Letnia sałatka idealna na dzisiejszą piękną pogodę, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciepłego :) Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek gruntowy - 3 pomidory - 1 czarna rzepa - 250 g mozarelli - garść kiełków - garść zielonego groszku konserwowego - 1/2 szklanki kuskusu - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek extra virgin Przygotowanie: Kuskus zalewamy zagotowaną posoloną wodą
Zainspirowana w kuchnipracownicy doradzą jaki piekarnik wybrać. Warto też odwiedzić stronę www.gorenje.pl Dla tych, którzy dotrwali do końca, przepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki
Stare Garycały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm 500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn 4 główki (!) czosnku Na początek wyciskamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego
Słodkie okruszkispotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku
Chilli Czosnek i Oliwasałaty lodowej szczypiorek ewentualnie jajka Przygotowanie : Umyte pomidory i rzodkiewki kroimy nie dość drobno :) Sałatę rwiemy, szczypiorek siekamy, jajka można pokroić w ósemki Składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz, mieszamy Jeśli lubimy majonez to dodamy go do sałatki ( można zmieszać z jogurtem
Proste Potrawychrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym (odsączonego) - puszka kukurydzy - 1 duża cukinia
Kuchnia Ellieekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie. Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi inspiracja BBC Good Food Składniki (na 2 porcje): 2 pomarańcze mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego
Chilli Czosnek i Oliwasił przed siebie, byle do piątku. Bez sensu.Myślę, że czas na zmiany, czas na delektowanie się każdym dniem, czas na moją przepyszną sałatkę, bez wtranżolenia ale ze smakowaniem każdego kęsa, zróbmy to samo z życiem... Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko zielonej soczewicy 1 zielony ogórek 1 pomidor obrany ze skórki 1 papryka łyżka majonezu
pieprzny smaczekPoniżej moja wersja słynnej sałatki wymyślonej przez Oscara Tschirky’ego w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Składniki: 2 małe jabłka ½ małego selera 2 liście kapusty białej garść orzechów garść rodzynek sok z cytryny, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki śmietany Pokrój drobno: jabłka, seler, kapustę, orzechy. Przełóż do miski. Dodaj rodzynki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą
Qlinarnie i QlinarnieWitam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny
Kuchnia Beatypodając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko zniknęły z talerza, a rodzinka odeszła od stołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimarchew jest dla nas bardzo dobra zawiera wiele witamin i zdrowych protein wiemy wszyscy. Zrobiłam tę sałatkę na śniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki:3 średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy
Kulinarna rozmowaDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu
mojewypiekiinietylkospód koszyka:kilogram ziemniaków2 jajka30 dag pieczarek1 cebulasuszony majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz1 łyżka mąkioliwa do smażenia1 jajko do posmarowaniaSkładniki na sałatkę:kilka pomidorków koktajlowychbiały serek śmietankowykilka rzodkiewekopakowanie sałaty mix ( rzymska, roszponka, rukola, lodowa)składniki na winegret:łyżka octu winnego albo soku z cytryny
Bon Appetit Małgorzatyubiegły weekend zrobiłam taką sałatkę i bardzo mi przypadła do gustu. Z chęcią powtórzyłabym ją w Święta!Składniki:1 słoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g)1 puszka kukurydzy3 jajka4-5 ogórków kiszonych1 jabłko1 cebula biała lub czerwona1/2 pęczka koperkumajonezmusztardapieprz i sólSposób wykonania:1. Pieczarki kroimy w plasterki.2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę
Kuchnia domowa AniPrzed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/, na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/. Jednak czasem sięgam
UgotujmyTo.plczekolady.ObiadMój ostatni kuchenny bzik. 5 przemian. Psychofanką nie jestem. Ale od czasu do czasu upichcę coś w tym klimacie.A ta sałatka? Bomba! I nie myślcie, że kaloryczna. Wręcz przeciwnie. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych składników. Oczyszczających przypraw. I dobrodziejstwa w postaci bulguru i sezamu. No, bomba!Wypaśny bulgur 5 smakówKolacjaZnowu bulgur. Ale może być każda inna kasza
bastalenaZa oknem szaro, buro... Dziś postanowiłam zaprosić do mojej kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją
Kulinarne przygody GatityKolejny sposób na przechowanie smacznych warzyw na zimowe dni to zawekowanie gotowych do spożycia sałatek. Takie mieszanki warzywne można doprawiać wedle uznania i robić różne wariacje smakowe. Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzielodówka świeci pustkami? Spokojnie, nie ma sytuacji bez wyjścia! Jest to klasyczny, banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś" z "niczego". Po raz kolejny sałatka i po raz kolejny z tuńczykiem, ale jak go nie uwielbiać? Reszta składników to produkty, które są standardowo w wyposażeniu spiżarni, a nawet jeśli nie to z pewnością w asortymencie każdego pobliskiego spożywczaka.Przy okazji jeszcze
peanutbuttermonsterSzybka i pyszna sałatka makaronowa z brokułami i tuńczykiem na zimno,lub bezmięsne danie na ciepło :)SKŁADNIKI 200 g makaronu pełnoziarnistego świdry2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju1 duży brokuł (ok.500g)pół pęczka natki pietruszki sólpieprz PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu.Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej) na parze około 15 minut.Mieszamy z makaronem
Moje Kuchenne RewelacjeDziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami oraz szynką parmeńską. Składniki na 2 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) około 20 liści bazylii 10 czarnych oliwek bez pestek świeżo zmielony zielony pieprz oliwa ocet balsamiczny Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomidorki
Zabawa smakiemCoś dla fanów koziego sera.Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas
kulinarnyJaSalad with salmon and fennel. Składniki. 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/2 łyżeczki cukru miałkiego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 bulwy kopru włoskiego 100g łososia wędzonego 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka koperku 1/2 cytryny pieprz Wykonanie. Do miseczki nałożyć musztardę, dosypać cukier drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny i utrzeć(...)łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny. Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli i ewentualnie tostami
Kulinarny karnet ChristopheraKażdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję
Kitchens AlphabetUwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie. Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie(...)miski przekładamy 2-3 garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkinasz wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naszą odporność. Witamina K natomiast odpowiedzialna jest za prawidłową krzepliwość krwi. W liściach jarmużu znajdziecie również składniki mineralne: żelazo - polecane dla osób z anemią, potas - dla tych, którzy mają nadciśnienie tętnicze. Nie wszyscy mogą jednak spożywać jarmuż w nieograniczonych ilościach. Roślina ta, podobnie jak wszystkie inne kapustne, zawiera(...)który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu 500 g cieciorki konserwowej 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 cebula
W kuchni Katierodzinne przyjęcia, wszelkiego rodzaju imprezy, czy spotkania przy grillu. Przygotowuje się ją dość szybko, tylko trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej, bo sałatka musi " poleżakować" w lodówce co najmniej 2 godzinki, aby makaron zmiękł, a smaki się przegryzły :) Składniki - zupki chińskie 2 opakowania - pierś wędzona z kurczaka 30 dkg - papryka 2 szt.( najlepiej dwa kolory : czerwona i zielona ) - ogórki konserwowe(...)obie papryki, ogórki konserwowe i ugotowane jajka kroję w drobna kosteczkę, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną zieloną cebulkę. Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję trzy łyżki śmietany i sześć łyżek majonezu, doprawiam wegetą delikatnie pieprzem. Jeśli dodaję wegetę nie dodaję już soli i odwrotnie. Sałatke dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogródZachciewajek ciąg dalszy. Na prośbę mojej prywatnej ekipy. Sałatka pieczarkowa bez dodatku jajek. Dzięki temu nie jest mdła i ma wyrazisty smak. Połączenie dość intrygujące, ale naprawdę warte spróbowania. Składniki: Pół kilograma pieczarek 1 puszka kukurydzy kilka sztuk ogórków kiszonych 1 mniejsza cebula majonez pieprz czarny do smaku Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Gotujemy
Malinowe PocałunkiCzerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu(...)się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów ser z majonezem warstwa krakersów masa z tuńczykiem warstwa krakersów białka żółtka Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem. Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPlacek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego(...)żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą. Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta
Sajkofanka smakuZdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.Składniki dla
wyzwania kuchenne