warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca karczochów Można zastąpić: słonecznikiem bulwiatym (topinambur) sercami palmowymi kalarepą Sos rybny Można zastąpić mieszając ze sobą 3 części anchois i 1 część sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapopatrz.... Składniki chleb razowy pasta rybna -twaróg+ryba w oleju rzodkiewka oliwki sałata papryka pomidor ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo jabłko Sałatę pokrój na drobno, dodaj paprykę,pomidora. I wsyp ziarna od Ziarenkowa.Wymieszaj. Przygotuj pastę rybną- twaróg wymieszaj z rybą. Na kromki razowego chleba wyłóż pastę i dodaj rzodkiewki. Na całość sałatkę z ziarenkami. Dodaj oliwki. Pokrój jabłko
Z Kuchni Do KuchniRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli(...)zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną jak na zdjęciu mniejszym albo przygotować w formie sałatki warstwowej
zadanie-gotowanieDziś przy piątku proponuję przygotowanie szybkiej sałatki na bazie kuskusu z dodatkiem tuńczyka. Kuskus jest obecnie najczęściej rodzajem makaronu, bo produkuje się go z mąki, wody
Weekendy w domu i ogrodzieColeslaw to popularna sałatka, której głównym składnikiem jest kapusta. Według mnie sekret jej wspaniałego smaku tkwi w składnikach sosu. Polecam do obiadowych dań mięsnych, a także rybnych :) Składniki: ½ małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 łyżeczka cukru pudru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 1½ łyżki octu winnego łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę cienko kroimy w paski(...)dodatkowo siekamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie pozostałe składniki łączymy i powstałym sosem polewamy warzywa, mieszamy sałatkę. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Symfonia smakowaZrobiłam ją kilka dni temu, cyknęłam zdjęcia, ale zapomniałam zapisać jaki sos i teraz się głowię co ja tam dodawałam;) W każdym razie odkąd odkryłam, że
Zdrowa Kuchnia Sowydużym talerzu układamy 12 krakersów w prostotąt. Na krakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy. Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.Można odrobinę doprawić solą i pieprzem poszczególne
Swojskie jedzonkoLekka, różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie
Pyry na GazKupiłam soczewicę, pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie
Życie zaczyna się w kuchnigrochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik Kuchennymajonezu stołowego - sól, pieprz - chilli habanero - chilli nitki Przygotowanie: Paluszki rybne rozmrażam i kroję na mniejsze kawałki. Pomidory i cebulę kroję w drobną kostkę. Wrzucam razem do miski. Dodaję ugotowany i ostudzony ryż. Dodaję majonez. Przyprawiam solą, pieprzem oraz chilli. Wszystko dokładnie mieszam. Wkładam sałatkę do małych foremek i tak ukształtowane układam na talerzu. Ozdabiam nitkami chilli
Kuchnia co dniaKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit, 1/3 szklanki suszonych wakame, 100 ml świeżego sok ananasowego Marwit, 50 ml oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny(...)strony. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać sezamem i płatkami chili. Sałatka z wodorostami Wodorosty zalać sokiem ananasowym, odstawić na 2 minuty. Chili drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, syrop z agaw oraz prażony sezam, dokładnie wymieszać. Dresing przelać do wodorostów, wymieszać doprawić
SzczyptaSmaQPrzepis na danie rybne, którego gwiazdą jest polędwica z dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko
DietologSzuba to rosyjska sałatka śledziowa,śledź pod pierzynką. Bardzo smaczna i niezwykle efektowna, szczególnie jak podamy w przeźroczystej szklanej salaterce lub tak jak ja bezpośrednio na
Kolorowa kuchnia Elki