smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100(...)arachidowego (ja daję pół na pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe
Food SquareWiosenna surówka, prosta i smaczna.Składniki-pęczek rzodkiewki-kilka liści sałaty-szczypiorek-koperek-jogurt naturalny lub śmietana-sól Warzywa myjemy.Liście sałaty
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty.Składniki:-pół główki kapusty-jedna duża marchewka-jabłko-szczypior-koperek-sok z cytryny do smaku-2 łyżki oleju-przyprawa
Maminek kulinarnypysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego lub winnego2
My Culinary ArtDomowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami.Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal
SzczyptaSmaQWaszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika
Czerwona PorzeczkaDoskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja to śniadanie bądz kolacja, dla tych
Z Kuchni Do KuchniDziś Światowy Dzień Makaronu więc i na blogu makaronowy wpis. Pyszna prosta i sycąca sałatka. Tylko trzy produkty wystarczą aby wyczarować coś pysznego na wielki apetyt.sk
Monia miesza i gotujeEkspresowa sałatka, którą można przygotować, gdy niespodziewanie zadzwonią znajomi oznajmiając "za chwilę będziemy":) Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego (ja nie lubię, więc nie dałam) woreczek ryżu majonez wegański lub zwykły natka pietruszki Produkty z puszek odsączamy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Smacznego
chwile dla mnieTeraz jest sezon na najsmaczniejsze młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek. Składniki: 0,5 kg szparagów0,5 kg kapusty30 dag truskawek15 oliwekSos.4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki jasnego balsamicosól ,pieprz ,cukierKapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje.Szparagi oczyścić ,ugotować
Kulinarny karnet Christopherasezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. tagliatelle ze szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeżo zmielony pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki
Kulinarne przygody Gatityjesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni. Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku
Kulinarne przygody Gatitypsiak jest dość chorowity i lękliwy więc będąc w schronisku jego stan zdrowia się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku sól i pieprz
NaKońcuJęzykaProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego.Składniki na 2 porcje:rukola2 pomidorygarść czarnych oliwek200 g sera fetaoliwa
wyzwania kuchenneIdealny dodatek do zup czy sałatek. Sprawdzą się zawsze. Są szybkie i proste w przygotowaniu. grzanki czosnkowe Składniki : * bagietka * 4 łyżki oliwy * ząbek czosnku Przygotowanie : Bagietkę pokrojoną w małe kanapki nacieramy oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut. Opiekany na suchej patelni bądź w piekarniku uważając by czosnek nam się nie spalił
Magiczne Życie Marty