szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia *** Cukinie, cebulę oraz ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku *** *** Dodajemy mięso mielone, jajka oraz przyprawy (użyłam 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, tak by masa była w miarę jednolita *** *** Na rozgrzany olej wkładamy(...)Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z ApetytemWiosnę już czuć, jak wyprałam firanki to jakoś zapach płynu jeszcze bardziej mnie do tego przekonuje. Nie wiem czy też tak macie, ale na wiosnę jakoś
Gotowanie z pasjąDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
KorniszonkiKwintesencja lata, czyli młode ziemniaki z koperkiem i mizerią - pomysł nie jest oryginalny ale prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Wiem... to banalny obiad, ale
Alutka-Gotujekażdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie czulą. Jaka jest ich kuchnia? Jest podzielona na przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery, ale rytm jedzeniu wyznaczają scenki, krótkie eseje, wspomnienia. Smaki są dyktowane przez wspomnienia. Z wakacji w krajach śródziemnomorskich, z Giżycka skąd pochodzi Maria, z Włoch, gdzie Janusz jeździł(...)łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka. Ten mis en place nie jest przypadkowy. Każdy przepis zawiera nie tylko sposób przygotowania, ale też sposób podania, ważne jest nie tylko jak coś smakuje, ale jak jest ułożone
Ugotowane pozamiatanemusiały także być ekonomiczne. Książka powstała z wybranych przepisów, które ukazywały się w tym magazynie. Większość z nich, to dania jednogarnkowe, rozgrzewające, roznoszące aromat na cały dom. Jest tu trochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad(...)szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka startej na tarce cebuli ½ łyżeczki przyprawy curry* sól do smaku 1 jajko bułka tarta do obtaczania kotlecików Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) dobrze wymieszać w misce. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. * w oryginalnym przepisie zamiast curry było ½ łyżeczki soli selerowej i szczypta
Posadzone i zjedzonewspominane przez przyjaciół Waszej pociechy. Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych. Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje. Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu(...)letniego mleka (Uwaga osoby początkujące: mleko nie może być bardzo ciepłe ani gorące, ponieważ "zabije" skutecznie drożdże!) Wymieszać i zostawić do urośnięcia. Do miski wsypać: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżkę cukru 0,5 szklanki oleju Do całości dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wymieszać. Odstawić do urośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok 30 - 40 minutach, ciasto podzielić
Kuchnia smakówNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu bycia bezglutenowym, wydaje się być nieco bardziej „zbitym” wypiekiem. To tylko „zmyła”, bo wraz z pierwszym kęsem przekonacie się jak bardzo(...)jedną lub dwie osoby. Jeżeli jesteście ciekawi efektów zapraszam do zapoznania się z przepisem! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 150 g gęstego naturalnego jogurtu (w temperaturze pokojowej) – 2 jajka (w temperaturze pokojowej) – 70-80 g cukru – 210 g mąki gryczanej pełnoziarnistej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 70 g oleju arganowego – spora garść jagód Przygotujcie
Szybko Tanio SmacznieNa koniec dnia mam dla Was szybką, smaczną i zdrową przekąskę. Plastry pomarańczy w panierce z mąki kokosowej z odrobiną sosu z owocu granatu. Chcesz zabić
Kuchnia PROzdrowotna...a do świeżej bułeczki, przepysznej kajzereczki - proponuję pastę :) Wspaniały, z wędzonego pstrąga, dodatek - do porannych kanapek :)Składniki:3 jaja150 g wędzonego pstrąga1 łyżeczka koperku1
Delicious TitbitsPyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w
Kuchnia ŁukaszaKtoś ostatnio napisał na swoim blogu, o wspomnieniach dzieciństwa tych kulinarnych rzecz jasna...Ja też mam kilka wspomnień...Najlepsze obiady były oczywiście u babci podczas wakacji
NaKońcuJęzykaJuz kolejny raz rusza Ziemniaczany tydzien. Ja osobiscie bardzo sie ciesze z tej jesiennej edycji, a to dlatego, ze gotowanie o tej porze roku rozni sie
Przysmaki KarolkiCoś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym
smakowitehistorie.comCoś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym
smakowitehistorie.com