Przedstawiam pastę rybną z makreli bez dodatku majonezu. Nie byłam pewna czy ją przygotowywać i czy może być smaczna, jednak okazało się, że bardzo dobrze, że
Karola gotujedość ciekawie skomponowaną sałatkę z dwoma grzankami z pastą z awokado z kawałami miękkiej ośmiornicy w sałatce. Całość miała ciekawy smak, choć cenę uważam za dość wygórowaną. J. na pierwsze danie wybrał tym razem zupę. Wybrał ZUPPA DI PESCE sycylijska zupa rybna/ owoce morza/ pomarańcza/ świeża mięta (29 zł). Jestem wielką fanką zupy rybnej, moją nielubioną jest zupa Bouillabaisse
nietylkopasta.plczerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami(...)limonkę, które nadają im ciekawego smaku. Z przypraw królują tu sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, tajskia bazylia, trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet ryżowy i… cukier. To chyba jedyny minus tajskiej kuchni - Tajowie do wszystkiego dodają cukier. Nawet do shake’ów owocowych i sałatek. Również napoje są mocno przesłodzone, np. Fanta czy Sprite są tu dużo słodsze niż
Zawsze głodna!następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance rybnej. KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również z naszym udziałem - pysznie, wiosennie i zielono - ze szparagami - zapraszamy Was do spróbowania sałatki ze szparagami i zupę szaparagową! Ogromnie zachęcamy do zaglądnięcia do Kukbuka i dajcie znać jak Wam się
Plate of JoyPapryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego Papryczka chili Szczypiorek z dymki Kiełki Przygotowanie: Krok 1 Rozmroź
Niedzielny kucharzSurówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami. Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKrewetki - jak dla mnie to najlepsze owoce morza! Perfekcyjnie pasują do dań obiadowych jak i sałatek. Dzisiaj polecam wam wypróbować przepis na smażone krewetki
UgotowaćSurówka marchewkowo-selerowa z rzodkiewką to bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i bardzo zdrowa surówka obiadowa. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. A najważniejsze uwielbiają ją wszystkie dzieciaczki i te mniejsze i większe. Delikatna i słodziutka, zasmakuje nawet największemu niejadkowi :) Polecam :) Składniki - 4 większe marchewki - słoiczek selera sałatkowego ORZECH - 4-5 rzodkiewek - łyżka posiekanej zielonej cebulki(...)cytryny - 1 łyżka majonezu ( w wersji light jogurt naturalny ) Wykonanie Marchewkę i rzodkiewki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję odsączony z zalewy seler i zieloną cebulkę. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaję majonez i całośc delikatnie mieszam. Smacznego :) Jeśli lubicie sałatki z marchewka w roli głównej to jest ich kilka na blogu
Kuchnia z widokiem na ogródwiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi
kruche babeczkimyślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki(...)chwila szedł na obchód, czułam się bepziecznieji nie miałam poczucia, że coś sknocę. W ogóle, cały stres, obawy, rozwiały się, a pozostał tylko zapach unoszący się znadbulgoczącego rybnego wywaru na zupę. Wokół brzękały sztućce, trzaskały pokrywki, syczał szybkowar, skwierczał na patelni tłuszcz.A zapachy mieszały się ze sobą, tworząc niewidoczną chmurę, wypełniającą całe studio.Gdzieniegdzie Kuba krzątał się koło nas, zresztą
W kuchni Karmel-itkismak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół
Smaki Przyprawy i KolorySałatka z kurczakiem i kabaczkiemDwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka4 szalotki2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego.1 łyżeczka cukru2 łyżki stołowe soku(...)wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowaPasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz
Korniszonkibezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe(...)rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy z łososiem i szpinakiem Warstwowa sałatka z tuńczyka Sałatka z krewetkami
Ola la LCHFtego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy(...)gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki
Kolizje Smaków