skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake 2 grzyby mun 4-5 ząbków czosnku ok. 6 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka ziaren(...)wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
KorniszonkiDziś przedstawiam przepis mojej mamy na pizzę z czasów propagandy sukcesu, z PRLu , która zupełnie nie przypomina pizzy, a bardziej swoistą zapiekankę na dużej blasze. Chciałam
Kawa z mlekiemBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli
Kuchnia Łukaszawłaśnie pyrka na ogniu gar rosołu :) Lubię w rosole to, że to niby jeden garnek z zupą a jedzenia z niego może być potem na pół tygodnia - rosół, pomidorowa, sałatka z warzyw, a z mięsa proponuję zrobić krokiety. Wystarczy zmielić mięso z serkiem, natką pietruszki i podsmażoną cebulką i włożyć w naleśniki. Prosto, smacznie i nic się nie marnuje. Krokiety(...)jogurtu albo śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny naleśniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko trochę soli 1 łyżka rozpuszczonego masła do środka olej do smażenia Wykonanie: Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju aż będzie miękka i rumiana, Odstawić do lekkiego przestudzenia w potem wszystkie składniki
Smaczny zeszytprzeszedł przyprawą), następnie smażymy na oleju. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki gotujemy w osolonej wodzie przez ok.5 minut następnie odcedzamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz zioła, wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia układamy kolejno warstwę ryżu, kurczaka, brokuł(...)Naczynia nie przykrywamy. Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuPomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!były też pyszne przepisy). Dziś polecam Wam spróbować serii Chrupany : Chrupany Orzeszek ziemny solony Chrupany Orzeszek ziemny w kruchej skorupce Chrupany Zmixowany: orzeszki, kukurydza, cieciorka (dodaję go również do sałatek) Chrupany słonecznik w skorupce Chrupany Orzeszek ziemny w słodkiej skorupce (ten jest u mnie na liście do wypróbowania, może ktoś już jadł? ) No i oczywiście niezawodny, pyszny, niezastąpiony Pan Popcorn(...)pisać i pisać… No cóż… nie ma jak sobie pochrupać Ale teraz czas już na przepis: Składniki: 180 g naturalnego jogurtu (nie może być za rzadki) 1 jajko M 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju do smażenia gęsty sos czekoladowy posiekane orzeszki ziemne – u mnie CHRUPANY orzeszek ziemny
Słodkie okruszkiłyżka oleju olej do smażenia Przygotowanie: Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę z moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy w ósemki a 1/3 czerwonej cebuli w piórka.W miseczce układamy pomidory, cebulkę.Polewamy łyżką oleju.Dekorujemy listkiem pietruszki. Ser żółty kroimy w 1 cm kwadraty(...)tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote, odsączamy z nadmiaru oleju.Na talerzyku układamy porwany listek sałaty,na tym układamy nasze falafele i dekorujemy świeżą pietruszką.Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli
słodkie i nie tylko historie kulinarnektóry można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta! Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka. Ja taką sałatkę podam w formie tarty – w rolach głównych ulubiona kukurydza i ciasto francuskie! Kukurydzę Bonduelle uwielbiam za jej smak – jest naturalnie słodka, bez żadnego dodatku cukru, mega chrupiąca(...)groszek zielony Bonduelle – 100 g * ser żółty o wyrazistym smaku np. cheddar – 150 g * papryka żółta – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek 2 ząbki * duże jajko – 2 szt * śmietana 18% gęsta – 2 czubate łyżki * majonez – 1 czubata łyżka * masło – 1 łyżka * sol, pieprz, papryka ostra * świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek SPOSÓB
Ostra na SłodkoSkładniki : 1 średni por 3 jajka 20 dkg dobrej szynki puszka kukurydzy 1-2 ząbki czosnku papryka czerwona 3-4 łyżki majonezu sól pieprz 2 gałązki zielonej natki pietruszki Sposób wykonania : J ajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szynkę także pokrój w kostkę. Pora oczyść ,opłucz, pokrój w kostkę lub cienkie małe paseczki. Kukurydzę odsącz(...)Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez, pokrojony drobniutko czosnek, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj zieloną natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarnemała cebula – 1 mały korniszon – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek (nie zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać(...)Można posypać czarnuszką. Osobiście polecam podawać z kilkoma płatkami marynowanego imbiru, który świetnie oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejny kęs. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Kapuśniak rozgrzewający Gravlax – skandynawski marynowany łosoś .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnitych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa
ladykitchenserowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego(...)średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło
Kulinarne przygody GatityJeżeli jesteś fanem łososia - zakochasz się w nim jeszcze bardziej. Połączenie puszystych placuszków, kremowego serka i pysznego łososia. To wszystko posypane koperkiem i zamknięte w
Czarnawisienka