Składniki:w małe główki sałaty baby2 jajkakilka rzodkiewekop.sera feta apetina z ziołamipęczek szczypiorku wraz z cebulkąpół świeżego ogórkakilka małych koktajlowych pomidorkówsólkoperek lub natkaWykonanie:Sałatę rwiemy na
Walijskie PichcenieJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to
Parowar FacetaBuraczki zasmażane...Czerwone, buraczane wiórki.Złocista zasmażka z cebulką.Idealny dodatek do dania głównego.Niezapomniany smak dzieciństwa!Składniki:8 - 10 dużych, czerwonych buraków;Ząbek czosnku;Łyżka
Gospodyni MiejskaPieczarki w majonezie na ciepło...Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.Kawałki zeszklonej cebuli.Wszystko oblepione majonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek
Gospodyni Miejskaraczej "bloki" rosłowe:) Duże, zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Mięso dowolne - takie, jak lubicie. W zależności od tego, jaki wywar chcecie przygotować: delikatny drobiowy, wołowy, wieprzowy. A może mieszany? Trzeba się zaopatrzyć w plastikowe pojemniki, w których będziecie zamrażać wywar. W sklepach są też dostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem(...)takie woreczki spełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa 1 cały por (biała i zielona część) 1 seler 2 pietruszki 3-4 marchewki 5-6 liści laurowych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comroku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól(...)przygotowane słoiki z ogórkami zostawiam na 2-3 dni na pólce w kuchni, później przenosze do zimnej piwnicy. Małosolne przygotowuję w dużym słoju 3 litrowym. Postępuje tak samo jak z kiszonymi tylko oczywiście chrzanu,czosnku i kopru daję trzy razy więcej niż do litrowego słoja i zalewam ciepłą a nie zimną wodą. Małosolne są gotowe do zajadania już
Kuchnia z widokiem na ogródCentrum Sztuki Współczesnej w Warszawie. Jako "zbieraczka" książek kulinarnych nie mogło mnie tam zabraknąć:) Zapraszam was na krótką fotorelację z tego wydarzenia, a na końcu pokażę wam, jaką książkę sobie kupiłam.Targi Książki Kulinarnej zostały zorganizowane w ramach Zielonego Jazdowa, a ich pomysłodawczynią jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna mieszczącej się w CSW. Więcej informacji znajdziecie na stronie muzeum(...)restauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać, aż coś z niej ugotuję! Czy ktoś z was był może na Targach w weekend
Chilli Czosnek i OliwaKapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska, która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty
mojewypiekiinietylkoDzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni.Jakiś czas temu wymyśliłam
Chilli Czosnek i Oliwatymczasem niedługo kolejne – Wielkanoc często jest równie wystawna, co Boże Narodzenie – nie ma znaczenia tutaj fakt, że świętujemy dzień krócej. Polacy wydają na zakupy świąteczne sporą część domowego budżetu. Jak zaoszczędzić pieniądze, a przy tym usiąść przy suto zastawionym stole? Zrób świąteczną listę zakupów Nie ma znaczenia czy robisz świąteczne zakupy czy też te na inną okazję – warto przygotować(...)pieczenie. Są jednak takie produkty, które możesz przygotować sama i nie potrzebujesz półproduktów. Koszty będą zdecydowanie niższe, a dania równie pyszne. Nie musisz posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować sałatkę z jajek czy pyszny pasztet drobiowy. O pomoc w przygotowaniach możesz też poprosić rodzinę – babcia na pewno się ucieszy, jeśli będzie mogła Ci pomóc. Postaw na…współpracę W świętach istotne
WojnaNaSmaki.plDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu(...)folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku
mojewypiekiinietylkomiałam dzisiaj kompletnie pomysłu na kolację, w lodówce pełno, a ja stoję i nic!Wpadłam na genialny pomysł!Kolacja zrobiona w ciągu 5 minut!Dziś stawiamy na zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat(...)łuszczącej się, pękającej i dojrzałej; wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające; dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco; używany jest także przeciw rozstępom; stosowany jest jako dodatek: w olejkach do masażu (w tym celu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym w proporcjach 1:2), kremów i peelingów. Ze względu na ciemnozielono-brunatny kolor
Kuchnia moimi oczamiNie każdy wie, że podczas przygotowywania potraw ważnym elementem jest odpowiedni dobór składników. Surówka z ogórka i papryki, mimo swojego apetycznego wyglądu, należy niestety do tych
mojewypiekiinietylkopodsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi(...)zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie
bastalena