salatka z jajkiem - 9434 przepisów (strona:451/629)

Kotleciki z suszonych grzybów 149

Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego

Korniszonki
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 190

Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba w pysznym, chrupiącym cieście 291

frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: ok 300g filetów rybnych (u mnie polędwica z dorsza) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli       *** Rybę kroimy na kawałki i nacieramy z dwóch(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba w pysznym, chrupiącym cieście pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 155

Smażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki(...)całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku

Ogrodnik w podróży
TATAR WOŁOWY 281

mamy Sylwester. Największa impreza w ciągu całego roku. Rok tego czekać. Wychodzimy na mniejsze i większe imprezy, lub zostajemy na domówkach i wtedy szykujemy przekąski, przystawki, sałatki. Nie może zabraknąć również poczciwego tatara, który dobrze przygotowany ucieszy podniebienie.  Wszystkim moim czytelnikom, życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej do białego rana. Niech będzie wesoło i smacznie. Składniki: 500 g mięsa wołowego(...)wmasowujemy w mięso poprzez delikatnie mieszanie. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy obłożone posiekaną cebulą i kiszonym ogórkiem. Możemy na mięso wybić żółtko w przygotowane do tego zagłębienie. ( Jajko najpierw sparzamy

Z Majeczką w kuchni
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 186

zamieniłam rozmaryn na koperek. Wyszło bosko! Tarta jest cudownie wiosenna, ma piękny, różowo-zielony kolor, smakuje wybornie i naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 250 g creme fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki z mąki z cieciorki z bakłażanem, pomidorkami i fetą 139

ostatniej sałatce , mam ciągłą ochotę na bakłażana, ciecierzycę, fetę i zatar! Jeśli jeszcze tej sałatki nie jedliście, koniecznie spróbujcie - jest boska! My w ciągu dwóch tygodni ją jedliśmy kilka razy, albo na kolację, albo do obiadu, albo zamiast obiadu ;) Jak o niej myślę, aż ślinianki zaczynają mi mocniej pracować ;)  I kiedy tak sobie pomyślałam o ciecierzycy natychmiast zajrzałam(...)Zatem zapraszam Was na placki z mąki z cieciorki, z dodatkiem jogurtu naturalnego, grillowanego bakłażana, pomidorków i fety! Składniki: (ok. 7-9 sztuk) 110 g mąki z cieciorki, 1 jajko, 115 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, sól, pieprz  suszone zioła, ulubione przyprawy (u mnie zatar) bakłażan, pomidorki koktajlowe, gęsty

Plate of Joy
Sałatka z pora, ser kozi z orzechami, pomidory z szalotką, czyli skomponuj swoje śniadanie. 202

Niedziela to chyba jedyny dzień, kiedy spokojnie, bez ganiania z dzieciakiem do przedszkola i codziennymi obowiązkami, możemy się rodzinnie skupić na najważniejszym posiłku jakim jest śniadanie

BaRepas
Walentynki już jutro – 14 lutego. 188

podarować mojej Walentynce.Arabskie przysłowie mówi " Tam gdzie jest miłość, tam nie ma biedy " ( Where there is love, there is no poverty ).Co jadają zakochani? – Don Juan omlet z 10 jajek, Casanova 50 ostryg.  Pomyślałem o zakochanych, którzy ten dzień i wieczór spędzą tylko ze sobą i postanowiłem dla nich ułożyć menu .  W trakcie kolacji polecam dobrą komedię(...)takiego jak miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka    -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa   -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką

Kulinarny karnet Christophera
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 140

ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta(...)Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach

Ciastka - domowe słodkości
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 132

Korzenny smak, to świąteczny must have. U mnie jednak w dosyć ciekawej odsłonie, bo nie tylko korzenny, ale korzenno-czekoladowy, czyli to co polubi każdy! 

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka migdałowe - najlepsze na świecie 225

Proponuję dziś przepis na najlepsze ciasteczka  - ever - ciasteczka migdałowe , które są tak pyszne , że dwie blachy znikają w mig. Nie można się od nich oderwać

Kawa z mlekiem
Prosta szybka salatka z tego co mamy w kuchni 134

Składniki 4 duże ziemniaki 8 jaj na twardo, posiekane 1 zielona papryka, pokrojona na małe kostki 1żółta cebula pokrojona na małe kostki 2 żebra selera siekane

w mojej kuchni
Ślimaki z twarogu 254

Dziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych

Kuchnia PROzdrowotna