salatka z jajkiem - 9434 przepisów (strona:443/629)

Waniliowe ciasto z żurwinami 163

Żurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty . Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam... Składniki: 1 laska wanilii(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych) 2 szklanki mąki pszennej 2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać

Czerwień i błękit
Parówki sojowe chili w omlecie wegetariańskim 166

jajek, sól ,pieprz -jaja Rozgrzej piekanik do 200 stopni. Do brytfanny Toscana dodaj odrobinę oleju i usmaż cebulkę i parówki Polsoja na zloty kolor. Jajko zmiksuj z przyprawą do jajek Skworcu , solą i pieprzem... Wlej do brytfanny. Zamknij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż omlet się zetnie. Wyjmij z piekarnika i zobacz jak pięknie się prezentuje jajo(...)całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 131

Abadanie, czy w Bandar Abbas). Podstawowym daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę pomidora, ogórka i cebulki) czy smażone pomidory. Danie to ma długą tradycję militarną. Można wyjśnić to dość bojowniczym (lub jak wolicie zadziornym) temperamentem starożytnych Persów(...)wierzchu jeszcze posypywali tradycyjną przyprawą perską tzw sumakiem (lub sumor) . Wchłania ona część tłuszczu, co obniża poziom cholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie słynęli z legendarnego wigoru. Dla dodania kolorów – smażone pomidory, przysypane kurkumą, pieprzem i oliwą z oliwek. Tu zadziwia tradycyjna mądrość ludowa. Dziś

MODA NA BIO
Łatwa babka majonezowa 76

Łatwa babka majonezowa   najszybsze ciasto świata  Łatwa babka majonezowa - przepis na szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybkie ciasto czekoladowe z masłem orzechowym 213

To jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego. Do

Kuchnia Łukasza
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 178

Już od dawna myślałam o zrobieniu tego słynnego spaghetti, ale przypomniałam sobie o nim dziś (w sumie nie wiem dlaczego). Włosi mnie inspirują, Włochy uwielbiam, włoskie

Karola gotuje
Puszyste placuszki serowe 335

Tak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie

Kuchnia Łukasza
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 115

krócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek. Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami(...)słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z soczewicy wzbogaca się smażoną cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem i ten właśnie przepis dzisiaj proponuję. Pochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Pierogi

Trzeci talerz
Siekane kotleciki z dorsza 96

mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką *** *** Dodajemy pokrojoną rybę, szczypiorek i paprykę *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Siekane kotleciki z dorsza pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Najlepsze polskie przepisy 204

Z okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle

Moja smaczna kuchnia
Cukiniowe gofry 141

Pyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie

Monia miesza i gotuje
Fit sałatka z kurczakiem w sezamie 417

Jeśli chcecie wiedzieć więcej na ten temat odsyłam Was od fachowej literatury. Ja wspomnę tylko, że musi być spożywany na zimno by zachował swoje właściwości np. jako dodatek do sałatek, kanapek, różnego rodzaju past czy koktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego,  nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania(...)myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy żeby trochę nimi nasiąknął (ja nie miałam na to czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Sałata

Cynamonowe szczęście
Wytrawny sernik z boczkiem u Aleex 154

kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym(...)szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę

W mojej kuchni
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 181

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych  bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy  Pierwszą czynnością , jaką wykonuję, jest przygotowanie blaszki, głównie dlatego, że bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania