Smaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to
dom-agi.plOstatnio w markecie kupiłam sałatę lodową... a właściwie myślałam, że to jest sałata lodowa ;) Nie wiem w sumie jak mogłam pomylić, no ale
Aga w kuchniKompozycje mieszanki przyprawowej gyros wykorzystałam od córki, która z taką przyprawę ostatnio przygotowała sałatkę. W sklepie przeczytała skład gotowej mieszanki, a w domu w oparciu o zioła i przyprawy skomponowała swoją własną przyprawę gyros. A skoro ona umie to wy też. Zamiast piersi z kurczaka jako mięso możecie wykorzystać także karczek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZostaliśmy zaproszeni na obiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami
Zgrabne Gotowaniechińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę, taką z przymrużeniem oka. Dokładnie tak samo jak to kiedyś zrobiłam wymyślając nazwę mojego bloga. Tak więc kurczak po blondyńsku, czyli po mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem(...)marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka
Blondynka Gotujerobiłam porządki z przepisami to wówczas się na ten przepis natknęłam :) Sałatkę zrobiłam sobie do pracy. Po co wydawać pieniądze na jedzenie na mieście czy w bufecie w pracy, skoro możemy sobie sami zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki w zamykany pojemniczek. Rano jak znalazł :) Składniki: 1/2 brokuła (u mnie dużo mniej, ponieważ wykorzystałam resztę z obiadu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.complanujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami. Tęczowych Pisanek Na stole pyszności Mokrego Dyngusa
NA MOIM TALERZUInspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego jogurt, sos tzatziki i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipolskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu. Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego(...)Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki
Smakowity Blog KulinarnyDziś jak co poniedziałek u Nas coś lekkiego. Co prawda na wszystkich blogach królują teraz przepisy świąteczne i u Nas też się takie pojawiają, ale nie tym razem. Ten przepis jest taki zwykły, codzienny. Taką sałatkę ostatnio bardzo często przygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna. Sałatka pomidorowa z jajkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposoby.Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem
Chilli Czosnek i Oliwanakładamy dwie kupki obok siebie i formujemy w kształt listka.( Tak jak na zdjęciu ) Teraz łyżkę zanurzamy w tłuszczu i robimy czubkiem fale na ziemniakach ( nerwy listków ). Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką i pokrojoną natką pietruszki.Następnie po jednej stronie nakładamy przygotowane wcześniej mięso a z drugiej sałatkę. Prawda że wygląda smakowicie
Przepisy i porady kulinarnemikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem.Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych przy różnych okazjach.Dojrzałe owoce róży i głogu
SzczyptaSmaQzrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięczerwcu (niestety). Dlatego korzystajmy z nich jak najczęściej, bo już niebawem opuszczą nasze warzywniaki, stragany i trzeba będzie na nie czekać do maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami(...)jest skomplikowane, ale wymaga dużo delikatności.Zawsze jednak należy pamiętać o dodaniu octu, który przyspiesza ścinanie się białka.Idealne jajko w koszulce powinno przypominać kulkę mozzarelli, zarówno wyglądem jak i konsystencją. A oto instrukcja krok po kroku jak je przygotować:1. Jajko rozbijamy delikatnie do małej miski, tak aby żółtko się nie rozpłynęło.2. Do rondla wlewamy wodę
Smakowity Blog Kulinarny