sałatka rybna - 585 przepisów (strona:29/39)

Proste czerwone curry z kurczaka 223

Proste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie

Cztery Fajery
Warsztaty z North Fish i Folwark 155

prosto z grilla.  Warsztaty z North Fish i Folwark 10 czerwca w warszawskim studiu Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę Folwark. Warsztaty poprowadził Łukasz Jończyk, doradca kulinarny North Fish. Po krótkim wstępie, pysznych przekąskach i  doskonałych świeżych koktajlach owocowych, które również są serwowane w restauracjach(...)zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza.   Krewetki słodko-kwaśnie podane z  aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za  zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło

Kulinarne przygody Gatity
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 174

Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe(...)pomarańczy sok z 1 szt. limonki/cytryny kawałek 2-3 cm świeżego imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe

potrawyregionalne
Ośmiorniczki w sosie śmietanowym z makaronem ryżowym i sałatką hiszpańską 192

SKŁADNIKI: 200 g marynowanych w oleju ośmiorniczek 2 łyżki posiekanej natki 1 posiekany ząbek czosnku szczypta chilli łyżka masła czosnkowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz

ClauditteMissCooking
Kuchnia gruzińska 340

rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński(...)tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje

Poezja smaku
Tatar z łososia – w japońskim stylu 158

kroimy w bardzo drobną kostkę. Filet z łososia pozbawiamy skóry (można ją zamrozić i wykorzystać później, np. do zrobienia bulionu do zupy miso lub do każdej innej zupy rybnej) i kroimy mięso ostrym nożem w bardzo drobną – nie większą niż półcentymetrową – kostkę.   Do tatara starajcie się zawsze kupować jajka jak najświeższe i jak najlepszej jakości. Idealne byłyby prawdziwe wiejskie(...)Srirachy albo oleju chili. Próbujemy – jeśli trzeba tatara dosalamy.   Podajemy tatar klasycznie – z rolkami futomaki z ogórkiem wężowym, posypany ziarenkami prażonego sezamu i szczypiorem, z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame, z sosem sojowym i chrzanem wasabi, albo na tostowanej, pszennej francuskiej bagietce. SKŁADNIKI 400-450g filetu z łososia pacyficznego 120g pora – tylko biała i jasnozielona część

Karo in the Kitchen
Kotleciki z mintaja 177

wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :)  Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się sprawdzają :) Składniki na około 14 sztuk: 6 kostek mrożonego mintaja (około 600g) 1 duża cebula 1 jajko 1 mała(...)kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 662

Wreszcie zabieram się za przepis z regionu, w którym mieszkam. Tym razem przygotowuję śledzie po kaszubsku. To propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. To też idealny

Kuchennyviral.pl
Nuggets z dorsza z pieca 157

jedynie 30 minut, co przy takiej porcji (800 g) jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty i ziemniaki pod każdą postacią to najprostsze, najsmaczniejsze i najtańsze dodatki do ryby(...)łyżka soku z cytryny sól i pieprz gruboziarnisty do smaku Kapustę i marchewkę pokrój cieniutko. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Przygotuj sałatkę trochę wcześniej aby kapusta skruszała nieco. Pieczone ziemniaki z papryką 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli

codojedzenia
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 175

szykuję w tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć(...)następnie obsyp ¼ posypki.  Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką. ➤ Rada: W ten sam sposób możesz przygotować także inne gatunki ryb, np. łososia, mintaja czy mirunę.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinak z łososiem i "Przepowiednia" 187

Dni stają się coraz dłuższe i nasze oczy nareszcie korzystają ze światła dziennego, a nie sztucznego 😊 Mnie jednak nie mija szał na szpinak 😉 zwłaszcza, że o

Weekendy w domu i ogrodzie
Ośmiornica prosty przepis 234

miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku przepis na ośmiornicę Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki: – ośmiornica(...)przetarte przez praskę. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno w sałatce, na kanapkach. Idealnym dodatkiem są sałatki ziemniaczane i sałaty. SMACZNEGO! Artykuł Ośmiornica prosty przepis pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 255

ludzkiej cenie, ostatnio jedyne co udało mi się znaleźć w sklepach to "tuńczyk promocja" i puste miejsce pod tabliczką. Byłam już naprawdę mocno zrezygnowana, pogodziłam się z faktem, że rybny stek nie jest mi pisany... wtedy moim oczom ukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę do koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli(...)dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić

DefinicjaSmaku
Kalabria – przewodnik kulinarny 178

trudny do odhaczenia. Olejek z bergamotki jest tak powszechny w kuchni kalabryjskiej jak u nas cytryna i podobnie jej się używa. Nadaje cytrusowego aromatu lodom, ciastkom, ale też daniom rybnym i słynnej kiełbasie nduja. W każdym sklepie kupimy sobie bergamotkową lemoniadę, a na wieczór możemy wypić trochę bergamotkowego limoncello, które podaje się w kieliszkach do prosecco. W Kalabrii jest(...)przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie kulki będącej połączeniem 2 smaków lodów i czekoladowego

Ugotowane pozamiatane