Śniadanie jak powszechnie wiadomo jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i ja tak właśnie je traktuję. Dzisiaj zapraszam na słodko-kwaśną sałatkę, którą podałam do pieczonej kiełbasy i sadzonego jajka.Po takim posiłku można góry przenosić :) SKŁADNIKI na 2 porcję: 1 dojrzały pomidor kilkanaście plasterków świeżego ogórka 1/2 niedużej cebuli 1/2 dojrzałego awokado kilka świeżych listków bazylii i tymianku(...)plasterki. Dorzucić pokrojonego w plasterki, ogórka, pomidora w ósemki, a cebulę w piórka.Dodać pokrojone listki bazylii i tymianku.Wszytko przyprawić sosem z podanych składników.Wybornie smakuje z sadzonym jajkiem i pieczoną kiełbaską. Smacznego
Gosia gotujeNa obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany
Salonik smakówkiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal(...)się na amen. Nie mam pojęcia, jak ja ją w ogóle otworzę... Jabłuszka robią się miękkie, a placuszki są zaskakująco puszyste i delikatne. W dodatku przygotowujemy wszystko bez dodatku jajek - przepis w sam raz dla alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki: (na 10-12 placuszków
Pożeraczka, czyli raz adobrzemajonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g) pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g) 3/4 szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu
Kulinarne Przebojewpadamy w skrajne obżarstwo, wtedy warto cieszyć się wszystkimi smakami. To one przecież kolorują codzienne życie, w którym jest czas na wytworne ciasta, na zielone soki, na warzywne sałatki, ale także w końcu przychodzi też pora na hamburgera. Domowy hamburger Porządna porcja kalorii. Od czasu do czasu każdy ma ochotę na taką drobną przyjemność. Na złamanie zasad dietetycznych i zjedzenie(...)Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru (13g) 3/4 łyżeczki soli (5g) 1 jajko 30 g masła, roztopionego i przestudzonego Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Wykonanie: Przygotować rozczyn. Drożdże wymieszać z cukrem oraz połową mleka, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą, dodać
KulinarneImpresje.plpieprz OPCJONALNIE : kilka listków pietruszki lub 1/4 papryki czerwonej. Wykonanie : Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Do tego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można posiekać pietruszkę lub pokroić w kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja(...)RYZYKUJĘ ;) i korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa- na około godzinę odkładam mieszankę do lodówki i dopiero potem smażę na patelni. Rzadko ale czasem tak robię. Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami. Smacznego
Justa próbuje gotowaćUwielbiam bataty we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, w formie puree i w formie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii(...)cukinii Drukuj Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez korzenia) 2 jajka 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanych listków mięty 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę 40g mąki z cieciorki masło klarowane
Book of spellsdziecko mieszkałam z babcią, która uważała, że tylko ona dobrze gotuje, a wszyscy inni źle, więc nie pozwalała sobie pomagać w kuchni. Kiedy jej zabrakło, nie umiałam zrobić sobie jajka. Lubiłam dobrze zjeść, więc jadłam na mieście. Zaczęłam gotować na poważnie dopiero gdy pracowałam w Mordorze, gdzie nie ma możliwości kupienia sobie czegoś, co nie byłoby syfne, niezdrowe(...)moje proste przepisy, które zwykle można zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie
Ugotowane pozamiatanesmaku Dodatkowo; 1 duży dojrzały pomidor + przyprawy Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić. BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę(...)kostkę pomidora i kulki zrobione ze szpinaku. Udekorować listeczkami pietruszki i podawać... Smacznego. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się połączą...Smacznego
Gosia gotujeMamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :) My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo(...)przepisu. Oto naleśniczki :P Naleśniki z mąki gryczanej z farszem z porów i jeszcze kilka dodatków. Składniki ciasto na naleśniki: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka
vegetanieWiosną szparagi, jesienią dynia, a latem maliny i kurki. Objadam się nimi do granic możliwości, chcąc zachować te smaki na dłużej. Uwielbiam kurki podsmażone na maśle
FlymetothespoonPrzepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLato zbliża się wielkimi krokami, zatem trzeba oczyszczać szafki z zapasów z ubiegłego roku. U mnie wciąż jest sporo fasoli borlotti, o której przypomniałam sobie ostatnio
Weekendy w domu i ogrodzieblachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Przygotowane kulki wyłóż na blaszce, zachowaj odstępy, gdyż bułki kajzerki jeszcze wyrosną. Każdą przygotowaną bułeczkę ponacinaj nożem na cztery. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Jeśli chcesz możesz pozostawić bułki bez żadnej posypki. Przygotowane odstaw jeszcze na 20 minut nie przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie(...)ostygnięcia na kratce. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki kajzerki – domowe wypieki 2020-03-08 Kopytka z cebulką 2020-03-02 Szybkie pączki z serka homogenizowanego 2020-02-18 Sałatka z brokułem i tortellini 2020-02-14 Frytki z marchewki 2020-02-09 Frytki z marchewki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bułki kajzerki – domowe wypieki pochodzi z serwisu To musisz
To Musisz Wiedziećposiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku. Krok 2. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso , przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z serem, wstawiamy na 30 minut(...)słodko<< < kotlety mielone z pieczarkami, młode ziemniaki zapiekane w skórkach i surówka z selera<< < kotlety mielone z pieczarkami, ziemniaki z boczkiem i sałatka z ogórków konserwowa<< < kotlety mielone z pieczarkami i tartymi buraczkami Smacznego :) Kotlety mielone z pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska Zaktualizowano 2019r. Kotlety przygotowane wg przepisu E. Aszkiewicz
Moja Książka Kucharska