musiałam ją zrobić bez niego. Troszkę żałuję, bo bardzo lubię jego dodatek, szczególnie do kaszy gryczanej. Sałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 papryka 4 ogórki konserwowe pół opakowania fety kawałek pora (biała część) pieprz (ew. sól) 1 łyżeczka musztardy(...)ogórka wymieszać. Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona). Polać sałatkę sosem
Sto kolorów kuchnisałatka jest banalnie prosta. Ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze. I ta sałatka właśnie taka jest czyli bardzo smaczna. teraz gdy dużo osób ma swoje warzywa może taka sałatkę jeść codziennie i na pewno Mu się nie znudzi. Mnie na pewno nie.4 pomidory1 pęczek rzodkiewki1 pęczek szczypioru3 łyżki ( duże ) greckiego jogurtusól morska do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok(...)posiekać.. Pomidory pokroić na ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację
Ewa w kuchniSałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem
zobacz ich smakmówiąc to byłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna sałatka autorstwa mojej Siostry. Sałatka była podawana na urodzinach ale idealnie nadaje się na Święta. Polecam, sałatka może jest trochę pracochłonna ale za to smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz(...)tarce na grubych oczkach. Ogórka kroję w drobną kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka
Gotowanie Patkidłuższego czasu zaczęłam dość regularnie zamiast obiadu, jeść pełnowartościową sałatkę, można ją szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu
SMYKWKUCHNIZaskoczcie swoich gości taką oto nietypową sałatką (pomysł od koleżanki Krystyny). Tofu można zastąpić fetą, a rukolę sałatą masłową lub szpinakiem. Składniki: kilkanaście liści rukoli 1 opakowanie wędzonego tofu i olej lub feta 1/3 filiżanki pestek słonecznika 2-3 suszone pomidory (w oleju, lub więcej) Porwij liście sałaty i umieść w misce. Jeśli używasz tofu, pokrój go w drobną kostkę(...)patelni. Pomidory połóż na papierowym ręczniku (niech wsiąknie olej), następnie drobno je pokrój. Do miski z sałatą dodaj tofu/fetę, pestki słonecznika i suszone pomidory. Delikatnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę olejem z suszonych pomidorów i/lub dodać ulubione zioła, ale ostrożnie bo olej jest dość wyraźny w smaku. Pogoda piękna, więc ruszamy na spacer po Rzeszowie. Świetny przewodnik przygotował zespół resinetu
Qlinarnie i QlinarnieTortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy.Składniki:opakowanie tortellini, np. z szynką2 duże pomidory 1 duży zielony ogórek1 puszka kukurydzykoperek2 ząbki czosnkumajonezsól, pieprzSposób przyrządzenia:Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy(...)przelewać wodą. Pomidory i ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie smaki się połączyły, a potem już tylko jeść
upichcicSkładniki: 2 jajka rozmiar M 3-4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g) garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1/2 średniej wielkości cebuli (ok. 50 g) kilka plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku z cytryny pieprz(...)pokrywką i smażyłam tylko napo jednej stronie na najmniejszym ogniu kilka minut do ścięcia jajek (na górze mogą być lekko płynne - to nic :) ) 4. Do miseczki wrzuciłam plasterki ogórka, sałatkę i resztę pomidorków, skropiłam cytrynką i oprószyłam pieprzem. 5. Omlet delikatnie zsunęłam na talerz. Podałam z sałatką. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza*: 337 kcal 23,8 g białka
Vroblewska-fitlifeSkładniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSKŁADNIKI:1 woreczek ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 jajkaOliwki zielone1/2 kulki mozzarelliKukurydza słodkaSzczypiorekKoperekJogurt naturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu
kulinarnyJaRobimy coś lekkiego na kolację. Niewiele składników, bo tylko jajka, ogórki kiszone, cebulka i majonez. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę
Maminek kulinarnyskładniki:200 g paluszków krabowych300 g pomidorków koktajlowych200 g serka wiejskiego ziarnistego2 łyżki posiekanego szczypiorkudo smaku sól ziołowa Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki
Monia miesza i gotujeBardzo smaczna alternatywa dla sałatek kupnych w słoikach, w których nie wiadomo, co (oprócz warzyw) jeszcze pływa ;) Taka sałatka pasuje zarówno do obiadu, do kanapek czy innych dań, które dobrze - smakiem - komponują się z zalewą octową. Składniki: 3 kg zielonych pomidorów 3 marchewki 5 cebul 2 czerwone papryki 1/2 l octu 10% 2,5 l wody 1 łyżeczka oleju(...)dokładnym wymieszaniu. Będziemy mieć pewność, że składniki będą równomiernie wymieszane co pozwoli na to, aby w każdym słoiku była mniej więcej taka sama ilość warzyw. Czyli przekładamy część pomidorów - mieszamy i znowu dodajemy część pomidorów i mieszamy - postępujemy tak do wczerpania pomidorów Wyparzamy wszystkie słoiki wrzątkiem. Nakrętki myjemy Przekładamy wymieszaną sałatkę do słoików, zostawiając od góry trochę miejsca
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na sałatę z wątróbką już kiedyś tutaj zapisywałam. Dziś z pomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się niechęci do wątróbki. Sok malinowy naprawdę genialnie tu pasuje. Polecam :) Składniki : mix sałat (u mnie rukola i lodowa odmiany Królowa lata) kilkanaście liści kolendry (z ogonkami) 4 wątróbki indycze ewentualnie : łyżka mąki 6 sporych(...)stron na chrupko. Uwaga - wątróbka mocno strzela z patelni podczas smażenia! Trzeba zatem smażyć pod przykryciem. Wątróbkę wyłożyć na sałatę i polać sosem. Podawać, gdy wątróbka jest gorąca. ----------- Podobne: Sałatka z mango i cykorią Sałatka z makrelą i kolendrą Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodzie