oregano - Pan-roasted Flounder With Oregano and Garlic - Filetti di platessa aromatizzati aglio e origano autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Ciecierzyca ze szparagami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu(...)autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie a to szmata! czyli ratowanie octu autorka: ideimysle | blog: idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne fałszywa rukola i sałatka pachnąca pokosem autorka: ideimysle | blog: idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne
Weekendy w domu i ogrodziemusztard ą i dymk ą , zmodyfikowan ą wersj ę tradycyjnego hummusu z dodatkiem tahin y. Hummus jest niezwykle aromatyczny, kremowy, znakomity jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków. S ł odki smak dymki idealnie łączy si ę z wyrazistym smakiem musztardy, aromatycznym kurkumy, cytryny i czosnku. Przyznam szczerze, że ta niespotykana(...)alla ricerca una crema spalmabile e versatile. A lei si potrà infatti ricorrere per insaporire i panini, i cracker o le verdure. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 4-5 cebulek dymek 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1-2 łyżki soku z cytryny otarta
La grande e la piccola cuocasałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem(...)ryżowa z mango i szynką Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą
Kulinarne przygody Gatityminut. To pozwoli ziarnom dokładnie napęcznieć. Rozdzielenie ziaren: Po parowaniu użyj widelca, aby delikatnie rozdzielić ziarna quinoa. To pomoże uniknąć ich sklejania się w jedną masę. Przepis na sałatkę z quinoa Składniki: 1 filiżanka quinoa 2 filiżanki wody 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana 1/4 szklanki posiekanej(...)Dressing: W miseczce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Połączenie składników: W dużej misce połącz ugotowaną quinoa, pokrojone warzywa i czerwoną fasolę. Sałatka: Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, delikatnie wymieszaj i posyp natką pietruszki. Korzyści zdrowotne quinoa Gotowanie quinoa to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także korzyść dla zdrowia. Quinoa jest bogata w białko
Podstawy Gotowaniaorganizmu. Tuńczyk to jednak nie tylko liczne właściwości odżywcze, lecz także znakomita baza potraw wzbogaconych o warzywa. Z jakimi jarzynami współgra najlepiej? Ciecierzyca Tuńczyk stanowi bogate źródło zdrowego łatwo przyswajanego białka. To właśnie łączy go z ciecierzycą. Dodatkowo cieciorka zawiera dużo witamin z grupy B i mikroelementy istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej smak dobrze współgra z tuńczykiem(...)chrupiące ziarna nadają daniom rybnym nieoczekiwaną teksturę. Sprawdzony przepis na połączenie tuńczyka z cieciorką? Salatino Tuńczyk z kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami! Marchew Lekka i bogata w beta-karoten nadający skórze słoneczny odcień marchew to kolejne warzywo, które znakomicie współpracuje z tuńczykiem. Ich wspólną cechą jest ponadto zawartość witaminy A mająca zbawienny wpływ między innymi
Tradycyjna Kuchniasię opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne(...)Dania obiadowe: Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Krokiety z pikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto
Cooking MonsterPo tłustym czwartku, czas na coś lekkiego. Co prawda nikomu nic nie wypominam hihi. Sama nie byłam grzeczna i kilka pączusiów było ale dzisiaj trzeba dać
Niezły Młynekadzuki* - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g roszponki - 2 upieczone buraczki - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję(...)sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gram suchej kaszy jaglanej, wymoczonej przez noc w wodzie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry garść ugotowanej ciecierzycy lub z puszki olej do smażenia Wymoczoną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki (można na przykład zrobić(...)minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/ Serdecznie zapraszam
Mango Papajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapewne wielu z was trudno jest wyobrazić sobie danie bez dodatku majonezu. Jest doskonałym dodatkiem do wędlin, jaj, sałatek i kanapek, jednak ma jednak wielką wadę – jest dość kaloryczny. W 100g majonezu mieści się około 700 kcal. Od jednej łyżki raczej nie przytyjemy, ale dodając majonez regularnie do potraw znacznie zwiększamy prawdopodobieństwo, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów(...)cytryny i oliwę. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Hummus Hummus znajdziesz w każdym hipermarkecie, jednak możesz go także przygotować sama w domu. Składniki: puszka ciecierzycy wraz z zalewą ząbek czosnku 4 łyżki pasty sezamowej tahini łyżka oliwy z oliwek łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Wystarczy zblendować wszystkie składniki i sos gotowy
BabskiePorady.pl - Przepisyrazy więcej płynu niż amarantusa). Gotuj bulion, dodaj amarantus i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż nasiona staną się miękkie i wchłoną płyn. Przepis na sałatkę z gotowanym amarantusem Składniki: 1 filiżanka amarantusa ziarnistego 2 szklanki bulionu warzywnego 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę 1 cebula czerwona, drobno posiekana 1 puszka(...)cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj i posyp natką pietruszki. Amarantus ak gotować - podsumowanie Gotowanie amarantusa to prawdziwa przyjemność dla kucharzy poszukujących nowych smaków i zdrowych źródeł odżywienia. Ta niewielka roślina kryje w sobie mnóstwo możliwości kulinarnej eksploracji. Od amarantusa liściastego po ziarnisty, od sałatek po zupy – amarantus ma wiele do zaoferowania
Podstawy Gotowaniajest według mnie dobór przypraw, tak żeby nadać pasztetowi charakteru i wyrazistego smaku. Pasztet wegetariański jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapek. Ja często dodaję go w kawałkach do sałatki jako pożywny białkowy dodatek lub jem po prostu jako przekąskę ;) Pasztet wychodzi kremowy, wilgotny, łatwo się go kroi. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jego smak jest bardzo wyrazisty. Soczewica, która jest(...)swojej kuchni ;) Przed ugotowaniem polecam dokładnie wypłukać soczewicę. Według mnie bardzo wpływa to na jej smak po ugotowaniu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bezmięsne pasztety ;) Z ciecierzycą i kaszą jaglaną Z cukinii i ciecierzycy WEGETARIAŃSKI PASZTETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY Składniki na keksówkę 25 cm 250 g czerwonej soczewicy 2 marchewki Pół selera Pietruszka 2 jajka Garść słonecznika
HealthyCreationsbrakować. Myślę, że na dłuższą metę nie miałabym problemu z rezygnacji z mięsa, ale już za jajkami tęsknię bardzo. Co prawda tofucznica oraz pasta ,,jajeczna” z ciecierzycy są naprawdę smaczne, ale mimo wszystko chyba po prostu lubię jajka Szczególnie teraz, gdy pojawiły się szparagi Ok, ale nie marudzę, czas na kolejne, nowe potrawy W tym tygodniu z moich zupełnych(...)zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 200 g ciecierzycy z puszki 100 g komosy ryżowej Curry, pieprz, sól, bazylia Cebulę, imbir oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej posiekane warzywa. Gdy się zezłocą dodaj bulion, brokuła podzielonego na małe kawałki, fasolkę szparagową, ciecierzycę odsączoną z zalewy, pomidory z puszki oraz marchew pokrojoną
365 dni dookoła kuchnimalakserze z szalotką oraz czosnkiem. Masa ma być dokładnie połączona UWAGA! Ciecierzycy nie gotujecie. Natkę kolendry i pietruszki drobno posiekałam, papryczkę chili wypestkowałam, drobno pokroiłam i dodałam do ciecierzycy Przyprawiłam, dolałam 1 łyżkę wody o temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego(...)każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową Na zdrowie :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com