rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek
Z Majeczką w kuchnikażdego lata. To ulubiona sałatka mojego taty, zresztą też jego pomysłu. Dla mnie smakuje ona równie dobrze z dodatkiem ogórków kiszonych jak i korniszonów, w związku z czym każdy może wybrać te , które bardziej lubi. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej 2 pomidory malinowe 2 ogórki kiszone lub korniszony
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka powstała spontanicznie z produktów, które akurat miałam pod ręką :) Na lekką kolację taka sałateczka "jak znalazł". Można się najeść, ale nie przejeść. I takie dania lubię. Oczywiście wiem, że wstawiając sałatkę, gdzie pomidor łączy się z ogórkiem narażam się na komentarze : pomidora nie łączy się z ogórkiem- i wywód dlaczego :)) Od razu nadmieniam więc
Walijskie PichceniePieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski(...)można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą.Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią.Z podanych składników wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach).Pieczywo idealnie nadaje się do sałatek czy różonrodnych past kanapkowych.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskasałatkę ze śledzi w towarzystwie pora. Przepis ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest w mojej rodzinie chyba od zawsze. Myślę, że jak każdy i ja mam swój sposób na sprawdzoną i zawsze smaczną sałatkę z matiasów. Moją tajemnicą udanego smaku jest wymoczenie płatów śledziowych w mleku. Najlepiej jeżeli wypłukane wcześniej śledziki wymoczymy w mleku nawet kilka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwww.mgotuje.plSałatka stanowi pyszne połączenie makaronu w kształcie ryżu i konserwowych warzyw: takich jak papryka, ogórki, kukurydza, czerwona fasola i suszone pomidory. Jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Robi się ją bardzo szybko. Polecam Post Sałatka z makaronem w kształcie ryżu pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeotrzymałyśmy do testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo orzechów włoskich nie trzeba nikomu rekomendować- produkt ten jest godny polecenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikochani już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sałatkę z tuńczykiem, ale chciałam żeby była chrupiąca, jak i pożywna. I taki efekt udało mi się osiągnąć. Zapraszam serdecznie!PRZEPIS KLIKNIJ TUTAJ
SMYKWKUCHNImniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż
Kulinarny karnet ChristopheraWrzucamy warzywa i smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól
ladykitchenWitam Was w niedzielny poranek. Jako, że ma być on u mnie ruchliwy..to postanowiłam zacząć dzień..inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim(...)olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega – 6 ca 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniszerokich oczkach. Wyciskamy na starte jabłko sok z cytryny. Wsypujemy do rukoli. Papryczki kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do oliwy, podobnie jak sól i pieprz. kurczaka podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami i wiosenną sałatką. Smacznego
Luźna Kuchniaprzepisu:Z podanych składników wychodzi około 7 placków.Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy
Gospodyni MiejskaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas
SzczyptaSmaQsłynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1 duże jabłko1 garść orzechów włoskich uprażonych1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne375 ml wodysok z cytrynysos:3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka startej
Kulinarny karnet Christophera