sałatka z marchewką - 2654 przepisów (strona:76/177)

Sałatka makaronowa jarska z musztardą francuską 221

roli głównej, doprawiona musztardą francuską. Osobiście lubię musztardę francuską, te małe, jędrne nasionka gorczycy. Idealnie sprawdza się w sałatce. Wykorzystane składniki często posiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 3 jajka

Smaki Ewy
Lekkie puree ziemniaczane z marchewką 231

szklanki mleka - 1-2 łyżki masła - sól jodowana - pietruszka Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką. Możemy podać z kotletem schabowym, o którym wyżej wspominałam, a także ze smaczną sałatką, której przepis był tutaj: Sałatka z charakterkiem .  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Zupa z bobem 266

także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu

Kuchnia Pełna Pasji
Warzywa grillowane 182

Proponujemy grillowaną sałatkę warzywną, świetny dodatek do dań z grilla. Składniki możemy wybrać dowolnie. My użyliśmy: -fasolkę szparagową i  cukinię -można dodać pokrojoną w słupki marchewkę Fasolkę i marchewkę sparzamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy olejem i delikatnie podsmażamy na patelni. Przekładamy na aluminiową tackę i ustawiamy na grillu. Czas grillowania według uznania

Maminek kulinarny
Zaproszenie do akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 173

udziału w akcji , w której marchew jest najważniejszym składnikiem dania . Przesyłajcie swoje pomysły na dania ciepłe i zimne - sałatki, surówki, zupy, desery, soki, obiadki dla dzieci i inne, które przyjdą Wam do głowy. Z przyjemnością poznam Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem marchewek typu baby oraz marchewek kolorowych dla podkreślenia ich różnorodności Zapraszam :) Wpisy muszą zawierać opis wykonania oraz zdjęcie potrawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z grzybów 130

zimowe wieczory proponuję wspomnienie ciepłego lata SAŁATKĘ Z GRZYBÓW SKŁADNIKI durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski) 50 dkg cebuli 2 duże marchewki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 7 łyżek octu słoiczek koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, ostra papryka w proszku WYKONANIE: Cebulę pokroić

Kuchnia Beaty
Cebulka marynowana 183

Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli    Najwięcej czasu

Maminek kulinarny
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 180

Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule     Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego     Do słoików

Maminek kulinarny
Pieczone bataty 163

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla.   Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie

Smakowity Blog Kulinarny
Śledź pod pierzynką - sałatka warstwowa 1916

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, a ta sałatka uwiodła mnie swoją lekkością, dlatego często gości na moim stole :) Składniki: 5 płatów śledziowych solonych, 3 cebule, 4 jajka, 3-4 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 230 g majonezu, 1 mały kubeczek jogurtu, 1/2 pęczka pietruszki. Śledzie należy odmoczyć przez ok. 2-3 godziny. Marchewki i ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie

Delicious Titbits
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 200

kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest również zielone - dużo lubczyku, naci pietruszki. Por również wrzucam z zieloną częścią. Najważniejszy(...)użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera 1 średnia cebula (opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka gałązek

bistro mama
Restauracje w Poznaniu: Maniok 183

smak? Schab pychota, sam rozpływał się w ustach, a ziemniak i sałatka dopełniały całość. Nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięsa dzieci pokusiły się o skosztowanie tego dania (zjadły, czyli było super :)) Dzieci jednakże szybko wróciły do swoich dań. Jerzol wybrał pulpety drobiowe z orzechowymi kopytkami z dodatkiem marchewki i groszku w słodkim sosie. Zajadał z wielkim zaangażowaniem, co zresztą widać(...)dzieci. Jasiu zajadał talarki ziemniaczane w towarzystwie dwóch sosów i moim (!) schabowym. Sama spróbowałam jeden i przepadłam, fantastyczne, chrupiąca wersja chipsów na obiad.  Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy, kaszą gryczaną oraz pieczywem wypiekanym na miejscu. Była cudownie wykonana z właściwą proporcją wszystkich składników, a dodatek własnego chlebka

Kolizje Smaków
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 173

Składniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i

Kuchnia Łukasza
Sałatka kuskus z kurczakiem 315

kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa wersja zimowa. Na zdjęciach może nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, ale za to oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona(...)lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem.  5. Odstawić aż całkiem ostygnie, następnie wstawić do lodówki na ok. 45 min. (Jeśli sałatka ma być spożywana na ciepło, ten etap należy pominąć

Kuchnia Prezydentowej
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 147

lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka Gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy

vegetanie