SZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA
SMYKWKUCHNISkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki:1/2 kapusty pekińskiej1/2 pora1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania
Kuchnia domowa AniSkładniki:25 dag szynki drobiowej1 słoik papryki konserwowej1 słoik selera krojonego w paski1 puszka kukurydzy1 porsól, pieprzmajonezSposób wykonania:1. Szynkę kroimy w kostkę.2. Pora kroimy
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1
Mango PapajaSkładniki: pół główki sałaty lodowej 3 jaja jeden pomidor 20 gram bryndzy 50 gram sera z niebieską pleśnią dymka pół białej papryki Sałatę lodową rwiemy
Mango PapajaZ racji, że na jakiś czas pożegnałam się ze słodkościami... a raczej ograniczyłam ich spożycie - mój organizm bardzo, ale to bardzo łaknie czegoś słodkiego.Z potrzeby
kolorowotorcikowoSkładniki: marchew 4 sztuki, seler korzeniowy 1 mały, pietruszka gotowana 2 sztuki, ziemniaki ugotowane 8 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, ogórek kiszony 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, majonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek(...)kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light i soli dać mało bo matiasy są słone sałatkę schować do lodówki na 1 godzinę i przed podaniem nałożyć sałatkę na niemoczone matiasy i zawinąć w roladki smaczna przekąska do wódeczki lub na kolację...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięimprezkowy stół na 31 grudnia, ale rówie dobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól(...)grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również tuż
Kuchnia po mojemuSkładniki: -500g dowolnego mięsa mielonego -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso(...)zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji
Tanie przepisy studenckiestosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej.Dodaję go do sałatek ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam tak jak dziś – smażony w ziołach.Jest to danie fajne , lekkie , w sam raz na kolację lub podwieczorek.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* tofu naturalne – 1 op* miód – 2 łyżki* cytryna – 1 łyżka* lubczyk
Ostra na Słodkobędę się długo rozpisywała.. Po prostu uwielbiam ... Składniki:1 główka sałaty lodowej1/4 bagietki0,5 kg piersi kurczakasól,pieprzsłodka papryka2 ząbki czosnkujogurt grecki lub majonezWykonanie:Piersi kurczaka kroimy w nieduże paseczki. Oprószamy solą,pieprzem,słodka papryką,obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odcedzamy, studzimy.Bagietkę kroimy w niewielka kostkę, oprószamy papryką, obsmażamy na suchej patelni aby powstały maleńkie grzanki.Sałatę(...)lodową rwiemy na małe kawałki do salaterki, dodajemy grzanki, piersi z kurczaka. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z bagietkami czosnkowymi zapieczonymi w piekarniku. JEŚLI LUBIMY MOŻEMY SAŁATKĘ WZBOGACIĆPOMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I POKROJONYM W KOSTKĘ ŚWIEŻYM OGÓRKIEM
Z Majeczką w kuchniSałatka z pomidorów i serka wiejskiego...Kawałki soczystych, czerwonych pomidorów.Drobno posiekana cebula i szczypiorek.A całość oblepiona serkiem wiejskim.Pycha!Składniki:3 średnie pomidory;1 mała cebula;1/2 pęczka szczypiorku;200 g serka wiejskiego;Pieprz;Sól. Sposób przygotowania:Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Wymieszać.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać
Gospodyni MiejskaJajka, to jeden z podstawowych składników w mojej kuchni. Oprócz wartości odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania, przez obiad i deser, aż do kolacji. Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów(...)tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej
Pełny talerzdość zwarte, zapychające danie.Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię.Składniki (dla 2 osób):makaron2 żółtka4 łyżki śmietany 18%30g sera gran padano5 plastrów wędzonego boczkusól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła10 pomidorków koktajlowych1 niewielki brokuł (ok. 250g)pół małej cebuli czerwonejgarść liści bazylii1 ząbek czosnku3-4 łyżki oliwy z oliwekSposób(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystko łączymy. Solimy i pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu.Makaron z sosemMakaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.Podsmażamy boczek bez oliwy.W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz).Wylewamy wodę
W kuchni wieczoremzwolenników mimo że, jest w niej dosyć sporo czosnku. Można ją zrobić wcześniej bo, jak dłużej postoi to smaki się przegryzą. Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia. Teraz była jeszcze lepsza bo, dodałam majonezu kieleckiego z czosnkiem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 brokuł świeży 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki Majonez Kielecki z czosnkiem sól, pieprz do smaku(...)sitku, ostudzić i podzielić na malutkie różyczki. W misce wymieszać kurczaka, różyczki brokułu, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać majonez wymieszać i doprawić do smaku. Miskę z sałatką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ponownie wymieszać i jeśli jest zbyt sucha dodać majonezu ewentualnie doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeniedzielne przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę. Jest lekka, dietetyczna i bardzo smaczna. Doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 6 liści sałaty kruchej, 6 liści sałaty masłowej, 1 pomarańcza, 1 pojedynczy filet z kurczaka, 2,5 łyżki prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku(...)filetuję usuwając błonki. 2. Sałatę delikatnie mieszam z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami. 3. Śmietanę mieszam z jogurtem naturalnym, sokiem z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka idealna do grilla. Lekka, zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne!Składniki:1 pęczek botwiny (liście i łodygi)1 kostka sera bałkańskiegopół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona)można dodać pomidorki ale ja nie miałam :)Składniki na sos:1 łyżka musztardy1 łyżka miodu1 sok z cytrynysól, pieprzulubione zioła
Bon Appetit Małgorzatyparmeńskiej1 kulka mozzarelli1/2 awokado5 pomidorków koktajlowychrukolaparmezanoliwa z oliwekocet balsamicznyświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy liście rukoli, a na niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej
kulinarnyJanaturalny, jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. Miąższ
Grunt to przepis!