niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to czerwony burak. Chyba nie trzeba go przedstawiać gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo, zarówno młode liście jak i sam korzeń. Dzisiaj jednak pozostańmy przy korzeniu. Zawiera on dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B i C oraz dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód(...)też warto przygotować i przechować tak pokaźny zapas składników odżywczych w swej spiżarce. Buraczany zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z zielonej cukinii. Składniki : 2 kg cukinii 1 kg cebuli 8 szt. marchewki 1 szklanka cukru 7 listków laurowych ziele angielskie(...)wodzie aż zmięknie. Cebulę i cukinię pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu zrobić marynatę,postawić na ogień i zagotować. Następnie wlać do warzyw i wymieszać,sprawdzić smakowo. Warzywa wkładamy
Przepisy i porady kulinarnetakie zachcianki. Ja ma zazwyczaj zachcianki na zielone, kolorowe i zdrowe jedzenie. Grzeszę odrobiną majonezu czasami, no ale nie mogę się oprzeć. Dziś powstała bardzo syta, zdrowa sałatka. Detox się przyda każdemu. Szybka w wykonaniu, smaczna i chleba do niej nie trzeba! Składniki -mix sałat gotowych i umytych kolorowych -pomidorki koktajlowe -listki bazylii -szynka drobiowa u mnie moja własna(...)pietruszki i listki bazylii -ulubiony ser twardy pokrojony w kosteczkę lub ser typu feta -glassa sojowa Wyłóż sałatę na talerze. Dodaj szynkę pokrojona w kosteczkę. I pozostale składniki , tak jak lubisz i w ilości jaką zjesz. Można posolić, ale nie jest to konieczne. Całośc posyp czarnuszką. Ma niesamowity smak. Majonezem dekoracyjnym zrób cieniutkie zygzaczki. Na koniec dodaj glassę sojową
Z Kuchni Do Kuchnidbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku(...)pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać wszystkie składniki sosu wraz
kgwjanczewoPrzedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówjajo sól pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać(...)dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz
Apetyczna babeczkadressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki(...)minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mięso powinno ładnie odchodzić od kości – oddzielamy je ze skóry i błon (najszybciej jest po prostu ręcznie obrać). Uwaga: Nie wylewamy tłuszczu jaki się wytopił w naczyniu! Łyżeczkę zostawiamy do dressingu, resztę przelewamy do słoiczka – jest genialny do pieczonych ziemniaków (może długo stać w lodówce). Marchewkę obieramy i kroimy w słupki
Poezja smakuoladek z kurczaka podałam sałatkę z buraczków. Świetnie będzie pasować do mięsa wieprzowego i wołowego. Sałatkę możemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka(...)sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę, tak jak korniszony i cebulę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i schłodzić
Czerwień i błękitostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych(...)obieraniu dużej ilości warzyw jest to znaczny minus. Obieraczka z ząbkowanym ostrzem 5/5 Na koniec mój faworyt... tak dobrej obieraczki jeszcze nie używałam. Rewelacyjnie sprawdza się zarówno przy owocach jak i warzywach. Jednym pociągnięciem ręki mamy obrany długi, cienki pasek np. marchewki. A najlepsze jest to, że obieraczka świetnie radzi sobie nawet z pomidorami:-) Jak dla mnie
IMPRESJA SMAKUpoście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi produktami w miejscowości Pienza. Jak wyczytałam na etykiecie, została wyprodukowana w ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym w położonej nieopodal miejscowości Monticchiello. Kosztowała 3 euro za 500 g. Według mnie zakup w 100 % warty swojej ceny! :) Dlaczego?Pszenica(...)grzybami, na które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie
Chilli Czosnek i Oliwajest uważany za jeden ze skuteczniejszych składników w walce ze zbędnymi kilogramami. Karczoch odpowiednio i smacznie przyrządzony jest rarytasem pierwszej klasy i obłędnie smakuje. Dziś przyrządzimy sobie karczocha tak, jak jest on przyrządzany we wszystkich sycylijskich domach. Myjemy karczocha pod bierzącą wodą, odcinamy łodygę, tę wyrzucamy.Chwytamy za tą część ,gdzie odcinaliśmy łodygę, cała dłonią i energicznie uderzamy karczochem(...)prawdziwym rarytasem. Miękkie, rozpływa się w ustach, prawdziwy skarb dla naszego serca, dlatego też można spotkać karczochy w zalewie lub w oleju. Ale te dodaje się do przystawek czy sałatek. Karczoch nadziewany to zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów
Z Kuchni Do Kuchniksiążce "Cukinia, bakłażan, dynia" znajdziemy przepisy podzielone na kategorie:1. Przystawki i mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki(...)uwielbiam :) Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym je podawać, jak uprawiać, jak przechowywać itp... Książka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia
Aga w kuchniczarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością(...)składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku. Stosunek ceny do jakości i ilości produktu jak dla mnie jest rewelacyjny. Ja wiem, że będę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimajowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też(...)pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarny