pachnące przyprawami danie wegetariańskie pokocha każdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti w wersji wege. Pokażemy Wam też jak można zastąpić kanapkę do pracy – pożywną sałatką z naszą ukochaną komosą . Ponieważ coraz częściej pytacie nas o przepisy wege lub wegetariańskie – w tym menu znajdziecie jeszcze – szybką wersję ratatouille i zupę brokułową z mielonymi migdałami(...)tydzień – co zamiast fast food wygląda tak: Co zamiast fast food – menu na tydzień Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego sera Czwartek – Focaccia z kaszanką Piątek – Zupa brokułowa z migdałami i grzanką
Niedzielny kucharzdodatkami (np. granolą, płatkami owsianymi, nasionami chia, orzechami). Smoothie bowl to pożywny i kolorowy posiłek pełen witamin i błonnika. Hummus – to pasta z ciecierzycy podawana z pieczywem lub warzywami. Wystarczy wrzucić do blendera ugotowaną ciecierzycę (około 1 szklanki), dodać pastę tahini (około 1/4 szklanki), sok z cytryny (około 2 łyżki), czosnek (około 2 ząbki), sól, pieprz i inne przyprawy(...)uznania (np. kumin, papryka) i zmiksować na gładko. Można także dodać do hummusu oliwę z oliwek dla kremowości i dekoracji. Hummus to bogate źródło białka, żelaza i kwasu foliowego. Sałatka – to lekka i orzeźwiająca potrawa z warzyw i owoców. Wystarczy pokroić warzywa (np. sałatę, pomidory, ogórki) i owoce (np. jabłka, gruszki, winogrona) na kawałki i wymieszać w dużej misce
ProstePesto.plsmaczniejsza, ma mniej wody i pestek, można ją jeść na surowo! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem(...)kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne
Moja smaczna kuchniaCiecierzyca moja nowa miłość :) Serio, nie wiem dlaczego tak długo szukałyśmy się nawzajem. Najważniejsze jednak, że się odnalazłyśmy. Odkrywam nowe smaki i nowe zastosowania dla niej. Tym razem coś dla chcących nowego smaku majonezu. Jak dla mnie idealne odzwierciedlenie smaku dla zwykłego majonezu, tylko w zdrowszej wersji. Majonez ten idealnie nadaje się na kanapki czy do sałatek. Składniki
Gotowanie z pasjąTen hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazimnej wodzie lub włożeniu jej do miski z lodem. Ten krok pomaga zatrzymać gotowanie fasolki i zachować jej piękny zielony kolor. Przepisy na smaczne dania z fasolką szparagową Sałatka z fasolką szparagową, pomidorami i fetą: Składniki: fasolka szparagowa, pomidory koktajlowe, ser feta, oliwa z oliwek, sok z cytryny, świeży koperek, sól, pieprz. Gotowaną i przestudzoną fasolkę szparagową połącz z pokrojonymi(...)sałatki i dania jednogarnkowe. Fasolka szparagowa gotowanie - podsumowanie Gotowanie fasolki szparagowej to prosta i smaczna przyjemność, która warto wypróbować. W tym artykule omówiliśmy szczegółowo, jak gotować fasolkę szparagową, jakie ma właściwości odżywcze oraz zaproponowaliśmy kilka smacznych przepisów. Zachęcamy do eksperymentowania z fasolką szparagową w kuchni i cieszenia się jej delikatnym smakiem i wartościami odżywczymi. Smacznego gotowania! Poznaj inne artykuły: Ciecierzyca
Podstawy GotowaniaTen hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze
Cztery FajeryW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja DelicjaW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja Delicjakromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie! Polecam! Ajwar: * papryka czerwona- 2 duże szt. * bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża(...)czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka) Dodatkowo: * makaron spaghetti * ciecierzyca w puszce Ajwar: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół. Warzywa- bakłażana i paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową
Kraina Miodem Płynącapołączeniu z ryżem stanowi świetny duet. Kotlety rybne upiekłam w piekarniku by były bardziej lekkostrawne, ale jeśli chcecie można usmażyć je na oleju na złoto. Podałam je z sałatką z kapusty typu coleslaw . PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE Z WĘDZONEJ MAKRELI Składniki na kotlety rybne z wędzonej makreli: 100g ryżu suchego 1 wędzona makrela 3 duże cebule olej roślinny (np rzepakowy(...)kokosowy lub oliwa) 1 jajko pół marchewki startej na tarce o drobnych oczkach 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej ( w wersji bezglutenowej można użyć mąki z ciecierzycy lub drobnej kaszki kukurydzianej) sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego Jak zrobić kotlety rybne z wędzonej makreli: Zaczynamy od przygotowania ryżu. Najpierw płuczemy go pod bieżąca wodą, odcedzamy
Dorota Smakujeprzyjemną strukturę i wyjątkowy aromat. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pieczonego kalafiora, koniecznie spróbujcie, gwarantuję że odmieni wasze podejście do tego warzywa. Upieczony kalafior może stać się składnikiem różnych sałatek, bazą aromatycznej, kremowej zupy lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Moja propozycja to duet kalafiora z hummusem i dodatkowo z warzywami i ziołami. W każdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam! Składniki(...)mały kalafior (około 750 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody
Smakowity Blog KulinarnyJeśli nie znacie jeszcze mąki z ciecierzycy koniecznie musicie ją wypróbować! Zapewniam Was, że będzie to znajomość na dłużej ;) Ja po pierwszym użyciu tej mąki byłam sceptyczna, bo ma ona wyrazisty i dość specyficzny smak. Ale postanowiłam dać jej drugą szansę i metodą prób i błędów zaprzyjaźniłyśmy się :P Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję do wytrawnych placków, naleśników albo(...)ciecierzycy. Przepis z serii tych minimalistycznych - bez jajek, nabiału i tylko trzy składniki. PRZEPIS BEZGLUTENOWE PLACKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 7-8 małych placków 3 duże łyżki mąki z ciecierzycy Woda Łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy (u mnie oregano, wędzona i słodka papryka, sól, pieprz) W misce wymieszać dokładnie mąkę z ciecierzycy
HealthyCreationsKocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo... Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie(...)Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami suszonymi. Składniki: 300g ciecierzycy ugotowanej bądź z puszki ząbek czosnku 50g oliwek zielonych 10 pomidorów suszonych z oleju 2 łyżki tahini 1 łyżka majeranku pieprz i sól Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pastę najlepiej zapakować do pojemnika zamykanego próżniowo. Przechowujemy w lodówce
Apetyt na ZieloneZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk ale tym
Moje Małe Czarowanie