Jakiś czas temu temu otrzymałam od firmy GRAAL przesyłkę z rybkami w puszkach, za co serdecznie dziękuję. Oto one: Na pierwszy rzut poszły... Sardynki w sosie
Ukojenie PodniebieniaWedług badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka
My Chcemy JeśćW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wynagradzam Wam przepyszną, orientalną sałatką, którą wymyśliłam całkiem sama, wczoraj :) Efekt przeszedł moje oczekiwania. Do tego stopnia, że jutro robię ją znów. Zapraszam! Składniki: - 200 g makaronu ryżowego (u mnie grubsze wstęgi) - 150 g schabu wieprzowego - mała puszka kukurydzy - garść szpinaku baby - 1/2 awokado - ogórek szklarniowy - garść pestek słonecznika i sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki sosu sojowego
Cook&LovePasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego
Kuchnia PROzdrowotnarazem na serwis nie trzeba było czekać ale i tak tapenada była miłym akcentem na start degustacji. Przystawka - tatar łososiowo - śledziowy z blinami z buraka Generalnie za tatarem rybnym nie przepadam. Zdecydowanie wolę wołowinę. Ale tu mnie spotkało miłe zaskoczenie. Połączenie łososia i śledzia fajnie zgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono(...)solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie
Right Behind The Kitchenmoże nawet i straszą, kto wie. Słyszę dość nieudolny szept "Mamo, to ta, co ma tego bloga!". Udaję, że nikt nic nie mówił i idę dalej. Przy stoisku rybnym jakaś dziewczyna szturcha swego lubego w ramię i mówi: "Ojej, na zdjęciach wygląda na starszą". Nie wiem, czy to prawda, idę dalej. Mężczyzna przy lodówce z nabiałem zagląda mi w koszyk(...)WYWIAD. Nawet w spokoju nie można zakupów na kolację zrobić. To tak, jakby mi ktoś w pracy przeszkadzał! A później pretensje, że na blogu dawno nic nie było. SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. /autorski;/ na 2 porcje 1/2 paczuszki słonecznika łuskanego 1/2 opakowania świeżego szpinaku 2 gruszki 1 ser camembert (u mnie z zielonym pieprzem
W kuchni Karmel-itkiWprost z polskich jezior prezentuje się dziś pyszny szczupak pieczony w całości. Trochę nieśmiało ale małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość
Kuchnia PROzdrowotnaPodanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu wylądowała lekko pikantna, orzechowa rukola oraz czerwona cykoria, pięknie prezentująca się kolorystycznie. Akcentem rybnym jest łosoś wędzony, który
Wino Francja KuchniaGalarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczku. Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb
Kuchnia PROzdrowotnaDziś przedstawiam przepis na kolejny eksperyment z ryżem. Tym razem z odmianą odmianą czarną, która świetnie prezentuje się w lunchowej sałatce z różnymi kolorowymi dodatkami. To
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotuj aromatyczne sałatki z sosami typu winegret z dodatkiem np. oleju lnianego . Wykorzystaj świąteczny czas po to, aby porządnie wypocząć, a przy okazji zaplanuj sobie wypoczynek aktywny – przejdź się na długi spacer, pooddychaj świeżym powietrzem – niech to będzie czas refleksji i miłego spędzenia go z najbliższymi. Nie konsumuj słodkich przekąsek od razu po potrawie mięsnej bądź rybnej – pomiędzy posiłkami postaraj
MintTasteOstatnio udało mi się kupić naprawdę ładne brokuły w przystępnej cenie. Potrzeba mi było tej zieleni na talerzu 😋 Jeśli macie brokuły mrożone, też się tutaj nadadzą
Weekendy w domu i ogrodziezapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej
Blendmanzapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej
BlendmanTradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce to klasyka wśród obiadowych menu niemal każdego domu. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz
Słodka Stronawody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście
Gorący kąsek