drobno posiekane listki bazylii i natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Układamy sałatkę: plastry marchwi, cukinii
La grande e la piccola cuoca