Witajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się
Kuchnia PROzdrowotnaciągnie ją w stronę kuchni polskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę(...)łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza, 1 ząbek czosnku, sok z limonki, syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy, 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie), 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pieprz. Do podania: kwiaty czarnego bzu, grzanki pełnoziarniste. Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać. Ser pokroić
SzczyptaSmaQŚledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Ziemniaki są bogate w skrobię i białko roślinne. Cebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników
My Chcemy Jeśćjednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę do nich za jakiś czas.Do wyboru kilka burgerów, ceny 26-28 zł. Podawane z frytkami i sałatką sezonową.Caffe Trybunalska, ul. Rynek 4Na bardzo przez innych chwalonych burgerach byliśmy w Trybunalskiej we wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było(...)wiadomo, że każdemu zdarza się wpadka. Może Wy będziecie mieli więcej szczęścia. Burgery w cenie ok. 26 zł. Dodatki trzeba domówić oddzielnie (ok. 6 zł). U Fotografa, ul. Rybna 11Burgery w najlepszym piwnym lokalu w Lublinie są od niedawna. Fajny pomysł, do piwa mi pasują. Do wyboru 6 rodzajów, ceny od 16 do 19 zł. Na minus sos, który
Pasja Smakupołowie czasu mieszamy bułkę żeby równo się przypiekała. Fragmenty bagietki powinny być lekko zezłocone, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Gotowe? Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SOS DO SAŁATKI CAESAR Sos to nic innego jak majonez , czyli emulsja jajek i oleju – ale bardzo konkretny i w szczególny sposób doprawiony. Pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem(...)Zapisz Ząbek czosnku bardzo drobno siekamy z odrobiną soli i bokiem noża rozcieramy go na desce na pastę. Drobniutko siekamy fileciki anchois i mieszamy je z czosnkiem – powinny przypominać rybną, smarowną pastę. Oliwę mieszamy z olejem – najwygodniej w miarce z dzióbkiem, dzięki któremu łatwiej będzie tłuszcze powoli lać. Do misy malaksera (czyli robota kuchennego z ostrzem lub tarczami tnącymi
Karo in the Kitchenłosoś - awokado, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,5,90 zł/szt Spring Rolls krewetki - ananas, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,5,90 zł/szt Zostały podane z trzema sosami: rybnym, orzechowym i słodkim sosem sojowym. Bardzo apetycznie podane i zarazem smaczne. Warto pamiętać, że minimalna ilość rollsów, które można zamówić to dwie sztuki. Spring rollsy Równocześnie dostajemy: Nemy wegetariańskie(...)makaron sojowy, grzybki mun, kiełki, 4,90 zł/szt Minimalna ilość nemów, które można zamówić to dwie sztuki. Są smaczne, chrupiące i niezbyt tłuste. Nemy Następnie kolej na sałatki: sałatka Goi Tron z krewetkami, kalarepą, marchewką, kolendrą, orzeszkami ziemnymi sosem , 19,90 zł sałatka Bun kaczka - makaron ryżowy, sałata lodowa, kolendra, kiełki, prażona cebula, orzeszki ziemne
Kulinarne przygody Gatitynich wraz z alkoholem - 50 % rakiją oraz wiśniówką. W 30 st upale i zmęczeni szybko złapaliśmy wesołe humory :) Właściciel Stefano zabrał nas na miejscowy targ rybny, tak abyśmy mogli spróbować regionalnych przysmaków. Ilość świeżych i różnorodnych ryb była niesamowita, a każdy sprzedawca mniej lub bardziej zachęcał do kupna tychże morskich wspaniałości. Nabyliśmy drogą kupna małże(...)osobiście Stefano. Przepis zamieszczę w kolejnych postach. Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :) Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo
Łycha smakówTuńczyk! bomba białkowa z małą ilością kalorii :) Ten z puszki jest suchy i nudny, ale świeży niczym wołowy stek smakuje wyśmienicie. Jego ceny są zbliżone do
Kuchnia PROzdrowotnaFilety śledziowe - 5-6 szt cebula - 3 szt śmietana 18% - 1/2 szkl majonez - 2-3 łyżki pieprz Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli, odsączyć z nadmiaru
Camilla w kuchniSurówka z marchewki i pora Bardzo prosta propozycja do dań obiadowych , szczególnie dobra zimą , kiedy warzyw pod ręka jest mniej . Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś
Ogrodnik w podróżyJest to prawda powszechnie wiadoma, że najprostsze rozwiązania kulinarne okazują się strzałem w dziesiątkę. Ta surówka nie wymaga zbyt wiele uwagi a jest pyszna. Wyrazisty smak
Szefowa kuchniLato niby jest. A jak jest lato, to przyrządzamy chłodnik i wtedy robi się zimno. Zawsze. Co roku. W zeszłym tygodniu też 😉 Więc może jak zrobimy
slodkokwasnapleksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości(...)bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy. Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów : soczewica fasola bób
Di gotujebyło kilka w tym m.in. na pomoczkę i pyszne bataty z grilla ( oj, w końcu muszę je zrobić domownikom) – zdjęcie powyżej. Kolejnym przepisem była sałatka z pieczonego na grillu bakłażana, był łosoś grillowany na cedrowej deseczce – mój przepis tu , prosty Karola był zdecydowanie bardziej utrudniony ;) ale równie pyszny w smaku(...)jest pobyć w tak fajnym otoczeniu przyrody, posłuchać, spróbować aaa i można się załapać ;) na wspólne gotowanie z Karolem. W takim uczestniczyło wtedy kilka osób przygotowując kilka rodzajów zup rybnych. Poziom 511 spotkanie kulinarne z Karolem Okrasą
Kuchnia na wzgórzuRumiane pierożki z gęsiną podane z bukietem sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt(...)jedliśmy u znajomej, z którą byliśmy, więc nasz punkt widzenia równa wszystko do tego poziomu. I w większości przypadków pozycje restauracyjne przegrywają ;); koszt: 19 zł Wyśmienita zupa rybna na pomidorach z sandaczem, łososiem i mięsem raka - nie próbowałam, ale podobno była poprawna. Jeden z zarzutów dotyczył tego, że była niedoprawiona (zresztą nie był to jedyna niedoprawiona rzecz, której
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!