sałatka z ciecierzycy - 1010 przepisów (strona:53/68)

W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi do sałatek oraz roślinne pasty i ziołowe pesto. Każdy z nich smakuje zupełnie inaczej, dlatego pole do popisu jest większe. Naturalne, czyli nieprzetworzone – superfood! Natura jest modna. Głośno jest teraz o „superfood(...)seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal czy arabski hummus na stole już nikogo nie dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek

Poezja smaku
Alergia pokarmowa co jeść – 100 przepisów – rodzinny survival 145

bardzo przystępne i raczej zaliczyłabym je do średnich i prostych. Co więcej – Hanka – autorka książki, obrazuje jak zastąpić zwykłe jajko ziarenkami chia, a glut spod ciecierzycy w puszce idealnie nadaje się do bezy. Ciekawostek jest całe mnóstwo, które mnie, jako laika w kwestii alergii pokarmowej, niesamowicie zainteresowały. Dla osób, które kiedykolwiek usłyszały od lekarza: NIE WOLNO glutenu(...)kojarzyło mi się jedynie z erą paleozoiczną. alergia pokarmowa co jeść ?! Wszystko – odpowiednio skomponowane. Makarony, chleby, mięsa różnego typu, nawet w panierce (np z grochu), różnego typu placuszki, sałatki, pyszne surówki, a nawet smakołyki ! Ten ostatni dział szczególnie mnie zainspirował (uwielbiam to słowo). Dzięki książce Survival dla alergików – na temat alergii pokarmowej co jeść i jak jeść

W Kawiarence
Sałatka z indykiem i brokułami 151

Sałatkę przygotowałam na kolację, powstała ze składników które miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna i sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej(...)kostkę. Brokuły odcinamy, dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy przez 2 minuty od zagotowania, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę i ciecierzycę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby wszystkie składniki się

Bajeczna Kuchnia
Wrapy z hummusem, tuńczykiem i świeżymi warzywami 153

uczelni lub w pracy. Zapewniam, że zawsze i wszędzie będą doskonale smakowały!  Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Niżej dodatkowo podałam Wam linki do domowych tortilli (*) oraz pasty z ciecierzycy (**). Polecam. 1 placek tortilli Nadzienie: 150g hummusu 1 garść mixu sałat   1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes  1/2 pomidora 3-4 rzodkiewki Opcjonalnie: ulubione świeże warzywa, np. ogórek(...)Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit!  To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele.  Lubicie tą rybkę? A może macie chęć na wzięcie udziału w konkursie

Di gotuje
Piknik Smakoszy – spotkanie blogerów nr II 184

wspaniałe zdjęcia. Jako moje popisowe dania w tym roku wystąpiły: Tartaletki z burakiem ćwikłowym i kozim serem - które niewątpliwie były mistrzem całego stołu i rozeszły się w parę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego gryza" Piernik bez jajek pieczony na musie jabłkowym który jest idealną propozycją dla ludzi chorych(...)bloga http://www.pasjasmaku.com/   Którym serdecznie dziękuje za super zabawę i genialną atmosferę i najważniejsze... możliwość spróbowania wielu wspaniałych dań :-)A oto kilka fotek z naszego spotkania: Burgery z ciecierzycy od http://www.pasjasmaku.com/   Gosia z http://jedzismakuj.blogspot.com/ udzielająca wywiadu   Smakołyki od Marty z http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/   Genialne muffiny Magdy z http://www.messybeauty.pl/   Napoje od Daj gryza

sierotka maRysia w kuchni
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 60

botwinka. W końcu taka jak trzeba. W tym roku sezonu nie rozpoczęłam jednak od zupy, a od (powiedzmy) sałatki. Na dodatek takiej, którą My może spokojnie zjeść. Oczywiście pod warunkiem, że feta która wyląduje na talerzu jest owczo-kozia, mleko krowie odpada. I postanowiłam ugotować w końcu kaszę, którą jadłam ostatnio chyba z pół roku temu. Do tego oczywiście suszone(...)sobą do pracy. I z powodzeniem możecie je zrobić dzień wcześniej. Ja czasami My właśnie robię do pracy takie mieszanki. Dodaję różne kasze, różne rodzaje ryżów, makaronów, soczewice, ciecierzycę. Kombinuję z warzywami (najchętniej sezonowymi lub mrożonymi), czasami dorzucę jakiś drób. Dla smaku w pojemniku lądują także zioła, czasem sery, nawet resztki obiadowe. Siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni. Mieszajcie

Kardamonovy
Kotleciki z czerwonej soczewicy i płatków ryżowych z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka w sosie miętowym 87

czas namaczania zależy od wielkości naszego strączka, to nic bardziej mylnego. Sprawą kluczową jest grubość skórki. I tak- te strączki, których skórka jest gruba (czyli generalnie znakomita większość m.in. ciecierzyca lub fasola), przed gotowaniem musimy namoczyć od 5-14 h (najlepiej przez całą noc), inaczej czas gotowania wydłuży się nawet do 120 minut, przy czym skórka i tak pozostanie irytująco(...)Kotleciki z czerwonej soczewicy i płatków ryżowych z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka w sosie miętowym Składniki na sałatkę z ogórka: 1 ogórek zielony pokrojony w kostki 150 g gęstego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanych listków mięty sól, pieprz Składniki na pieczone ziemniaczki: 8-9 ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ łyżeczki kurkumy

Moja Mama Gotuje
Hummus, za’atar i granaty 161

gotowanie. Wielogodzinne wspólne krojenie, mieszanie, przyprawianie, próbowanie, picie kawy, podjadanie i rozmowy. Jeśli czegoś brakowało, wystarczyło wyjść do ogrodu babci przy domu, gdzie można było znaleźć świeżą miętę, kolendrę, ciecierzycę, a nawet oliwki. Tak mijały godziny. Nasza libańska przygoda jest wciąż przed nami. Myślimy o niej, odkąd dostaliśmy od naszej przyjaciółki worek zataru przywieziony z podróży do tego kraju(...)kwiatowych, ryżu, soczewicy, fasoli, mięsa, serów, warzyw i owoców, orzechów i ziaren. Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past z bobu, zupę krem z czonsku, migdałów i granatów, tuńczyka w sumaku z arbuzem, liście winorośli z mięsem, marchewki pieczone

GRUBY WAŁEK
Sojonez – wegański majonez 233

nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią(...)czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Sprawdź również przepis na pastę bezjajeczną ! Artykuł

Blendman
Sojonez – wegański majonez 157

nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią(...)czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Składniki: Mleko sojowe – 200ml Olej

Blendman
Harira - pożywna zupa marokańska 140

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 145

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 192

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A

ladykitchen
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 126

sobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu były manty z ujgujską sałatką lan say. Był to przepis z warsztatów kuchni Azji Środkowej. Dokładnie taki zestaw jadłam potem w Samarkandzie. Jeśli dodamy do tego, że w Uzbekistanie jada się często moją ukochaną surówkę(...)kuminu, kurkumy, papryki w proszku, rodzynek i suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: ciecierzyca, jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Składniki: masło klarowane lub smalec do smażenia 3 marchewki obrane i pokrojone w grube paski duża cebula obrana i pokrojona

Ugotowane pozamiatane
Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7312

połączenie genialne. Smakuje niemal każdemu. Składająca się z tych składników sałatka caprese to narodowe włoskie danie i jedna z najpopularniejszych przystawek na świecie. Tradycyjną sałatkę, zamiast pokrojonych w plastry składników, możemy podać niekonwencjonalnie, używając pomidorków koktajlowych i mini-mozzarelli, które należy umieścić na wykałaczce. W ten sposób nasza mini-sałatka będzie wygodna do jedzenia (nawet na stojąco), a dodatkowo ładnie(...)/dyni (garść). Na przyjęciach często jako pierwsze znikają sałatki. Sałatka imprezowa powinna być sycąca, ale ciężkie, majonezowe powoli odchodzą do lamusa. Smak sałatce dyktuje odpowiedni dressing. Nie jest łatwo wyważyć jego smak. Jeśli zmieszacie dobrej jakości oliwę z oliwek wraz z wyrazistą pastą z suszonych pomidorów otrzymacie pyszną bazę do sałatek makaronowych. W małej miseczce łączymy dwie czubate łyżki pasty

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania