Jedna z moich ulubionych sałatek, prawdziwy raj dla podniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna) i sycąca. Świetnie sprawdza się też jako obiad na wynos. 1 szklanka kaszy kuskus 200g dobrej jakości szynki w kawałku 1/2 dużego ogórka 2 garści kiełków rzodkiewki 3 łyżki serka homogenizowanego + 3 łyżki jogurtu
Szefowa kuchnirobimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę, a z drugiej mięso polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO
Przepisy i porady kulinarnelinię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja to śniadanie bądz kolacja
Z Kuchni Do Kuchnidodatek, jest wyjątkowo lekkostrawny - istna dietetyczna "perełka"!W kuchni amarantus można wykorzystywać jako dodatek do musli czy granoli, do słodkich wypieków czy pieczywa lub jako zamiennik mąki. Nasiona można też samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past.Od łacińskiej nazwy amarantusa pochodzi nazwa koloru szkarłatnego - czerwieni z domieszką różu i fioletu - taką barwę właśnie przyjmują amarantusowe kwiatostany. Przepis zapożyczyłam
Grunt to przepis!moja dzisiejsza szynka. Kolejna samodzielna szyneczka, i nie ostatnia rzecz jasna! Zależało mi na szynce, która będzie idealna do...sałatek różnego rodzaju, która będzie kruchutka, aż miło! Poczyniłam zatem prasowankę prostą jak drut ,a co najważniejsze, ja wiem co jest w środku! Składniki -praska dla samotnych SINGIEL TRADISMAK nie więcej niż 830 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki(...)chłodzimy go. Wychłodzony wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień szynka gotowa jest do wyciągnięcia...i smacznego! Ja wiem co jem!Szynka jest idealnym dodatkiem do dietetycznych sałatek...ale o tym niebawem
Z Kuchni Do Kuchniświęta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim mięsożernym "pasztetowcom" z całego serca zazdroszczę, zarówno pracy jak i konsumpcji tych domowych pyszności. Tymczasem wrzucam szybką i równie smaczną wersję zastępczą dla roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka(...)chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenaWczoraj odbyło się otwarcie Tarasów Zamkowych w Lublinie, czyli kolejnej galerii handlowej w stolicy naszego województwa. Jednak, jak to przy każdym otwarciu - na brak zainteresowania nie można było narzekać. W strefie food court otwarto również RedBerry - stoisko z mrożonymi jogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami. Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo
Pasja Smakusmak jest niepowtarzalny i od razu, nawet osoba bez kubków smakowych (;p) może poczuć różnicę między taką nowinką, a chlebem z supermarketu.Tak jak na śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty
Kitchens AlphabetNajlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;) Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich śledzie w śmietanie (czy w ogóle cokolwiek z nich) to wychodzi mi jedna, wielka SÓL ! Czyli krótko mówiąc: DANIE NIE DO PRZEŁKNIĘCIA ! Próbowałam matjasy moczyć ze 2-3 godziny w wodzie - skutek(...)pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzimno i na ciepło jak to woli. Prezentowane danie zjeść możemy na śniadanie, na lunch w pracy jak i też na obiadokolacje. Posiłek tani, prosty w przygotowaniu (zaprawdę trudną ją zepsuć) a dodatkowo pożywny. Tak więc o to sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną: Składniki: podwójna pierś z kurczaka 6 dużych ziemniaków (może być
Smaki BrazyliiNic tak dobrze nie urozmaica obiadu jak surówka. Nawet jeśli kolejny dzień jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniając dodatki stwarzamy nowe danie. Dziś prosta
Słodkie okruszkiwidelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej
Życie na widelcuJak co poniedziałek, zapraszamy na nasze danie fit. Dzisiaj będzie to lekka sałatka z dodatkiem kurczaka przygotowanego na parze, więc w najzdrowszy sposób. Myślę że niejednej osobie liczącej kalorie spodoba się ta propozycja. Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą SKŁADNIKI : 8-10 liści sałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPołączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki
Kulinarny Pamiętnikawokado i myślę że zostaje w niej już na stałe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie mogłam na awokado nawet patrzeć. Jak to się smaki przez lata zmieniają. Teraz dodaję do każdej kanapki , sałatki czy też jem bez niczego. A i maseczka z awokado idealnie nawilża cerę. Awokado Na kolejnych ulubieńców zapraszam za miesiąc
Magiczne Życie Marty