Łatwa babka majonezowa najszybsze ciasto świata Łatwa babka majonezowa - przepis na szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego. Do
Kuchnia ŁukaszaJuż od dawna myślałam o zrobieniu tego słynnego spaghetti, ale przypomniałam sobie o nim dziś (w sumie nie wiem dlaczego). Włosi mnie inspirują, Włochy uwielbiam, włoskie
Karola gotujeTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia Łukaszakrócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek. Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami(...)słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z soczewicy wzbogaca się smażoną cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem i ten właśnie przepis dzisiaj proponuję. Pochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Pierogi
Trzeci talerzmleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką *** *** Dodajemy pokrojoną rybę, szczypiorek i paprykę *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Siekane kotleciki z dorsza pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemZ okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle
Moja smaczna kuchniaPyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie
Monia miesza i gotujeJeśli chcecie wiedzieć więcej na ten temat odsyłam Was od fachowej literatury. Ja wspomnę tylko, że musi być spożywany na zimno by zachował swoje właściwości np. jako dodatek do sałatek, kanapek, różnego rodzaju past czy koktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego, nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania(...)myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy żeby trochę nimi nasiąknął (ja nie miałam na to czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Sałata
Cynamonowe szczęściekiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym(...)szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę
W mojej kuchniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy Pierwszą czynnością , jaką wykonuję, jest przygotowanie blaszki, głównie dlatego, że bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą
I tu będę miała takie teOstatnio dostałam kartonik różnych puszek z warzywami gotowanymi na parze, nie chciałam robić kolejnej sałatki z kukurydzą , albo chilli corn carne , postanowiłam, że tym razem na tapetę wezmę soczewicę i zrobię z niej warzywne kotleciki. Bo kotleciki nie zawsze muszą być z mięsa! Przepis na te wegetariańskie kotleciki jest prosty jak drut, do tego nie tracimy czasu na gotowanie soczewicy(...)dodać resztę składników. Polecam przepis na wegetariańskie kotleciki z soczewicy z pietruszką: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 1 cebulka czerwona ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki kaszki kukurydzianej olej do smażenia Przygotowanie: Soczewicę miksujemy z czosnkiem na papkę. Cebulkę drobno siekamy i szklimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść . Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie(...)tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego cukru szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 1/2 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki 4 łyżki stopionego masła 400 g jagód 4 łyżki brązowego cukru do jagód Dodatkowo: roztrzepane jajko brązowy
Kulinarne przygody Gatitycytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być cienkie). Aby je lekko zmiękczyć (puszczą wodę) podobnie jak w sałatce szwedzkie j, solimy i układamy na durszlaku . Po kwadransie ogórki odciskamy. Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny (zawsze w tej kolejności, tak jak w herbacie(...)biały pieprz). Śmietanę dodajemy do odciśniętych ogórków, mieszamy. Możemy mizerię posypać siekanym szczypiorkiem lub koperkiem, ale nie jest to konieczne. Mizeria jest doskonałym dodatkiem do wszelakiego mięsa lub do jajek sadzonych i młodych ziemniaków. The post Mizeria słodko-kwaśna appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię