nich zajrzę po kolejne inspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę(...)zimno zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin A, E, C, D, zawiera także betakaroten i lecytynę. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - idealny do dań na zimno: sałatek, surówek czy dipów, ale także do tych na ciepło: zup czy wypieków. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna
Grunt to przepis!już sam tytuł brzmi nad wyraz zachęcająco, bo kto nie chciałby gotować zdrowo dla swojej rodziny? No właśnie Głównie dlatego zdecydowałam się na ten właśnie egzemplarz Śniadania, zupy, zapiekanki, sałatki… między innymi takie przepisy znajdziemy u Jamiego, czyli dokładnie to, co najczęściej przygotowujemy w naszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej(...)skromnej biblioteczce, by kiedyś mogły korzystać z niej moje dzieci Jamie poza przepisami, dzieli się w książce także wszelakimi kuchennymi trikami, jak chociażby sposób na chrupiące i zdrowe paluszki rybne, czy nuggetsy z podwójną dawką błonnika Podsumowanie nasuwa się więc samo – jeżeli możemy i mamy okazję sprawić by potrawy, które przygotowujemy na co dzień, były dla nas i naszej
NiePieprz.plwyglądu przypomina ciasto :) Przepis znaleziony u Dorotki na blogu Daktyle W Czekoladzie . W internecie jest już bardzo popularny i nie mogło go zabraknąć i u mnie :) Nie dość że sałatka wygląda super to jeszcze jest pyszna :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: 18 szt. krakersów 1 puszka szprotek w pomidorach (dałam filety śledziowe w pomidorach) 3 jajka 50 g żółtego sera(...)paprykę w proszku, wymieszać. Szczypiorek drobno pokroić. Wykonanie: Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej
Na Ciasteczkowych Papierachfilety śledziowe - 1/2 kg mleko zimne - 2 szkl ogórki kiszone - 6 szt fasola biała konserwowa - 1 puszka cebula - 2 szt sól pieprz majonez Filety śledziowe wymoczyć
Camilla w kuchnifilety śledziowe - 50 dag cebula - 3 szt ananas w plastrach - 8 szt majonez - 1/2 szklanki sok z ananasa - 1/4 szkl sól pieprz Śledzie wymoczyć z nadmiaru
Camilla w kuchnidanie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich dań i chętnie testuję różne przepisy. Ten na orzechowe klopsiki z kaszy quinoa(...)kaszy quinoa i ciecierzycy Drukuj Prep time 30 min Cook time 25 min Total time 55 min Klopsiki z kaszy quinoa z ciecierzycą i orzeszkami ziemnymi z sałatką z marchewki i kiełków w sosie orzeszkowym Ingredients KLOPSIKI puszka ciecierzycy w zalewie ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego
Cooking for EmilyWaflowe jajka z nadzieniem będą idealną przekąską na wielkanocne śniadanie. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2
Kolorowa kuchnia Elkibędzie szklista. Dodać mięso i podsmażać około 5 min. Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą(...)więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą
królestwo garówwedług tego przepisu wychodzą niczym z dobrej smażalni nad łowiskiem. Przepełnione aromatem czosnku i ziół, po prostu pyszne. Składniki: dwa świeże wypatroszone pstrągi, najlepiej z łowiska lub zaufanego sklepu rybnego, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyżka posiekanej pietruszki, łyżeczka suszonego majeranku, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, mąka pszenna, olej. Zrób tak: pstrągi trzeba zamarynować, tylko wtedy będą naprawdę aromatyczne. Czosnek(...)około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Idealne na letni obiad w towarzystwie sałatki. Jeśli nie liczycie kalorii, super będą też frytki. * Na zdjęcia pstrągi leżą na patelni, z której wcześniej zlaliśmy prawie cały olej. Artykuł Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] pochodzi
Kulinarna PolskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla Was przepis na śledzie po japońsku. Trochę zmieniłam formę ich podania, w wyglądzie przypominają przystawkę, która
Marta Gotujesumie to się nawet zastanawiałam czy nie nazwać jej sałatką, bo w końcu buraczki trzeba wpierw ugotować, więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią. Składniki: 1 kg długich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu(...)przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, olej, sól i pieprz oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum 15-20 minut, aż smaki się połączą. Podawać do dań mięsnych, rybnych oraz jarskich...Smacznego
Gosia gotujegospodarstwie Państwa Grabaciaków sery-kozie.pl , rzut oka na dojrzewające sery, łyk mleka „prosto od kozy”, zakup serów na kolację i w drogę.... Kolejnym przystankiem na naszej drodze była wizyta w Gospodarstwie Rybnym Pstrąg w Chechle, gdzie zjedliśmy ciepłe, wyjęte prosto z wędzarni pstrągi i węgorza. Wspaniałe.... co, tu dużo mówić... to nie to, co na co dzień możemy kupić w sklepie(...)ujęcia głębinowego.. no, ale popływamy później... Po dniu pełnym wrażeń, w końcu przystępujemy do gotowania... ale najpierw łyk nalewki pigwowej, przygotowanej przez Grześka Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem, polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową
królestwo garówW moim domu o jakiegoś czasu minimum raz w tygodniu podawana jest ryba w różnych postaciach. Bo jest zdrowa i moim zdaniem smaczniejsza jak jakiekolwiek mięso
Tradycyjna KuchniaMatyjasy w oleju – 4 0 dag ogórki konserwowe – 3 szt papryka żółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt
Camilla w kuchni